Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Svugdje u vrhu: Osijek ima najboljeg strijelca, najboljeg asistenta i najbolju obranu lige

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 18.03.21. | 08:40

Bjelica efekt.

U hrvatskim medijima često se zna pojaviti paradigma za neki klub kao 'hit-klub'. Prošle sezone u 2. HNL to je bio Orijent 1919 , ove je Opatija, dok bi se ista stvar mogla upotrijebiti u kontekstu Gorice koja već drugu sezonu zaredom igra jako dobar nogomet, a povrh svega veoma je izgledno da će sezonu završiti na nekom od prva tri mjesta u 1.HNL.

Za Osijek ne možemo reći da je 'hit-klub', usprkos tome što će ove sezone gotovo pa sigurno biti jedna od prve dvije momčadi 1. HNL te što bi to za njih bio najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Klub ide uzlaznom putanjom već nekoliko sezona, malo je nedostajalo da se plasiraju u grupnu fazu Europske lige, a sad se pomalo promiču u jednu od najvećih sila hrvatskog nogometa.

Naravno, tome su kumovali i lošiji rezultati Rijeke i Hajduka, ali Osijek sigurno nije ovako dobar ove sezone samo zato što drugi nisu na željenoj razini. Štoviše, sustavni napredak kluba vidljiv je u svakom pogledu, a da je namjera mađarskih ulagača iznimno ozbiljna te da je cilj kluba napraviti isto ono što je napravila Rijeka u sezoni 16/17. vidjelo se ovog ljeta kad je u svoj dom vraćen Nenad Bjelica.

Bespotrebno je naglašavati da je Bjelica jedan od najboljih hrvatskih trenera. Skoro pa u svakom klubu u kojem je bio, današnji vođa Osijeka napravio je dobre rezultate. Nije svugdje osvajao trofeje, ali su zato pod njegovim vodstvom klubovi djelovali bolje nego je to bio slučaj prije njegovog dolaska.

Bjelica je jednako tako podigao i Osijek za stepenicu više. Njegovi prethodnici Zekić, Skender i Kulešević radili su dobar posao, ali Bjelica je ipak dimenzija više.

Ove sezone, trener Osijeka često je naglašavao kako se klub ne zamara osvajanjem naslova u njegovoj prvoj sezoni na klupi, da je cilj da se ide utakmicu po utakmicu i da se klub uredi na svim mogućim razinama, od pionira do seniora.

Iako je klub s istoka Hrvatske ostvario čak pet pobjeda minimalnim rezultatom, u svakoj od tih utakmica (Varaždin, Slaven Belupo, Varaždin, Šibenik, Istra 1961) sastav Nenada Bjelice gotovo pa ni u jednom trenutku nije bio ugrožen. Zalutali metak mogao je samo odsjesti u mreži protivnika, nikako u onoj Osijeka, jer u svim tim spomenutim utakmicama Osijek je i nakon pogotka koji ih je doveo u vodstvo nastavio napadati.

U ovom trenutku, Osijek ima najboljeg strijelca, najboljeg asistenta i obranu lige. Sa 17 pogodaka Ramon Mierez je prvi topnik 1.HNL, iako ima ozbiljnu konkurenciju u Kristijanu Lovriću koji je u dresu Gorice postigao dva manje. Petar Bočkaj je, zajedno s Lovrom Majerom iz Dinama, osam puta svoje suigrače 'gađao u trepavicu', dok jednu asistenciju manje ima Nemanja Glavčić iz Slaven Belupa.

S Mierezovim kvalitetama Bjelica se upoznao dok je Argentinac bio na posudbi iz Alavesa u pulskom prvoligašu, ali one su dodatno došle do izražaja kad ga je strateg Osijeka uzeo pod svoje. Argentinac je na početku sezone u klub došao potpuno nespreman, djelovao je kao da ne može izdržati ni 15-ak minuta 1. HNL, ali malo po malo Bjelica ga je dozirao i s vremenom napravio od njega prvog topnika 1. HNL. Ista stvar vrijedi i za Bočkaja, igrača neupitne igračke kvalitete. Njegov najveći problem su nepredvidivost i fizička sprema, iako ona nikad nije bila bolja gledamo li unazad pola godine. Obojica spomenutih igrača bili su na dobrom glasu i prije Bjeličinog dolaska, ali pod njegovim vodstvom oni igraju najbolji nogomet karijere.

Za kraj, tu je i fenomen Ivice Ivušića. Nema nikakve sumnje, Riječanin na golu Osijeka je uz jedinicu Vatrenih Dominika Livakovića najbolji vratar 1. HNL. Ove sezone je čak u 14 navrata sačuvao svoju mrežu netaknutom, dok je popularnom Liviju to pošlo za rukom četiri puta manje. Naravno, u ovom podvigu Ivice Ivušića svoje prste imaju Mile Škorić, Ante Majstorović i Danijel Lončar, ali svakako je Ivušić najzaslužniji za ovaj fenomenalan učinak.

No, usprkos svemu navedenom, Ivušić se iznenađujuće nije našao na Dalićevom spisku za utakmice protiv Slovenije, Malte i Cipra. Hrvatski izbornik odlučio se za Livakovića, Slugu i Kalinića, ali u slučaju da netko od njih otpadne, to se sigurno neće previše osjetiti jer jedinica Osijeka čeka na poziv kao 'zapeta puška', baš kao i Ivo Grbić koji je dobio pretpoziv.

Nenad Bjelica očito zna što radi, jer ono što je napravio u Dinamu kad je afirmirao igrače poput Mislava Oršića, Brune Petkovića i Dominika Livakovića, istu stvar ponavlja i na klupi Osijeka. Mihael Žaper standardni je U-21 reprezentativac, Yevgen Cheberko je na širem popisu ukrajinske reprezentacije, a tu su još i Adam Gyurcso, Laszlo Kleinheisler i Mile Škorić koji su kandidati za seniorski Euro.

Jednako tako, činjenica da je Ivan Santini, igrač ogromne kvalitete, odlučio u proljetnom dijelu sezone doći u Osijek (možda se suradnja i nastavi), dovoljno govori o tome na kakvom je Osijek glasu. Igrači među sobom pričaju, Santini sigurno nije došao u klub jer mu je on nudio najviše i jer nije imao druge opcije, već zato što mu se svidio projekt i što je vjerovao da svojom kvalitetom i iskustvom može pomoći u ostvarivanju klupskih ciljeva.

Bilo kako bilo, Osijek je trenutno druga momčad 1. HNL, vodeći Dinamo bježi im dva boda, s tim da imaju i utakmicu manje. Dinamo vrlo vjerojatno neće još dugo imati europske obveze, ali osim prvenstva, Modri imaju ambiciju osvojiti i Hrvatski kup. Baš u tome leži nada Bjelice i njegovog sastava, činjenica da će Modri igrati na dva fronta te što je njihov raspored do kraja sezone nešto lakši te od onih nešto 'zahtjevnijih utakmica' imaju Dinamo doma i Hajduk, Rijeku i Goricu u gostima.


Tagovi

OsijekNenad BjelicaPrva HNLHNLRamon MierezPetar BočkajIvica Ivušić

Ostale Vijesti