vijest

0

Znanstvenici napravili izračun tko će osvojiti SP u Rusiji, Hrvatska na 8. mjestu

02.05.2018 12:31 | germanijak.hr

Međunarodni centar za sportska istraživanja izračunao je tko će biti novi svjetski prvak.

Veličina slova A A A

Do novog izdanja Mundijala ostalo nam je još točno šest tjedana. Nogometni zaljubljenici već su se lagano krenuli pripremati za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, skupljanjem sličica, kupovinom novih televizora ili planiranjem gdje i s kim će gledati svoje omiljene reprezentacije.

Za to vrijeme, Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) radio je na sastavljanju indeksa koji bi mogao izračunati novog prvaka svijeta u nogometu – a sada su došli i rezultati.

Prema njihovom izračunu, novi svjetski prvak postat će Španjolska s indeksom koji iznosi okruglih 100. Najviše šansi poslije svjetskih prvaka iz Južnoafričke republike, po njima, imaju redom Brazil, Francuska pa Njemačka, svi sa indeksom većim od 80.

Reprezentacija Hrvatske je na visokom osmom mjestu s indeksom od 64.

Oni s najmanje šansi su Panama (12), Saudijska Arabija (21) i Iran (23).

Moramo priznati da rezultati djeluju vjerodostojno, a način na koji se došlo do indeksa izračuna je sljedeći.

Znanstvenici Raffaele Poli, Roger Besson i Loic Ravenel kombinirali su prosjek odigranih utakmica na ligaškoj razini za 23 nogometaša (s najviše odigranih minuta za reprezentaciju u kvalifikacijama od srpnja 2017. godine) iz svake reprezentacije, s podatkom o uspješnosti klubova u kojima nastupaju.

Egzaktna znanost je jedno, ali događanja na terenu se odvijaju među ljudima - a ne robotima - tako da se imamo pravo nadati da Hrvatska ima i više šansi na Svjetskom prvenstvu od CIES-ovog osmog mjesta.

(Foto: Action Images)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka