vijest

0

Škrtost bez granica: Slavni klub samo lani zaradio 126 milijuna eura, a tuže se sa švedskim niželigašem za šaku kovanica!

09.11.2016 14:41 | Germanijak

Ovaj slučaj samo potvrđuje koliko gramzivosti i hladnoće ima u modernom nogometu.

Veličina slova A A A

Koliko god se trudili uljepšati stvarnost, ogromna veličina „malih“ i srednjestrujaških klubova diljem Europe i svijeta osuđena je na prodavanje svojih najboljih igrača s jednostavnim ciljem – pukog preživljavanja.

Ono što je nekome sitniš, drugom je pravo bogatstvo; a takva je bila priča i sa transferom 18-godišnjeg Victora Nilssona Lindelofa iz švedskog niželigaša Vasterasa u veliku Benficu. Logično, Vasterasu je bilo jako teško riješiti se mladog dragulja koji im je pomogao ostvariti promociju u viši rang natjecanja, ali 60 tisuća eura plus klauzula koja podrazumijeva vrednovanje njegovog razvoja u Benfici jesu simbolična svota za 26. najbogatiji klub svijeta, ali za Vasteras predstavljaju ogromnu financijsku injekciju putem koje mogu preživjeti tekuću godinu.

Lindelof je 2012. potpisao ugovor s tadašnjim portugalskim doprvakom, te se brzo nastavio razvijati u skladu s očekivanjima. Probijajući se kroz rezervnu momčad, za koju trenutačno nastupa i naš Branimir Kalaica, mladi je Šveđanin eventualno zaslužio i mjesto u sklopu prve momčadi. Debitirao je za seniorsku selekciju prošle sezone, a ta činjenica – iako za njega ispunjenje snova – za njegov bivši klub pretvorila se u pravu noćnu moru.

Naime, jedna od klauzula nalaže da je Benfica dužna isplatiti Vasterasu dodatnih 250 tisuća eura ukoliko Lindelof skupi deset nastupa u dresu prve momčadi Benfice u utakmicama portugalske Primeire i Lige prvaka. U travnju je nastupio po deseti put, što po ugovoru znači da je klauzula aktivirana. Vasteras je očekivao da s uplatom neće biti nikakvih problema, no ispalo je suprotno.

Benfica, dakle u top 30 najbogatijih klubova svijeta, odbija isplatiti navedeni iznos predviđen klauzulom. Oni tvrde kako je Lindelof s njima 2015. potpisao poboljšani ugovor, te da je iz tog razloga ta klauzula postala ništavna pošto je prijašnji ugovor u sklopu kojeg se nalazi navedena klauzula – poništen?!

Nakon svega, Vasteras je odlučio tužiti Benficu FIFA-i i potraživati taj novac. Pravilnik u Švedskoj nalaže da klubovi moraju predočiti transparentnu financijsku bilancu koja potvrđuje da posluju bez dugova ako misle dobiti dozvolu za nastupanje u višem rangu natjecanja. Vasteras trenutno ne može dobiti licencu za Superettan – drugu ligu švedskog nogometa – jer postoje dugovanja za čije su saniranje previdjeli upravo sredstva koja im duguje Benfica.

Presuda bi se mogla čekati čak i godinu do dvije dana, dok se utvrde sve komponente tužbe, što naravno ide isključivo na štetu Vasterasa. Pri transferu Lindelofa dodana je i klauzula po kojoj je Benfica dužna određeni postotak od buduće prodaje mladog stopera preusmjeriti Vasterasu. Sada je upitno hoće li Portugalci, koji su po posljednjem financijskom izvješću samo lani stekli profit od 126 milijuna eura negirati i tu stavku.

Sam je Lindelof bio blizu transfera u Middlesbrough ovog ljeta, no danas 22-godišnji stoper ipak je ostao u Benfici. O ovoj situaciji njegovi zastupnici nisu imali komentara, vjerojatno jer se ne žele direktno opredijeliti u ovom ratu Davida i Golijata, koji još jednom potvrđuje koliko je bešćutnosti i hladnog korporativnog iskorištavanja prisutno u modernom nogometu.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka