vijest

0

Važno se prezivati Tillie

10.03.2018 10:16 | Germanijak/A.S.

Priča o odbojkaško-košarkaškoj obitelji.

Veličina slova A A A

Puno je obitelji koje su ostavile traga u sportu. Trenutno su aktualne obitelji Curry, Stephen je NBA zvijezda, brat Seth je igrač Duke sveučilišta, otac Dell je bio NBA igrač, majka Sonya odbojkaška sveučilišna zvijezda, Mayweather koji su boksači, braća Staal koje nazivaju prvom obitelji NHL-a, zatim otac i sinovi Manning (Archie, Peyton, Eli) koje nazivaju veličanstvenom trojkom quarterbackova u NFL-u, ali ova priča se odnosni na jednu europsku obitelj – Tillie.

Priču o sportskoj obitelji Tillie započeo je Guy Tillie, odbojkaški reprezentativac Francuske koji je 1959. igrajući za BCNI d'Alger osvojio naslov prvaka države. 1963. rađa se prvi sin Tillie, Laurent, koji je jedna od ikona francuske odbojke, a godinu kasnije drugi sin, Patrice, koji je bio vaterpolist i također reprezentativac. Puno zapaženiju karijeru je imao Laurent, koji je s 406 nastupa (1982.-1995.) za nacionalnu momčad treći je na „vječnoj“ listi igrača s najviše nastupa, a na reprezentativnom i klupskom planu je ostvario mnoge uspjehe. Kao trener odveo je francusku reprezentaciju do naslova prvaka Europe 2015. godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije osvojio je naslov u Svjetskoj ligi što su ujedno i jedina dva zlatna odličja za francusku odbojku u povijesti.

Te, 1985. godine sudbina se poigrala s Laurentom. Na završnoj večeri Europskog prvenstva u Nizozemskoj organizatori su francusku mušku i nizozemsku žensku reprezentaciju posjeli jedne do drugih, s obzirom da su obje reprezentacije osvojile brončanu medalju. Upoznaje kapetanicu, Caroline Keulen, i ostalo je povijest.

1988. godine dobivaju prvog sina, Kima, dvije godine kasnije dobili su drugog sina, Kevina, a samo je mlađi nastavio roditeljskim stopama s obzirom da se Kim odlučio za košarku. 1998. stigao je i treći sin, Killian, koji je krenuo s odbojkom, no prije sedam godina odlučio se prebaciti na košarku.

Zanimljiva se situacija dogodila prvi vikend u rujnu 2014. godine. Najmlađi Killian je postao europski U-16 prvak, Kim je debitirao za seniorsku košarkašku reprezentaciju Francuske u pobjedi nad Srbijom, a „odbojkaši“ Laurent i Kevin su otvorili nastup na Svjetskom prvenstvu pobjedom nad Portorikom. Stvar s kojom se malo koja obitelj u sportu može pohvaliti.

Braća Tillie imala su identičan put, naravno svaki u svojem sportu,  s obzirom da su sva trojica bili europski prvaci u mlađim kategorijama. Kim je 2006. postao europski prvak na EP-u U-18, Kevin 2008. europski juniorski prvak, a Killian se na europski tron popeo 2014. na Europskom prvenstvu do 16 godina. Istim su putem išli i što se tiče obrazovanja i vezani su za američka sveučilišta.

Roditelji se nisu miješali u izbor sporta kojim ćemo se baviti, ali su imali jedan jasan uvjet – moramo se obrazovati“, rekao je srednji brat Tillie, Kevin.

Kim je igrao košarku na sveučilištu Utah, Kevin odbojku za Irvine s kojim je osvojio dva NCAA naslova i bio najbolji igrač dok je Killian od 2016. član sveučilišta Gonzaga. Prije samo nekoliko dana najmlađi Tillie bio je najbolji igrač svoje momčadi s 22 poena u 74:54 pobjedi nad BYU-om u finalu West Coast Championshipa.

Starija braća Tillie, Laurent i Patrice, predstavljali su Francusku na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, a Laurent je jednom rekao:

 „Moj je san vidjeti moju djecu zajedno na Olimpijadi, kao što se to dogodilo mom bratu i meni.

Nije ni slutio da će mu se želja ostvariti 2016. u Rio de Janeiru kada je on vodio odbojkašku reprezentaciju, Kevin bio njezin član, a Kim je igrao za košarkašku. Tako su dvije generacije Tilliea sudjelovale Olimpijadama što nije baš čest slučaj u svijetu sporta, mora se priznati.

Kevin, Kim i Laurent Tillie u Riju. 

Osim nastupa u Riju Kevin je osvojio naslov prvaka Europe 2015. i zlato u Svjetskoj ligi iste godine, Kim ima broncu sa SP-a 2014., a s obzirom kako je životni put braće isti samo je pitanje vremena kada će Killian osvojiti neku seniorsku medalju te ponoviti uspjehe roditelja i braće.

Dok najmlađi Killian uživa u slavlju nakon naslova sa sveučilištem, Kim trenutno igra za Olympiacos dok je Kevin član kineskog kluba Beijing, tata Laurent je izbornik Francuske, a majka Caroline je trenerica u jednom lokalnu klubu u Cagnes-sur-Meru gdje obitelji živi.

Tillieovi možda nisu toliko poznata obitelj, no jesu obitelj koja je po mnogo čemu jedinstvena u svijetu. Bez obzira hoće li djeca Kima, Kevina i Killiana krenuti sportskim putem obitelj Tillie će ostati upisana u povijesti europskog, ali i svjetskog sporta.

Piše: Adnan Softić

(FOTO: Pixsell, Action Images, Reuters, Screenshot)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka