vijest

0

Slavni trener: Vatreni su me poslali psihologu

25.05.2020 21:26 | Germanijak/V.R.

Porazi u sportu često su uzrok mnogih psihičkih devijacija.

Veličina slova A A A

U moru velikih, zasigurno jedna od najvećih, najslavnijih i u očima navijača najdražih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije ona je na Wembleyu 2007. krajem studenog u kvalifikacijama za Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatska je tada golovima Nike Kranjčara, Ivice Olića i Mladena Petrića slavila protiv Engleske s 3:2, a poraz za Gordi Albion bio je tim bolniji jer su, nakon vodstva od 2:0 Hrvatske izjednačili na 2:2 i punih 12 minuta bili na Euru, s obzirom da im je i remi bio dovoljan.

No Petrić je u 77. minuti srušio njihove nade te, osim toga, donio neopisivu sreću Rusima kojima je za plasman bila nužna pobjeda Vatrenih. I to pobjeda koja njima samima nije bila – Hrvatska je bila sigurno prva prije te zadnje utakmice.

Izbornik te engleske reprezentacije bio je Steve McLaren, a nije potrebno ni naglašavati kako su ga poslovično nemilosrdni i sarkastični otočki mediji, kao i cjelokupna javnost, jednostavno razapeli, nazvavši ga između ostalog ''budalom s kišobranom''. Danas 59-godišnjak priznao je kako je u tom razdoblju morao potražiti pomoć psihologa:

„Ta utakmica me gotovo ubila, ali sam uspio preživjeti. To je sigurno najteži trenutak moje karijere, ali sve se događa s razlogom i puno sam naučio iz čitave te situacije“, rekao je.

„Sjećam se da sam nakon te utakmice obratio psihologu s namjerom da to prebrodim. Nije mi bilo lagano napustiti kuću i biti među ljudima, čak ni izaći iz spavaće sobe, a psiholog mi je samo rekao da odem u pećinu, zaključam se od sedam do deset dana, zapišem svoja iskustva i zatvorim tu knjigu. Rekao mi je da sve ono što sam naučio, dobro ili loše, postaje dio prošlosti i da moram nastaviti s trenerskim poslom. Tako sam i napravio.“

Odmah nakon te utakmice McLaren je dobio otkaz na mjestu izbornika. Posljednji trenerski angažman bio mu je u Queens Park Rangersu u sezoni 2018./2019.

(foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka