vijest

0

Zagrebački Dinamo najskuplji je Dinamo na svijetu

20.09.2019 08:22 | Germanijak/A.V.

Mnogo je slavnih nogometnih kolektiva kroz povijest nosilo "sveto ime to", no svi danas gledaju u leđa zagrebačkom Dinamu...

Veličina slova A A A

Sad već davnog 9. lipnja 1945., deset dana poslije oslobođenja Zagreba, radnici i namještenici komunalnih poduzeća i ustanova današnje hrvatske metropole okupili su se u zgradi Elektre u velikom broju kako bi osnovali svoje „fiskulturno društvo“. Četvrta točka dnevnog reda bila je ime društva:

"Da mu damo ime Dinamo", čuo se prijedlog. "Dinamo simbolizira izvor energije, a osim toga ovo ime neka nam bude uzor u radu i nek nas podsjeća na slavni moskovski Dinamo".

Prijedlog je usvojen i osnovano je društvo koje je imalo četrnaest sportskih sekcija. Nogometna je svoju prvu utakmicu odirala protiv reprezentacije zrakoplovstva i pobijedila 2:0. Slavnom moskovskom Dinamu tad su gledali u leđa i mogli samo sanjati doba u kojem sad živimo.

Po čemu je ono tako osobito? Jer je nekoć nepoznati zagrebački Dinamo, danas skuplji i ostvaruje bolje rezultate od njegove moskovske inačice… I kijevske, i bukureštanske, i brestovske…

Dinamo Zagreb danas je najvrjedniji Dinamo na svijetu s momčadi vrijednom ukupno preko 107.000.000 eura, za točno 10.000.000 eura vrjedniji je od drugog na toj listi, kijevskog Dinama. „Slavni moskovski Dinamo“ sa sjednice u zgradi Elektre iz '45. danas je tek treći najslavniji Dinamo na svijetu, odnosno treći najvrjedniji i košta 71,450.000 eura i to su jedina tri kluba s tim poznatim imenom koja su na „karti Europe“.

Dinamo Bukurešt predvodi skupinu klubova s tim imenom iz europske B, čak C lige, jer vrijedi samo 15,030.000 eura, slijede Dinamo Minski, Dinamo Tbilisi, Dinamo Batumi, odnosno drugi gruzijski Dinamo, pa Dinamo Smaraqand iz Uzbekistana, a Dinamo Brijansk iz Rusije zaključuje Dinamov top 10.

Treba istaknuti kako postoji nekoliko klubova koji se zovu Dynamo sa „ipsilon“ pa ih nismo uvrstili u ovo društvo, ali kad bismo im priznali „y“ u imenu, na listu bi se uspeo Houston Dynamo, koji bi u tom društvu bio četvrti s vrijednošću od 20,520.000 eura, odmah iza moskovske inačice, a peti bi bio Dynamo Dresden, koji je osam puta bio prvak DDR-a, danas pak igra u 2. Bundesligi i momčad mu ukupno vrijedi 17,300.000 eura.

Mnogo je slavnih nogometnih kolektiva kroz povijest nosilo "sveto ime to", no svi danas gledaju u leđa zagrebačkom Dinamu...

(foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka