vijest

0

Toma Bašić otkrio razlog preporoda u Francuskoj: Ključne su bile dvije odluke

19.05.2020 19:26 | Germanijak/I.G.

Jedna je izrazito zanimljiva, a mogla bi iznenaditi "gejmere" među nogometašima...

Veličina slova A A A

Bivši igrač Hajduka, Toma Bašić, neočekivano je prijevremeno završio svoju drugu sezonu u Bordeauxu. Francusko je prvenstvo okončano nakon 28 kola zbog pandemije koronavirusa, a 'Žirondinci' su sezonu okončali na 12. mjestu ljestvice.

Iako u drugoj polovici tablice, mjesto u Europi izmaklo im je za samo četiri boda, jer se Reims nalazi na petom mjestu ljestvice sa 41 bodom (Bordeaux 37), što u globalu pokazuje izrazitu izjednačenost i kompetitivnost Ligue 1.

Kako bi bio na zadovoljavajućoj razini te i sam bio kompetitivan, 23-godišnji bivši igrač 'Bilih', morao se prilagoditi na novu ligu, prvenstveno njenim fizičkim zahtjevima. Otkako je dobio priliku u prosincu prošle godine, Bašić nije ispuštao poziciju u udarnom sastavu – upisao je 15 nastupa sveukupno te tri asistencije i jedan gol. Još dva nastupa i gol dodao je u Kupu.

Bašić je u intervjuu za Sportske novosti otkrio što je najviše pridonijelo njegovom velikom napretku.

„Istina je, bitno sam ojačao muskulaturu, dobio na eksplozivnosti i brzini, a onda se taj moj napredak jasno očitovao i na utakmicama. Bolji sam igrač, imam daleko više samopouzdanja i vjere u ono što mogu napraviti, tako da sam uoči prekida prvenstva igrao najbolji nogomet karijere. Šteta što se taj prekid dogodio, ali nema veze, jer sada točno znam što mi je činiti u životu i prekid me neće poremetiti“, rekao je Bašić.

Naglasio je dvije ključne promjene u načinu života.

„Ključne su bile dvije odluke, ostalo su bile posljedice tih odluka. Dakle, prestao sam igrati igrice i bitno promijenio prehranu. Godinama toga nisam bio svjestan, ali one (igrice op.a.) čovjeku uzimaju puno snage i koncentracije. Kad sam došao u Bordeaux, uglavnom sam bio sam u stanu pa bih vrijeme kratio igrajući na PlayStationu. To je odlična zabava, ali danas sam svjestan koliko je loša za sportaša, koliko mi je oduzimala i energije i vremena. Vrijeme koje sam provodio na igricama počeo sam koristiti za odmor, za šetnju i kvalitetno opuštanje. Kako sam paralelno počeo jako paziti na kvalitetu prehrane, tako sam vrlo brzo postao odmorniji, koncentriraniji, spremniji za trening“, dodao je rođeni Zagrepčanin.

„Da puno ne filozofiram, reći ću vam da bih prije nakon treninga doslovno bio iscrpljen i samo mi je spavanje bilo u glavi. Sada iste takve treninge odrađujem bez ikakvog problema i doma dolazim svjež te željan dodatnog rada. Praktički svaki dan si doma organiziram dodatne treninge, a nemam straha od pretreniranosti i mogućeg umora, jer osjećam koliko mi je tijelo moćnije i željno izazova. Do prije nekoliko mjeseci mislio sam kako živim poput pravog profesionalca, jer nisam tulumario i bio sam uredan na treninzima. Danas jasno shvaćam koliko je važno doista spoznati svoje tijelo i omogućiti mu da se razvija na pravi način. Razlika je ogromna“, zaključio je Toma Bašić na ovu temu.

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka