vijest

0

Šok za regionalnu košarku: FIBA više ne priznaje ABA ligu!

08.03.2015 21:34 | Germanijak

Poznato je kako se u posljednje vrijeme vodi košarkaški rat između FIBA-e i ULEB-a, a izgleda kako je prva žrtva ABA liga.

Veličina slova A A A

Naime, na danas održanoj sjednici FIBA-inog Boarda u njemačkom Tegernseeu, odlučeno je kako krovna europska košarkaška organizacija od sljedeće sezone više ne priznaje ABA ligu.

„Priznanje neke lige može biti povučeno, a posebno u slučaju kada ta liga ne poštuje zahtjeve FIBA Europe, a posebno FIBA-ine generalne statute i interna pravila. ABA liga nije dostavila informacija o više točaka koje su od njih tražili FIBA Europa i FIBA. Kako ne bi narušili ovosezonsko natjecanje, dogovoreno je da se priznanje povlači od sljedeće sezone“, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama FIBA Europa.

Podsjetimo, neslaganje između FIBA-e i ULEB-a traje zbog najave krovne europske organizacija da će promijeniti kalendar kako bi se našli termini za utakmice reprezentacije. Udruga vodećih kluba se protiv toga pobunila i najavila da je u stanju osnovati zatvoreno natjecanje po uzoru na NBA ligu.

ABA je uvijek davala podršku ULEB-u, a posljednjih tjedana napadi na čelništvo regionalne lige dolazi od strane čelnika Košarkaškog saveza Srbije koji traže da liga pređe u vlasništvo klubova, ne privatnih osoba. Sada će njihova nastojanja biti potkrijepljena ovom odlukom.

Kako Euroligu organizira ULEB, a ne FIBA, onda bi finalisti ABA lige sljedeće godine trebali igrati najjače europsko klupsko natjecanje, ali će biti zanimljivo vidjeti što će se događati sljedećih dana.

Zanimljivo je kako je FIBA Europa, paralelno s nepriznavanjem ABA lige, priznala Balkansku ligu koju igraju nižerazredni klubovi iz regije. Ove godine u toj ligi nema niti jednog hrvatskog predstavnika.

(Foto: Pixsell) 

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka