vijest

0

Najbolja glava u sportu

15.07.2019 10:58 | Germanijak/A.V.

Novak Đoković u finalu Wimbledona svladao je čovjeka koji je do jučer bio sinonim za mentalnu čvrstoću u sportu. Sad je to srpski tenisač.

Veličina slova A A A

Ameri će reći „When the going gets tough, the tough get going“, a narodna inačica te poznate izreke glasi „Na muci se poznaju junaci“. Novak Đoković jučer je u finalu Wimbledona imao najboljeg tenisača svih vremena na suprotnoj strani, ispunjene tribine All England Cluba protiv sebe, ali na koncu ih je sve natjerao da sklope dlanove njemu u čast i isprate velikog šampiona sa svete wimbledonske trave gromoglasnim pljeskom.

Novak Đoković je u finalu Wimbledona je nakon četiri sata i 57 minuta slomio Rogera Federera (7:6, 1:6, 7:6, 6:4, 13:12) za svoju petu titulu na najslavnijem svjetskom turniru, osvojio 2,983.748 milijuna američkih dolara iz nagradnog fonda i dubok naklon svih u svijetu sporta.

Jer jučer nije pobijedio bolji tenisač, teško je reći tko je od ove dvojice bolji jer ih doista dijele nijanse, nije pobijedio favorit domaće publike, pobijedio je mentalno stabilniji tenisač. A Novak Đoković vjerojatno ima „najbolju glavu“ trenutačno u sportu.

Tribine su se jučer poslijepodne tresle za Rogera Federera, aplaudirali svakom njegovom poenu i svaku Noletovu pogrešku pratili gromoglasnim aplauzom, a Nole je to stojećki podnosio. Jedina emocija koju je tad pokazivao bio je ironičan osmijeh koji bi mu se stvorio u kutu usana dok je hodao prema svojoj klupi, koji je govorio „e sad ćete vidjeti“.

„Bilo mi je jako teško, ali nisam imao drugog izbora. Kad bi oni vikali 'Roger', ja bih čuo 'Novak'. Svjestan sam kako zvuči luckasto, ali volim to raditi. Tako pokušavam sam sebe uvjeriti da je upravo to ono što oni viču,“ objasnio je Novak Đoković.

„Atmosfera je strašna, buka je nevjerojatna, pogotovo u trenucima kad se lomi meč. Publika je tad na nogama. Ako su oni na tvojoj strani, onda ti to daje motivaciju, snagu i energiju. Ali, kad tog nema, tad snagu morate pronaći u sebi. Znao sam da će biti tako, ali obećao sam si da ću ostati miran,“ dodao je najbolji svjetski tenisač i mentalno najstabilniji sportaš trenutno na kugli zemaljskoj.

I doista bi ostajao miran, svaki put kad bi bilo najteže Đoković je vukao poteze dostojne legendi, od beckerovskog letećeg voleja, do ivaniševićevskih aseva pri ključnim loptama na svoj poen. Kao da je od svakog svog trenera izvukao najbolje, ali nijedan ga ne bi mogao naučiti ono što je njegova najveća snaga, a to je jaka glava. To ili imaš ili nemaš, jako je teško naučiti kao ostati smiren kad „bombe padaju“. To nije imao Becker, ne na toj razini, to nije imao Goran, ni na kojoj razini, a Nole to radi najbolje na svijetu.

Mentalna snaga je onaj „X faktor“ u individualnom sportu, u momčadskim i ekipnim sportovima možeš dodati kolegi ili kolegici, možeš se vući za drugima kad ti ne ide, ali u tenisu i sličnim sportovima nemaš pravo na loš dan, ma što loš dan, na loš trenutak…

Biti u stanju igrati na najvišoj razini kad je to najpotrebnije, kad se meč lomi ili kad si suočen s bolovima i umorom, je nešto što razdvaja elitne sportaše od odličnih. To je ono što je Michaela Jordana učinilo šesterostrukim NBA prvakom, Janicu Kostelić najvećom skijašicom u povijesti tog sporta, odnosno ono što će, vjerojatno, jednog dana Noleta uzdići iznad Federera u teniskim almanasima.

Sportski psiholozi raspravljaju o ulozi genetike, okoline i naučenih vještina kako bi odredili što je uzrok mentalne stabilnosti kod pojedinih sportaša i još traže odgovor, ali slažu se kako je ona usko povezana s uspjehom u sportu. Naprotiv, ta vrsta upornosti i neslomljivosti je ključna pri određivanju hoćete li završiti ispred čopora ili ne uopće.

„Kakav udarac i to u kakvom trenutku,“ nebrojeno puta ponovio je jučer kolega Daniel Križ komentirajući ovaj epski meč za domaću nacionalnu televiziju.

On je nekoć bio tenisač i dobro zna što znači odigrati takav udarac kad ti ruka drhti dok se rezultat lomi, a Nole ih je jučer odigrao na desetke i morao je, jer je na suprotnoj strani stajao sinonim za mentalnu stabilnost. Barem je to bio do protekle nedjelje jer je Đoković jučer dokazao da je to sad on.

(Foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka