vijest

0

ZORAN ČUTURA: Tom i Jerry

11.05.2017 13:11 | Germanijak

Naš kolumnist se u ovotjednom tekstu osvrnuo na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci.

Veličina slova A A A

Sjećate li se Eurobasketa 15', onog čija je jedna skupina igrana u zagrebačkoj Areni? Kroz maglu? Nije čudno, to vam mozak pokušava 'deletati' neugodna sjećanja… Znanstveno dokazano… Nije čudno, kažem, to 'deletanje' nakon što je Hrvatska ispala od Češke u prvoj utakmici nokaut faze natjecanja s ponižavajućih 59-80. Tada sam zapisao, a i sada tako mislim, da 'niti u jednoj utakmici, protiv bilo kojeg suparnika, košarkaška reprezentacija Hrvatske više ne smije biti proglašena favoritom'. Vjerojatno sam na taj način prao (i) vlastitu savjest, jer sam prije tog debakla – sveudilj zadovoljno trljajući ruke – dočekao rasplet prve faze natjecanja s mišlju da je Češka unaprijed apsolvirana.

No, podsjetimo se malo tog Eurobasketa, barem ovog našeg dijela ždrijeba. Naša je reprezentacija, s izbornikom Perasovićem na klupi, korektno odigrala zagrebački dio turnira, i pobjedama protiv Slovenije, Makedonije i Nizozemske, te uz poraze od Grčke i Gruzije s 3-2 osigurala drugo mjesto u skupini. Baš korektno… Nisu igrali spektakularno dobro, nisu igrali ni posebno loše, igrali su dovoljno kvalitetno da prođu dalje, nastupajući pod hipotekom vječitih kritika nakon dvadeset dugih godina bez medalja. Poraz od Gruzije stigao je u utakmici koja našima ama baš ništa nije značila, a Gruzijcima je značila prolaz u slijedeću fazu natjecanja. Križali su se sa skupinom u kojoj je valjalo izbjeći samo Litvu, jer s njima naša reprezentacija igra jako teško (valjda je način igre u pitanju), a svi ostali suparnici – Latvija, Češka i Belgija – trebali su biti 'lak zalogaj'. I bi Češka… Vesely, Satoransky, Schilb i društvo… Samo im još dobri vojak Švejk fali, mislio sam si tada… Na svoju sramotu… Naš najjači španer Bogdanović pao je na glavu u prvoj utakmici, a naš najbolji igrač na turniru bio je Kruno Simon. Što se pokazalo – i jedno i drugo – velikim problemima za nacionalnu selekciju.

Bum, tras, elementarna nepogoda, bješe to rano nedjeljno poslijepodne ako se dobro sjećam – kao što se svi sjećamo gdje smo bili i što smo radili kad se nešto planetarno važno dogodilo - i tako sam zapisao da 'niti u jednoj utakmici, protiv bilo kojeg suparnika, košarkaška reprezentacija Hrvatske više ne smije biti proglašena favoritom'. I dalje stojim iza toga.

U međuvremenu je Aco preuzeo repku, prošao olimpijske kvalifikacije na opće čuđenje (vjerojatno vlastito ponajviše) i ušao je u četvrtfinale olimpijskog turnira. Pobjeđivao je Italiju, Grčku, Španjolsku, Brazil, Litvu (sic!), izgubio je od Argentine, Nigerije (uvjerljivih 76-90, rekoh već ono o ulozi favorita…) i Srbije. Pa ostao izbornikom i dočekao ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pardon, Svjetski Kup, u Kini 19'. I skupinu s Italijom, Rumunjskom i kvalifikantom iz predkvalifikacija. Što bi mogli biti BiH ili Makedonija ili Nizozemska ili Bjelorusija. Haaaaloooo… Pa da je sam Aco birao skupinu, ne bi bolje mogao izabrati. Nema prvokategornika Španjolske, Francuske, Srbije, Litve, nema ni Turske, Slovenije, Rusije, sjajno. Mislim, naši ne smiju biti proglašeni favoritima, ali…

…Ali sad već naša košarkaška reprezentacija lagano počinje sličiti na malog miša Jerryja iz crtića. Barem je u moje vrijeme Jerry bio na telki, moja su ga djeca obožavala; nemam pojma što je danas tamo umjesto Jerryja. Teletabisi, štajaznam. Jerry vječito bježi od mačka Toma, vječito je u opasnosti i vječito tu opasnost izbjegne, te se na kraju jurnjave nađe u sigurnosti svoje rupe u zidu. Pa još s komadićem sira u rukama. Onog smrdljivog, čarape četvrti dan nošenja, takve Jerry najviše voli. Tako je naša repka prošla olimpijske kvalifikacije, tako se našla u ovoj kvalifikacijskoj skupini.

Bez obzira na sve, kvalifikacije će imati svoje zamke. Rumunji će, recimo, biti kompletni, Talijani s Datomeom i Bargnanijem, koji su se vratili iz NBA u Europu, naši bez svojih NBA igrača. Bez Bogdanovića i Šarića u prvom redu. Pa će opet veterani Ukić i Simon vući i za sebe i za njih. No, nije ni Fiba baš jako naivna i bedasta – u posljednjem krugu kvalifikacija moći će igrati svi NBA igrači koji to žele. Tako da će u početku biti malo drame, a kasnije će sve fino sjesti na svoje mjesto, kao u tetrisu. Mi ćemo, pak, pratiti koji će se od do sada nepozvanih i nepoznatih igrača prometnuti u reprezentativce kroz interne Acine kvalifikacije. Vjerujte, i mene to silno zanima nakon što sam vidio prvi spisak reprezentativaca. Ima nekih koji tamo ne spadaju, nema nekih koje bih svakako stavio. Ali – o tome ću s Acom u četiri oka. Za početak.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka