vijest

0

VIDEO: Tko je Ibrahima Konate, čudo od djeteta koje je sinoć na debiju ugasilo Monacov stroj za golove?

11.01.2017 16:32 | Germanijak/J.V.

Ibrahima Konate ima tek sedamnaest godina, ali postavio se kao granitna stijena Monacovim napadačkim ubojicama...

Veličina slova A A A

Vjerujemo da je rijetko tko sinoć obraćao naročitu pažnju na utakmicu francuskog Liga kupa između drugoligaša (bivšeg prvoligaša) Sochauxa i stroja za golove, Monaca. Točnije, kako je utakmica odmicala kraju mnogi su se hvatali za glavu vidjevši da Sochaux drži vodstvo steknuto u u 16. minuti pogotkom Andriatsime.

Na kraju je sve ispalo više-manje očekivano, Joao Moutinho je prvo izjednačio u 83., da bi se Monaco provukao u polufinale nakon izvođenja jedanaesteraca. Mnogi su se doduše i dalje pitali kako je Sochaux tako dugo odolijevao momčadi koja u prosjeku zabija po tri gola po susretu? Na kraju krajeva, Monaco je ispratio Bastiu sa pet golova u mreži, Marseille i Bordeaux sa četiri, Nancy sa šest, Rennes sa sedam, CSKA Moskva sa tri...

Međutim, oni koji su gledali su se mogli uvjeriti kako je jedan mladić stršio u defanzivnim zadacima, uvijek korak na lopti ispred strijelaca poput Carrilla, Lemara i Bakayoka. Ime igraču s brojem 31 na leđima je Ibrahima Konate, a šokantna vijest je da mu je tek - sedamnaest godina! Da, onog momka kojeg je bio pun teren i koji je znalački kretao u startove ste do jučer mogli gledati samo u rezervnoj ekipi Sochauxa ili u selekciji Francuske do 17 godina.

Konate je rođen u Parizu, u obitelji malijskog podrijetla gotovo punih godinu dana nakon što je Francuska na Stade de Franceu podigla trofej prvaka svijeta. Počeo je trenirati nogomet u Parizu, ali ne u slavnom Saint-Germaineu, već u Paris FC-u, povijesno značajnom klubu koji danas tavori u trećoj francuskoj ligi. Od tamo je 2014. godine prešao u omladinski pogon Sochauxa, gdje je s juniorima na tom istom Stade de Franceu 2015. godine osvojio i Coupe Gambardella, svojevrsni nacionalni kup za juniorske momčadi Francuske. Već je tada Konate zapao za oko mnogima, zavrijedivši i poziv prvo u U16 selekciju Francuske, za koju je postigao i pogodak, a kasnije i u U17 kategoriju.

Konateova najveća vrlina je, kako je demonstrirao i sinoć, izrazita pozicijska inteligencija, moć na lopti ali i atleticizam. S gotovo 2 metra visine (točnije, 1.92 m) zadivljuje način na koji se kreće po terenu i pokriva široku površinu svoje polovice. Pokriva višestruke pozicije, s naglaskom na stoperske i onu zadnjeg veznog; ta je kombinacija zajedno sa njegovim kvalitetama ono što se traži od modernog defanzivnog igrača. Ipak, Konate ostaje skroman u svojim izjavama, čak i nakon fenomenalnog debija protiv Monaca:

„Smatram da trebam još rasti, ponajprije po pitanju eksplozivnosti te napadačkog segmenta, eksplozivnosti“, samokritičan je mladić u izjavama.

Svjedoci smo koliko pozicijska inteligencija i polivalentnost rade razliku i dodaju općem dojmu igrača. Ne treba ići daleko, David Alaba, Joshua Kimmich, Mahmoud Dahoud, Saul Niguez... Sve su to redom mladi igrači odgojeni po načelima i potražnji modernog nogometa; mobilnost i polivalentnost. Uz njegove zapažene fizičke karakteristike i inteligenciju, možemo očekivati kako je Ibrahima Konate još jedan primjer talenta koji uz pravilan rad može nastaviti niz uzbudljivih, modernih mladih igrača. A njegov nastup protiv Monaca može biti ono pravo vatreno krštene iz kojeg je izašao bez traga dima na ramenu, kamoli opečen.

(Foto: Sochaux FC)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka