REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Uz Badelja stasa nova 'šestica' koja će harati Europom, već ga prati Liverpool, a za reprezentaciju još uvijek nama nijedan nastup

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 23.01.24. | 17:00

Uzor mu je Steven Gerrard, a za svoju igru smatra kako je „upotrebljiva u svakoj ligi svijeta“. I nije u krivu…

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, talijanska Serie A bila je na svojem vrhuncu. Mnogi će reći kako se devedesetih sve ono najbolje što je nogomet imao za ponuditi moglo pronaći u Italiji, a ona šačica ponajboljih svjetskih nogometaša koji tada nisu igrali u Serie A su gledali kako se nje doseći. Jednostavno, Calcio je tada bio na jednoj strani, a Football, Fußball i Fútbol na drugoj.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Danas Serie A više nije ni sjena one lige koja je devedesetih dala – pazite sad – osam finalista Lige prvaka (Milan 4, Juventus 3, Sampdoria 1)! No, to ne znači da u Italiji ne izrastaju neki novi sjajni igrači koji kasnije svoje talente odnesu u bogatije i medijski atraktivnije lige…

Radu Dragusin zasad je, što je u neku ruku pomalo nevjerojatno, najveći transfer ovog siječanjskog mercata. S tim da Lodijev transfer u Saudijsku Arabiju 'ne računamo'… Dragusin je preselio u Tottenham jer je Postecoglou u jednom trenutku na prste jedne ruke mogao nabrojati sve svoje zdrave središnje braniče i bekove. Spursi nisu imali izbora, a Genoa nije mogla ostati imuna na 25 milijuna eura koliko je (inače škrti) Levy stavio ispred njih. Gilardino je možda ostao bez stupa svoje obrane, što nikad nije jednostavno klubu koji je povratnik u elitno društvo, no Genoa ipak nije ostala obezglavljena. Ipak su im u vrhu napada ostali Retegui i Gudmundsson, dok se u svlačionici i dalje 'prva i zadnja' kapetanova. A kapetan je Milan Badelj.

Srebrni Vatreni je produžena ruka trenera Gilardina na terenu te ima velike zasluge zašto je vezna linija Genoe najbolji dio momčadi. U sustavu 3-5-2 Gilardino je postavio igru s dvije šestice i jednom osmicom, a Badeljov 'partner u zločinu' po broju pozicije na terenu najčešće je 22-godišnji Danac Morten Frendrup koje ove sezone ne prestaje oduševljavati.

Zanimljivo, za A reprezentaciju svoje zemlje još nije upisao nijedan nastup, ali njegove igre zato oduševljavaju svi ljubitelje Calcija. Frendrup je dijete Bröndbyja, a u Genou je stigao prije dvije godine za 3.9 milijuna eura. Prvo je osjetio kako je to ispasti iz lige, zatim je upoznao sve čari Serie A te s klubom uhvatio kontinuitet pobjeda, da bi sada njegova igra dodatno napredovala pa se tako u Serie A prema brojim statističkim kategorijama nalazi pri samom vrhu.

 „Izgleda da sam dobar u presingu i osvajanju lopte“, skromno će Frendrup za Goal kad je dobio pitanje koji su njegove najveće kvalitete.

„Volio bih svoju igru poboljšati i postati još utjecajniji u fazi napada“, dodao je 22-godišnjak rodom iz omalenog gradića Holbæka (30-ak tisuća stanovnika). Frendrup ove sezone ima najviše osvojenih duela u Serie A (133) te najviše uspješnih 'tackleova' (40), za koje i dalje nama prave hrvatske riječi.

Kad kaže da bi volio biti opasniji po gol te svojoj momčadi više davati u napadačkoj fazi, to jasno sugerira kako je Danac svjestan kako ima još puno za raditi kako bi dosegao visine koje mu u klubu predviđaju. Liverpool ga prati već neko vrijeme, vide u njemu potencijal, no malo ih 'muči' činjenica da je točnost Dančevih dodavanja 79 posto. Njegov igrački uzor, a ujedno i ponajveća legenda Liverpoola svih vremena, Steven Gerrard, je u tom segmentu ipak bio nešto bolji…

„Morten može igrati svugdje. Dinamičan je, okretan, ima sjajan prvi korak… On je veznjak koji osvaja lopte i koji radi puno na destrukciji protivničkih napada, a nemali broj puta se to pokaže presudno kad pobijedite u nekoj utakmici. On je igrač u kojeg bi svaki trener, a samim time i ja, ima veliko povjerenje“, riječi su Alberta Gilardina, nekoć sjajnog napadača (188 pogodaka u Serie A), koji već godinu i pol radi kao trener prve momčadi Genoe. Gilardino i Frendrup imaju jedan poseban odnos o kojem mladi veznjak nije imao problema javno progovoriti:

„Puno mi je pomogao kad sam došao u Italiju. Danska i talijanska kultura, baš kao i nogomet, se jako razlikuju. Nije mi bilo lako doći u klub koji se tada borio za ostanak. No, trener mi je vjerovao od prvog dana i to sam osjetio, a igraču su takve stvari iznimno važne.“

Iako je između njih 12 godina razlike, velikog prijatelja Frendrup je pronašao u – Milanu Badelju. Osim što se s kapetanom sjajno nadopunjuje na terenu, s njim se i u slobodno vrijeme najviše druži. Uz, očekivano, ostatak skandinavskog društva koje u Genoi ne nedostaje (Albert Gudmundsson – Island, Morten Thorsby, Emil Bohinen – Norveška).

Uz Josipa Radoševića prošao je nogometnu abecedu. Foto: Ritzau Scanpix via REUTERSUz Josipa Radoševića prošao je nogometnu abecedu. Foto: Ritzau Scanpix via REUTERS

Budući da je po dolasku u Genou potpisao ugovor na četiri i pol godine, u klubu se ne žure s prodajom. Što je potpuno razumljivo. Morten igra standardno, napreduje, uči i ono najvažnije – s nogama je čvrsto na zemlji. Ako jednog dana odskoči i ostavi unosan transfer u nekog od velikana europskog nogometa, svoje će prste u tome imati i Hrvati. Jer, s Badeljom sada možda prolazi tehničko-taktičku školu, ali isto tako treba reći kako je nogometu abecedu učio uz Josipa Radoševića koji je bio njegov oslonac u matičnom mu Brondbyju. Uz Splićanina je dosad odigrao 73 utakmice, uz Badelja zasad 54, s tim da će ta brojka još rasti. Odrastanje uz dva Hrvata za Mortena je vrijednije od suhog zlata!

U svakom slučaju, ime ovog mladića još će se dugo povlačiti po medijima. Trenutno ga seciraju Gazzetta i Corriere, a uskoro bi mogli biti Guardian i Liverpool Echo. I to puno prije nego što mnogi misle… (I.A.S.)



Tagovi

Milan BadeljGenoaMorten FrendrupSerie AZimski prijelazni rokZimski prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti