vijest

0

Za vikend je Derbi Manchestera, znate li kako je uopće nastao izraz derbi?

06.12.2017 16:22 | Germanijak/A.V.

Ovu nedjelju igra se Derbi grada Manchestera, znate li uopće kako je nastao izraz "derbi"?

Veličina slova A A A

Ovaj vikend igra se Derbi grada Manchestera, nogometna utakmica crvenog i svijetlo plavog dijela grada, za City navijaju uglavnom Mancuniansi, žitelji grada, a United ima više navijača po kugli zemaljskoj, ili je barem imao prije ere šeika Abou Mansoura, koji je i „građane“ pretvorio u globalni klub, a ovaj lokalni derbi u globalni.

Ovaj derbi ima tradiciju dugu 136 godina, prvi je odigran 12. studenog 1881. godine, a ovaj nedjeljni (10. prosinac, 16:00) bit će 175 po redu. Ali znate li odakle uopće riječ „derbi“ vuče korijen i zašto se utakmice velikih sportskih rivala tako nazivaju, odnosno kad je odigran prvi i u kojem sportu?

 Prema definiciji sportsko rivalstvo je žestoko natjecanje između dvaju sportskih momčadi ili sportaša, ali nije jedino povezano uz sport. Kad je u pitanju sport, okršaji velikih rivala nazivaju se derbijima. Pojačani pritisak te utakmice osjećaju igrači, treneri i uprava kluba, a osobito navijači. Intenzitet rivalstava varira od prijateljskih do ozbiljnog nasilja, a u pojedinim slučajevima može odvesti i do građanskog rada.

 

Izraz „Derbi“ prvi put korišten je za konjsku utrku u Engleskoj koju je osnovao 12. grof Derbyja 1780. godine, a od najranije 1840. godine koristi se kao termin za sportsko natjecanje između velikih rivala.

Grad Derby poznat je kao poprište kaotične i iscrpljujuće igre koja uključuje cijeli grad koja je u prijašnja vremena znala završavati smrtnim slučajevima. Kamene ploče nalik golovima bili su u Nuns Millu na sjeveru i u Gallows Balku na jugu grada, a natjecatelji su uglavnom bili iz dvije župe, All Saints i St. Peter's, ali mogao je igrati tko je htio pa je ponekad bilo i do 1000 natjecatelja istovremeno na terenu. Igra je nalik na mješavinu nogometa i ragbija po principu „postoji jedno pravilo – nema pravila“, a zovu je Shrovetide football. Dan danas igra se u gradu Ashbourneu u pokrajini Derbyshire. Jedan Francuz koji je kao gledatelj nazočio jedom od derbija komentirao je „ako Englezi ovo zovu igrom, zanima me što nazivaju tučnjavom?“

 

(foto: Action Images)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka