vijest

0

ZORAN ČUTURA: Skok, izgubljene lopte, oscilacije, nova pobjeda

04.09.2017 20:21 | Germanijak

Sveukupno gledajući – bilo je to najbolje izdanje Hrvatske na Eurobasketu. No, još uvijek nedovoljno dobro da bi se moglo računati na neki viši plasman. Za ulazak u četvrtfinale trebat će još poboljšanja.

Veličina slova A A A

Milošću ždrijeba, koji je našoj reprezentaciji poslao dvije najlošije selekcije u skupini na prve dvije utakmice, a potom još joj omogućio i slobodni dan – Hrvatska je 'kupila' miran tjedan za pripremu prve nokaut utakmice, one u osmini finala. Ne u smislu taktičke pripreme za suparnika, jer se prema aktualnoj situaciji to neće znati do posljednjih utakmica po skupinama, nego u smislu regrupiranja. Suzbijanja nervoze koju su iskazali, popravljanja nedostataka u igri koje su iskazali, možda i određene korekcije u taktičkom smislu. Ako su te korekcije uopće moguće s ovom selekcijom… No, neki se detalji uvijek mogu popraviti… Uostalom koga bismo mi, kao gledatelji, željeli za suparnika u osmini finala? Koga bi oni, kao protagonisti, željeli u osmini finala? Rusija, Srbija, Latvija, Turska…? Svi imaju vrlina, svi imaju mana, kvalitetom su 'tu negdje', a papirnato za nijansu slabiji – time i poželjniji – suparnik, Turska, ima prednost domaćeg terena. Što nije zanemarivo, pogotovo ako uzmemo u obzir suđenje lošije od onog na koje smo navikli na velikim natjecanjima, a lošiji suci imaju i nezgodnu tendenciju da potpadnu pod pritisak s tribina.

> Ovdje pročitajte sve dosadašnje kolumne Zorana Čuture

Ne želim kazati da su rezultati preostale tri utakmice u skupini u tom kontekstu nevažni, ali su u te utakmice naši reprezentativci i struka mogli ući mirnije, neopterećenije no u one prve dvije 'kvalifikacijske', koje su se morale dobiti – ne 'morale', nego baš morale -  sa saznanjem da su (najvjerojatnije) osigurali iduću fazu turnira. Doduše, Česi su i sebi i nama malo zakomplicirali situaciju porazom od Madžara ranije poslijepodne, u utakmici koju su odigrali potpuno dekoncentrirano. No, ta je komplikacija za nas trajala samo do onog pogotka Šarića s linije kojom je osigurana pobjeda protiv Crnogoraca…  Prva od te tri preostale tekme, dakle, za naše bila je protiv Crne Gore, reprezentacije koja je vrlo različite kompozicije i koncepcije od naše selekcije. Snaga naše reprezentacije je na vanjskim pozicijama, snaga Crne Gore je ispod koševa. Naši kreiraju igru izvana, Crnogorci iznutra.

> Treća pobjeda Hrvatske, sjajan start i panika u zadnjoj minuti protiv Crne Gore

Usput samo digresija – drago mi je vidjeti uz liniju igrališta, ispred crnogorske klupe, Bošu Tanjevića, vrlo živog i živahnog. Rođeni Crnogorac, košarkaški odrastao u Sarajevu, intelektualac koji je donio prvi veliki klupski košarkaški trofej na ove prostore osvajajući Kup prvaka s Bosnom 79' (tada je imao samo 32 godine), s generacijom koju je predvodio pokojni košarkaški i životni boem, genijalni i elegantni Mirza Delibašić, a Žarko Varajić na toj je finalnoj utakmici – prije uvođenja trica - ubacio 45 poena, preživio je tešku bolest, karcinom debelog crijeva, i vratio se košarci. Bez adrenalina, eto, ne može… Boši je ovo četvrta reprezentacija koju vodi, osvajao je medalje na velikim natjecanjima sa SFRJ, s Italijom i s Turskom, a zadnji put kad smo ozbiljnije razgovarali u svaku je svoju rečenicu umetao riječ 'ljubav'. Bio je spreman na odlazak voleći sve oko sebe, suze su mi išle na oči… A evo ga sad kako j..e sve po spisku svojim igračima, iako ih silno voli! Pa eto, veliki pozdrav Boši, ako ovaj tekst nekim čudom dođe do njega.

Vratimo se našoj tekmi protiv Crne Gore. Sveukupno gledajući – bilo je to najbolje izdanje Hrvatske na Eurobasketu. No, još uvijek nedovoljno dobro da bi se moglo računati na neki viši plasman. Za ulazak u četvrtfinale trebat će još poboljšanja. Gdje? Hmhmhm, u puno segmenata igre. Ponovo je bio problem obrambeni skok (15 lopti za suparnike), ali Crnogorci su jaki i visoki, i tu – bojim se – stvari ne mogu bitno ići nabolje. Protiv takvih suparnika će 'curiti' i uz maksimalnu koncentraciju. Pa onda, organizacija igre nam je pucala pod agresijom suparnika, i imali smo sreće da je sudački kriterij bio takav da su sankcionirali taj pritisak Crnogoraca. Unatoč tome izgubljeno je 15 lopti, pa je Crna Gora imala 13 šuteva više. Onda – oscilacije. Ulazak u utakmicu 15-0, uz izrazito šuterski raspoloženog Bogdanovića, i odlučnu i rastrčanu petorku na parketu - obostranim izmjenama je brzo zaboravljen. Više nije bilo trke, kretnje su postale lijene, nije bilo rješenja za Dubljevića, i prednost je okopnila brzo kao što je i stvorena. Slično se ponovilo i u nastavku – mirna situacija u kojoj je ritam utakmice pao, a prednost Hrvatske se vrtila oko deset poena iz čista je mira pretvorena u dramu. Nakon minute odmora, naglašavam to, na dvije minute do kraja, naši dozvole jedinom razigranom crnogorskom reprezentativcu u nastavku, Riceu, da iz najobičnijeg 'picka' ubaci tricu uz dodatno, i uđu u probleme. Rice je ukupno postigao 18 poena u drugom poluvremenu, pa nije, majku mu, Jordan. Postoji i institucija faula da se suparnik zaustavi. Ako imate volje i strpljenja, a i mazohističkih sklonosti, ponovno pogledajte akciju kojom Rice spušta prednost na 73-72 na 58 sekundi do kraja. Lako prolazi kraj čuvara Popovića, nakon što je prethodni čuvar Ukić preselio na klupu s pet faulova, ulazi u nebranjeno srce reketa i poentira kao na basketu s prijateljima.

> Ukić: Ne briljiramo, ali nije ni potrebno da sad briljiramo

Mi smo u toj završnici imali mirnog Šarića (dvica, pa slobodno), a oni Ivanovića koji je, ničim izazvan, želio biti junakom susreta pa je opalio nerezonsku tricu unatoč učinku poslije kojeg ne bi trebao odgovarati na telefonske pozive ni izlaziti među ljude tjedan dana. Tekmu je Hrvatska, suma sumarum, dobila zahvaljujući početku koji ju je usmjerio, odličnoj šuterskoj večeri (11 trica), vrlo dobrom izdanju Bogdanovića (23 poena), pristojnom izdanju Šarića (14 poena) koji je proigrao tek kod drugog ulaska, korektnom doprinosu ostalih, pristojnoj kolektivnoj obrani  na Vučeviću i miru u samoj završnici. Ommmmmmm. No, i suparnici su nam obilato pomagali…

(Foto: Fiba)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka