vijest

0

ZORAN ČUTURA: Čudne li utakmice!

05.09.2017 19:50 | Germanijak

Hrvatska je protiv Španjolske odigrala najbolju utakmicu na Eurobasketu, a ovako ju je doživio naš kolumnist.

Veličina slova A A A

Čudne li utakmice… Zvao me frend ujutro da me pita za prognozu, odgovorio sam 'sve ispod minus trideset je dobro', zvao me frend Španjolac popodne i pitao me 'hoćemo li nakon tekme i dalje biti prijatelji?' Naravno da hoćemo, zgazit ćete nas. I onda sve ostane unutar jedne lopte do posljednjih sekundi. Ali, na koji način; ne znam bih li počeo od kraja ili od početka. Ajmo od kraja… Na četiri minute do kraja vodili smo 63-62 i potom promašili osam – mislim da sam dobro prebrojao – napada, sve ishitrenim šutevima i izgubljenim loptama. Jedine poene u tom periodu smo dobili iz duple tehničke – Pau Gasolu i izborniku Scariolu. A Španjolci su to znali kazniti, da bi minimalnu prednost potom održali preciznošću s linije. Ajmo se sad vratiti na početak. Aco je ušao u susret bez 'playa' i bez centara. Kasnije se ispostavilo da uobičajeni starteri, Ukić i Planinić, neće ni ući. Ako je ideja bila unerediti braću Gasol, koji se izvan reketa osjećaju kao ribe na suhom – uspio je. Taj je 'blitzkrieg' donio 13-3, uz ukazanje Šarića i Simona, i pokazao se dosjetkom kojom bi i ostali u određenim intervalima igre mogli iznenaditi Španjolce, ali je potom sve ušlo u nekakvu očekivanu domenu djelovanja. Suparnik je uhvatio priključak, pa otišao na dvoznamenkastu prednost, u igru su ušli Buva i Ramljak, i onih mojih minus 30 se počelo pomaljati na horizontu.

> Ovdje pročitajte sve ostale kolumne Zorana Čuture

Što se na poluvremenu dogodilo u svlačionici, ne znam – vjerojatno ćemo saznati iz izjava. Možda se Aco predomislio, možda su igrači osjetili da se tekma može dobiti, pa su napravili pritisak i odstupili od plana, možda jednostavno svi skupa imaju velika cojones, pa se nisu htjeli izvrnuti na leđa tek tako. U nastavak je Hrvatska tako ipak ušla natjecateljski, Bogdanović je sastavio tri trice, uhvaćen je priključak i došlo je do one prethodno opisane završnice. Nisam siguran treba li se i može li se ova tekma uzeti kao ikakvo mjerilo – pratio sam naše, nisam analizirao Španjolce – ali s obzirom na novo najbolje izdanje naše repke na Eurobasketu moram izdvojiti neke detalje bez obzira na pobjedu kao pitanje prestiža, a ne života ili smrti. Obrambeni skok je funkcionirao puno bolje nego u dosadašnjem dijelu turnira (10 napadačkih skokova Španjolska), kontrola lopte bila je iznad naših dosadašnjih standarda (8 izgubljenih lopti). Kao momčad naša je reprezentacija djelovala opušteno, relaksirano, ali i čvrsto i fokusirano. Barem veći dio utakmice… Možda se bolje osjećaju kad igraju protiv jačih suparnika, možda im bolje odgovara uloga autsajdera. Otupili su ubojite Španjolce, usporili su ih i uspješno 'pimplali' su s njima.

> Aco pun iznenađenja, Španjolska pobijedila Hrvatsku u tvrdoj utakmici

Šarić je odigrao svoju najbolju tekmu Eurobasketa s 18 poena, 13 skokova i 5 asista, vjerojatno posebno motiviran protiv suparnika iz NBA. Ako sam dobro vidio na telki – doimao se razočaranim što zadnje lopte u rukama nije imao on nego Bogdanović. Bogdanović je, pak, odigrao najlošiju utakmicu turnira, previše je lopti potrošio za 18 poena. Uz njih su doprinos u fazi napada dali Popović, Tomas i na početku Simon. Nemam prigovora. Ali ponavljam – čudna tekma, čudna do zla Boga. I nisam siguran kakav bi bio tijek i ishod utakmice da se ponovno sastanemo s njima u kasnijoj fazi turnira. Španjolci su nas možda i potcijenili, pa se nisu mogli prešaltati u višu brzinu kad su htjeli – igrači ipak nisu igračke na navijanje. No, dobro, to je njihov problem. I dalje ih vidim kao uvjerljivo prve favorite, makar se užasavam njihove bahatosti, i ne znam baš kako bi završila utakmica selekcije svih ostali reprezentacija na Eurobasketu protiv njih. Huertel, Schroder, Dragić, Dončić, Bogdanović, Bogdanović, Shved, Pappas, Šarić, Porzingis, Mozgov, Valančiunas protiv braće Gasol i društva. Možda se jednom, na nekoj reviji, i ogledaju.

> Aco nakon Španjolske: Ovo je bio odličan test, zadovoljan sam drugim mjestom u skupini

Gledanje Eurobasketa na televiziji ima svojih prednosti i mana. Može se vidjeti puno toga, bitno više nego na licu mjesta, ali ponekad se iz želje da se vidi sve – zapravo ne vidi ništa. Uz krvave oči, koje se podrazumijevaju, kao i četverodnevna sijeda brada i ostaci suhe hrane na stolu. Nisam tako uspio vidjeti utakmicu Rusije i Latvije, koja je u 'delayu' išla istovremeno s našom tekmom, ali sam zato uspio vidjeti završnicu utakmice Francuske i Poljske, u kojoj su Francuzi umalo napravili 'samoubojstvo iz zasjede' dozvoljavajući Poljacima da ih drže na konopcima do samog kraja. Kao da im igraju sami Toupani i Dioti. Izvadio ih je Huertel odlučujućoj tricom, a čovjek je imao jedan od najsenzacionalnijih učinaka turnira – 23 poena uz šut 9-11, uz 6 asista. I potcjenjivački je pokušao gurnuti loptu Poljaku kroz noge na centru u posljednjem posjedu – tipični Huertel, divlji i nepredvidiv. Srećom, nije uspio. Za kaznu bi mu Collet trebao zalijepiti kapke i tjerati ga da to gleda nanovo i nanovo, kao u Kubrickovoj 'Paklenoj naranči'.

Zašto sam silno želio vidjeti Rusiju i Latviju? Znao sam rezultat, i Rusija nam je prema njemu najizgledniji, još uvijek ne i siguran, suparnik u osmini finala. Imao sam namjeru čak i napisati panegirik o njima, jer igraju neočekivano dobro, ali su upravo na ovoj posljednjoj utakmici usrali sve ono što su prethodno dobro napravili. U tekmi ispresijecanoj fućkanjima (ukupno 56 prekršaja) i prošetavanjima s linije na liniju (60 slobodnih bacanja) imali su plus dvanaest krajem prvog poluvremena, ubacili mizernih 25 poena u nastavku, i završili na minus petnaest. I to uz rezerviranost Porzingisa, koji je završio na osam poena. Zanima me kako, a nisam to vidio… Bit će, valjda, prilike da napišem koju riječ o njihovom izborniku Bazareviču, zanimljiv tip.

Eto, gledam i dalje, sve što se gledati može, nisam odustao. Niti od Eurobasketa, niti od naše reprezentacije. Igra se solidna košarka bez obzira na one izostanke o kojima sam nešto već napisao, jedna je lopta odlučila dosta utakmica, a to mi je čak važnije i od kvalitete. Samo da imam za koga što duže navijati…

(Foto: Fiba)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka