Germanijak.hr
Germanijak.hr

Finalisti Europske lige EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Ovo je najveća utakmica naših karijera"

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 17.05.22. | 09:00

Dvojica Hrvata koji se u srijedu u Sevilli bore za trofej pobjednika Europske lige otkrivaju posljednje dojmove za Germanijak

Hoće li trofej Europa lige u Glasgow ili će u Frankfurt? Odgovor stiže u srijedu, nešto prije ponoći. No, jedno je sigurno; ponovno će hrvatska trobojnica krasiti pobjedničku fotografiju. Borna Barišić, lijevi bek Glasgow Rangersa ili Kristijan Jakić, veznjak Eintrachta iz Frankfurta. Oba reprezentativca Hrvatske, oba sa svojim argumentima, nadanjima i strahovima uoči velikog finala u Sevilli. I zajedničkog stava kako je ovo najveća utakmica u njihovim karijerama.

“U Sevillu mi dolazi obitelj i najbliži prijatelji. Ovakva utakmica se igra možda jednom u karijeri i najveća želja mi je bila da budu na tribinama. Nekako sam uspio riješiti ulaznice, niti sam ne znam kako. Kada bi vam rekao kakva je ludnica u Glasgowu, mislili bi da pretjerujem. Prema nekim procjenama oko 100 tisuća Škota sprema se u Sevillu. Znaju da većina nema šanse da uđe na stadion, ali to im i nije presudno. Dolaze iz Australije, Amerike… Vlakovima, brodovima, avionima automobilima. Bit će ludnica”, javio nam se Barišić iz Glasgowa.

S druge strane, Kristijan Jakić bio je limitiran na šest ulaznica. I njegove su otišle u ruke onih najbliskijih.

“Moji lete iz Zagreba, pa preko Malage. Bili su protiv West Hama i donijeli sreću. Nadam se istom epilogu. A vjerujte, da sam imao priliku mogao sam ih kupiti tisuću. I ovdje vlada veliko zanimanje, vidjeli ste i sami koliko je naših navijača bilo na Nou Campu protiv Barcelone. Sada se nešto slično očekuje i u Sevilli iako je jasno da nema teorije da se domognu tribina. No, euforija je velika”, otkriva Kristijan Jakić.

(2.40) E. Frankfurt (3.30) Gl. Rangers (3.00)

Oba naša reprezentativca imaju posebna motiv uoči finala. Osim što ulaze u povijest, činjenica je da bi osvajanjem izbrisali neuspjeh u domaćim ligama. Naime, pobjednik EL ima zagarantirano mjesto u skupini Lige prvaka. Eintrachtu je cilj u Bundesligi bila Europa, na koncu nisu uspjeli…

“Loše smo počeli, pa se digli i paralelno gurali kroz Europu. Neke bitne utakmice smo izgubili, nismo uzeli neke bodove na koje smo računali i dogodilo se da ostanemo bez Europe. Ipak, imamo tu posljednju šansu u Sevilli”, objasnio je Jakić dok mu je kolega iz reprezentacije morao potpisati kapitulaciju od najvećeg rivala u Škotskoj.

“Nažalost nismo uspjeli obraniti naslov. Imali smo lošiji ulazak u siječnju i to je Celtic iskoristio. Izgubili smo derbi i pobjegli su nam. Krivo nam je što nismo uspjeli, ali evo prilike da ispravimo”, objašnjava Barišić koji je imao određenih problema tijekom sezone, ali na koncu je sve riješio i u zadnje vrijeme je standardan i nezaobilazan u momčadi, baš kao i Jakić koji je od dolaska u Bundesligu propustio tek nekoliko utakmica.

“Bilo je intenzivnije nego sam očekivao. U Bundesligi se ide se dosta agresivno i ne možeš nikoga lagano dobiti. Sve je puno brže od HNL-a i trebalo je neko vrijeme da se naviknem, ali na koncu je to dobro ispalo. Generalno sam zadovoljan prvom inozemnom sezonom, već se veselim onoj idućoj”.

Borna Barišić već je veteran Rangersa za kojeg je odigrao preko 150 službenih utakmica. Ugovor je aktualan, dosta se povlačilo po medijima da je na odlasku, ali on to odlučno odbija.

“Igram za dva dana najveću utakmicu u karijeri, uopće ne razmišljam o takvim stvarima. Klub napreduje iz godine u godinu. Ništa nije isto kao što je bilo kada sam došao ovdje. Nikada ne znaš što sutra donosi, ali sam zadovoljan ovdje. Sretan i fokusiran na ono što je ispred mene”, rekao je Barišić koji nije htio u detalje onoga što njega i suigrače čeka u srijedu navečer.

“Analizu još nismo imali pa niti ne mogu nešto određenije reći o protivniku. Ajmo reći kako nisu slučajno izbacili Barcelonu i West Ham. Vrhunska ekipa, dobro posloženi i bit će teško s njima”.

No, Barišić je mogao riječ dvije o kolegi iz Dalićevog orkestra koji će biti na suprotnoj strani. Oba su imala sličan put. Naime, Jakić i Barišić su bili dio Lokomotive i Dinama tijekom svojih karijera.

“Nismo se čuli, ali vidjet ćemo se u srijedu. Drago mi je zbog Jakića. Napreduje iz sezone u sezonu, činjnica da je došao u reprezentaciju dovoljno govori o kakvom se igraču radi. Imao je brz uspon, ali dobro se snašao. Drago mi je što će jedan Hrvat uzeti ovaj trofej. Želim mu svu sreću i neka u srijedu pobjedi bolji”, poruka je odaslana iz Glasgowa. Odgovor je bio identičan.

“Borna? Hrvatski reprezentativac, toliko utakmica na visokoj razini. Finalist EL… Jedan od stožernih igrača Rangersa koji ne bi bio u finalu da nije jak i kvalitetan. Što god da kažem neće biti dovoljno dobro da ga opišem. Jako mi je drago zbog njega i što ćemo se sresti u Sevilli. Iskreno, samo da nas zaobiđu ozljede, a trofej neka uzme bolji”, uzvratio je Jakić koji ne vidi problem što je protivnik u finalu izbacio iz natjecanja Borussiju Dortmund i Red Bull Leipzig.

“To svakako govori o kvaliteti Rangersa, ali pustite to. Igra se jedna utakmica, sve je moguće. Otvoreno s obje strane i odlučiti može i najsitniji detalj. Jedna kriva lopta, dodavanje. Taj komadić sreće. Rangers je zasluženo stigao do finala. Činjenica je da imaju srčanu i borbenu ekipu koja se nikada ne predaje. Osobno obožavam momčad u kojoj se gine jedan za drugoga. No, igram u jednoj jako sličnoj. Pa ćemo vidjeti”, smije se Jakić koji je ovih dana proslavio rođendan. Nije bilo vremena za slavlje, tek večera sa suigračima Kostićem i Hrustićem.

“Ma kakvo slavlje. Napeti smo zbog finala i ne možemo se opustiti. Proslavio sam remijem u Mainzu, drugi dan je bio trening i fokus na Sevillu. Bit će prilike”.

(2.40) E. Frankfurt (3.30) Gl. Rangers (3.00)

Kako god završilo, obojica će se sresti početkom lipnja na okupljanju reprezentacije u Zagrebu. Pred njima je četiri utakmice u Ligi nacija, a na pripreme će doći s odmora.

“Aktivan će to biti odmor jer nema smisla opustiti se par dana pa opet u trening i utakmice. Imamo dobre utakmice, atraktivne protivnike i veselim se Ligi nacija. Svjestan sam da igramo četiri utakmice u deset dana, ali kako nama tako i protivnicima. Nema smisla da se žalimo”, reći će Barišić.

Kraj smo ostavili za HNL. Obojica nam priznaju da su svaki trenutak koji su mogli iskoristili da gledaju prvenstvo koje nikada nije bilo zanimljivije. Jakić je odmah u nedjelju čestitao bivšim suigračima iz Maksimira. Uostalom, i sam je sudjelovao u pet utakmica HNL-a u ovoj sezoni pa je trofej zapravo i njegov.

“Sretan sam zbog Dinama. Bila je turbulentna sezona, ali na kraju je slavlje ispalo slađe. Gledao sam sve utakmice koje sam mogao, navijao, veselio se i tugovao. To je moj klub i od srca im čestitam na naslovu”.

Borna Barišić je držao fige svojima iz Gradskog vrta. Na koncu Osijek nije izdržao pritisak i dva kola prije kraja izgubio je šanse za trofej.

“Nije lako biti u borbi za trofej. Osijek nema tu naviku, pritisak je velik i treba tu iskustva. No, na dobrom su putu. Ako ostanu skupa, izvući će pouke i biti bolji i opasniji već seljedeće sezone. Pa novi stadion, par pojačanja. Ne bojim se ja za Osijek. Stvorila se zdrava priča i samo treba biti strpljiv jer se ništa ne događa preko noći”, poruka je iz Glasgowa iz kojeg će Barišiću svoju Slavoniju tek sljedeći tjedan. Naime, tri dana nakon finala u Sevilli, Rangers čeka finale FA Kupa u kojem igraju protiv Heartsa.

“Nije nam to u fokusu što je razumljivo. Kratko je vrijeme od Eintrachta do Heartsa, ali trofej je trofej. Bilo bi lijepo završiti sezonu kao pobjednik. Neće biti lako, ali volimo takve izazove. No, prvo Sevilla. To je ipak prioritet jer možemo ući u povijest”, rekao je Borna Barišić za kraj.

Europska liga, finale

Sevilla, 18. svibnja

Eintracht Frankfurt – Glasgow Rangers 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Europska ligaGlasgow RangersEintracht FrankfurtBorna BarišićKristijan Jakić

Ostale Vijesti