vijest

0

Milan izgubio 413 milijuna eura u pet godina

10.06.2019 18:00 | Germanijak/I.A.S.

Nekada su bili simbol moći, a danas…

Veličina slova A A A

Talijanski Corriere dello Sport analizirao je financije jednog od najvećih talijanskih klubova A.C. Milana i stigao je do nevjerojatnih podataka.

Naime, Milan će do kraja ove godine, odnosno do kraja lipnja ostvariti minus od 100 milijuna eura!

Nevjerojatna brojka govori u koliko se teškoj situaciji nalazi nekadašnji simbol moći i osvajač sedam Liga prvaka.  Da bi stvar bila još bolja, odnosno gora, ako pitate sve Milaniste, dug koji je Milan nagomilao u proteklih pet godina veći je od 400 milijuna eura!

Teški su dani pred, ali i iza talijanskog diva koji je u protekle tri godine tri puta doživio promjene u vlasničkoj strukturi. Prvo ih je vodio legendarni Silvio Berlusconi, koji je usprkos brojnim napadima i kontroverznim načinom života Milan gledao kao najbitniju stavku u svom biznisu pa je za vrijeme njegove vladavine, koja je trajala od od 1986. do 2017. (od 2012. do 2017. obnašao je dužnost počasnog predsjednika, iako je i dalje imao svu autonomiju u sportskom i poslovnom razvoju kluba) Milan doživio najveće uspjehe u svojoj povijesti.

Nakon njega došao je Li Yonghong, koji je kupio klub za 740 milijuna eura, ali je njegova vladavina trajala svega dvije godine. Nakon kineskog biznismena, klub je krajem 2018. preuzeo Paolo Scaroni, te je već tada bilo jasno kako se Rossoneri nalaze u teškoj situaciji.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica kako se gubici postepeno povećavaju pa je tako Milan na kraju 13./14. bilježio gubitak od 91 milijuna eura, da bi sezonu 17./18. završili sa rekordnim brojkama, nažalost negativnim, te se minus popeo na velikih 126 milijuna eura.

Dodatno opterećenje za poslovanje ovog kluba je njihov neuspjeh u naumu da dogodine igraju Ligu prvaka. Do posljednjeg kola Milan je bio u igri da dogodine bude dio najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja, ali im je Liga prvaka na kraju izmakla za svega jedan bod. Da bi stvar bila gora, mjesto ispred njih našao se njihov gradski rival Inter, pa će San Siro (odnosno Giuseppe Meazza) dogodine ipak čuti himnu koju je 1992. godine napisao Tony Britten.

Milan se tako nalazi u iznimno teškoj situaciji te je jako upitno hoće li se iz nje tako brzo izvući. Radi svih ovih nevolja Milan će u budućnosti možda morati prodavati svoje najbolje igrače kao što je Suso, a tom transferu mogli ste čitati u pravo na Germanijaku,

Te će u budućnosti tko god bude na vlasti ovoga kluba imati veliku obavezu, kako prema navijačima Milana, tako i prema cijelom nogometnom svijetu, vratiti ovaj klub na stare staze slave. Jer, voljeli Milan ili nje, svjetski vrh je mjesto gdje ovaj klub pripada i gdje uvijek mora biti.

(foto: Reuters, Screnshot)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka