vijest

0

ZORAN ČUTURA Povratnik, a nije Leonardo DiCaprio

06.08.2017 09:37 | Germanijak

Roko Leni Ukić bi, nakon reprezentativne akcije, trebao biti nositelj Cedevitine igre u napadu na naslov prvaka ABA lige.

Veličina slova A A A

Koja ono bješe sezona kad je Roko Ukić prvi put došao u Cedevitu…? 14' – 15', to je bilo to. Jasmin Repeša je vodio momčad – da, baš taj Repeša koji je nakon rastanka s Milanom sad 'sretno nezaposleni trener', poput nekog 'sretno rastavljenog' bivšeg supruga – i uzeli su oba domaća trofeja, ušli su u finale Aba lige preokrenuvši 0-2 protiv Budućnosti u polufinalu, ogrebali su tri pobjede u Euroligi i potom od Gran Canarie ispali iz Eurocupa. Jedna od onih sezona u kojoj su 'ostvareni svi ciljevi', a da 'nije bila za pamćenje'. Roko je bio došao iz Panathinaikosa, u kojem je proveo dvije prethodne sezone, i to su mu bile dvije posljednje sezone u Euroligi. Za sada… Imao je velikih probleme s ahilovim tetivama, odigrao je sezonu u Cedeviti pristojno, i ništa više od toga.

„Je, tijelo mi nije bilo dobro, sad sam u puno boljem stanju iako sam tri godine stariji. Imao sam i neke druge opcije, mogao sam negdje otići kao 'back up' ili čak kao treći 'play', ali cijeli sam život vodio momčadi, nisam navikao na takve uloge, a smatram da još uvijek imam i energije i kvalitete da Cedevitu povedem prema Euroligi.“

Nećemo kazati 'sad ili nikad', ali posljednjih godina neprikosnovena Zvezda se raspala i u fazi je totalne rekonstrukcije. Prilika za Euroligu je tu, ukazala se.

„Nema smisla raspravljati o snazi momčadi dok rosteri još nisu kompletirani. Zvezda definitivno neće biti onako dobra kakva je bila prošle sezone, neće imati tu kemiju, ali svaki klub koji pogodi s dva-tri prava strana igrača napravit će ozbiljan iskorak u kvaliteti. To se odnosi i na Zvezdu, i na nas, i na sve ostale regionalne klubove.“

Prošle sezone je suradnja s trenerom Zdovcom očito bila dobra u AEK-u, čim ste se našli zajedno u Cedeviti. A tu je i komponenta 'povratka na mjesto nesreće'. Fetivi Splićanin bi mogao smatrati provokacijom ako njegov povratak u Zagreb nazovem 'dolaskom doma'.

„Ma dolazim doma, nije sporno – najvažniji su mi tu klinci koji će školu konačno pohađati na materinjem jeziku. Zdovc je bio ključna osoba u mom povratku, inzistirao je na tome čim je potpisao. A onda smo još mjesec dana pregovarali, ali s obostrano dobrim namjerama. Slušaj, ona moja prva sezona u Cedeviti uopće nije bila tragična, ni moje brojke ni rezultati momčadi nisu bili loši. Samo što javnost valjda očekuje neka čuda od igrača koji se, poput mene tada, vraća iz inozemstva. Znam da će to nekome 'sa strane' zvučati čudno i nevjerojatno, ali – kad se sve zajedno uzme u obzir – kod mene su prevladali sportski motivi i zbog toga sam se vratio. Mislim da još uvijek mogu igrati na visokom nivou, i mislim da mogu pomoći klubu. Nisam još došao u fazu 'tezgarenja', u kojoj je bitno samo negdje, bilo gdje, potpisati i uzeti neku lovu. Iako ove godine punim 33.“

I iako si na velikoj sceni prisutan još otkako si kao tinejdžer snimio onu reklamu za jednog od teleoperatera… Dugo… Sjećam te se još iz dana kad si bio toliko majušan da si morao dignuti jednu nogu kako bi loptu probacio kroz noge. Pa ako te to još uvijek veseli – kapa dolje. Da baš ne kažem 'svaka čast', standardnom kovanicom jezikom osiromašenog hrvatskog sportskog novinarstva.

„I dalje mi se igra, i dalje volim košarku, to je tako i to sam ja.“

I pustih ga potom da na miru, sa suprugom, traži stan u kojem će se smjestiti tijekom iduće sezone… No, da, Roko je izrekao ključnu tezu u pokušaju analize šansi Cedevite za osvajanje prvog mjesta u regionalnoj ligi, čime bi ponovo ušli među 'creme de la creme' europske košarke. 'Dok se rosteri ne kompletiraju…' Elem, dok svi ne budu kompletni, mogu samo kazati da kao kandidate za vrh vidim Zvezdu, Cedevitu i Budućnost, ne nužno tim redoslijedom, koji su posljednjih sezona imali kontinuitet. Cedevita ima financijsku stabilnost, Budućnost kao perjanica nacionalnog klupskog sporta uvijek uspijeva naći svoj put (ne zaboravljajmo da su za trenera uzeli Džikića, koji je od 'grupe građana' u Partizanu napravio pristojnu ekipicu), a Zvezda… Ima političko zaleđe, mora puniti beogradsku Arenu tijekom Eurolige, a dosta su agresivno krenuli s popunjavanjem rostera. Ipak, nakon Radonjićevog 'neću-hoću-ipak neću' i javne objave da je tijekom lipnja primio treću plaću za proteklu sezonu, čime se cijelom sustavu poljuljao kredibilitet, mora im se dogoditi gubljenje identiteta i traženje novog. Moglo bi im se, recimo dogoditi ono što se Cedeviti događalo prošle sezone – pogrešne procjene u dovođenju igrača, pa popravljanje tih pogrešaka u hodu, što je u natjecateljskom ritmu Eurolige vrlo teško. No, što bi rekao Ray Charles, vidjet ćemo.

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka