vijest

0

Skromni prvak iz Garešnice: Najveći uspjeh u 95-godišnjoj povijesti kluba ostvaren s domaćim dečkima

24.06.2017 08:34 | Germanijak

NK Garić je prvi puta u povijesti osvojio dvostruku krunu, ali neće u treću ligu.

Veličina slova A A A

Serija tekstova o prvacima četvrtih liga se nastavlja. Nakon Poleta, Čepina i Pazinke, danas smo porazgovarali s predsjednikom NK Garića iz Garešnice, prvaka Međužupanijske lige Bjelovar-Koprivnica-Virovitica.

NK Garić osnovan je davne 1923. godine, ove je proslavio 95. godišnjicu kluba i ostvario najveći uspjeh u svojoj povijesti. Naime, osim naslova prvaka četvrte lige, Garić je osvojio i županijski nogometni Kup, svladavši u finalu favoriziranog trećeligaša NK Bjelovar sa 6:5 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

„Županijski kup osvojili smo i 2008. godine, međutim, ovo je prvi puta u povijesti da smo osvojili dvostruku krunu. Također, prvi puta u povijesti osvojili smo četvrtu ligu. Dva puta smo bili viceprvaci, jednom smo kao drugoplasirani ušli u treću ligu, no do ove sezone nikada nismo osvojili naslov prvaka četvrte lige. Ovo je svakako najveći uspjeh u povijesti kluba“, rekao nam je Miroslav Gerstner, predsjednik Garića.

A do naslova Garić nije došao lagano. Na kraju je imao isti broj bodova i lošiju gol razliku od favoriziranog Tehničara iz Cvetkoveca. No, prva utakmica u Cvetkovcu završila je 1:1, a Garić je tri kola prije kraja u Garešnici slavio s 1:0, bodovno se izjednačio s Tehničarom i zbog boljeg međusobnog omjera na kraju osvojio naslov.

No, iako su izborili plasman u viši rang, Garić sljedeće sezone ostaje u četvrtom. Zašto?

„U treću ligu nećemo jer naš proračun iznosi trećinu proračuna potrebnog za igranje treće lige. Mi tih novaca nemamo, a čak i da ih uspijemo nekako namijeniti, odlučili smo da bi puno bolje bilo uložiti u poboljšanje infrastrukture. Recimo, svlačionice na našem stadionu su u jako lošem stanju. Bilo bi dobro kada bismo prvo sanirali njih, a tek onda razmišljali o nastupu u višem rangu koji je dosta skup“.

 

Kao i predsjednik Poleta iz Svetog Martina, Gerstner smatra kako bi možda izabrali treću ligu kada bi se ona igrala u drukčijem formatu od postojećeg.

„Mi bismo iz Garešnice trebali putovati do Čakovca na krajnjem sjeveru Hrvatske i Vukovara na istoku. Takva putovanja zahtijevaju troškove kakve naš klub ne može namaknuti. Da je treća liga drukčije podijeljena, da postoji još jedna regija, čime bi se smanjili troškovi, onda bismo je igrali. Ovako nema smisla“.

Većina prvaka četvrtih liga s kojima smo do sada pričali financira se najvećim dijelom preko lokalne samouprave. Kakva je situacija s Garićem?

„Grad Garešnica nas financira s 90 posto ukupnih sredstava, a nešto malo dobivamo od privatnih donacija. No, cijela privreda Garešnice je u problemima tako da mi nemamo obraza tražiti više. Ovo što dobijemo nije puno, ali smo jako zahvalni. Međutim, s tim sredstvima, nažalost, ne možemo igrati višu ligu“.

No, ambicije kod Garića ne manjka. Kada bi nabavili malo jačeg sponzora i riješili svlačionice, okušali bi se i u trećoj ligi.

„Dečki bi svakako voljeli pokušati u višem rangu, vidjet ćemo kakva će biti situacija nagodinu. Kada bismo dobili nekakvog sponzora, to bi bila fantazija. Ma čak bi nam i komplet dresova dobro došao“.

Tko zna, možda baš ova priča pomogne Gariću da privuče investitore i da se klub digne na jednu višu razinu. Jer, potencijala i kvalitete u Garešnici ne manjka…

„Svi igrači koji igraju u Gariću su s područja Garešnice, nemamo igrača koji živi dalje od tri kilometra od stadiona. I to je naša najveća snaga. Prije šest godina dogovorili smo se kako nećemo robovati rezultatu, idemo probati s domaćim dečkima pa kako bude. Prošle godine uredili smo pomoćno igralište uz pomoć natječaja pri Hrvatskom olimpijskom odboru koji nam je pomogao u sufinanciranju pomoćnog terena koji sada ima i reflektore“.

„Cilj nam je bio igranje s domaćim dečkima, a polagano uređujemo i infrastrukturu. I to se pokazalo izvrsnim. Imamo školu nogometa s više od 120 djece, kategorije U-8, U-10, U-12, U-14 i jasno pionire, kadete i juniore. Praktički svi igrači koji prođu našu školu nogometa na kraju završe u prvoj ekipi. Evo, u sadašnjoj juniorskoj selekciji imamo sigurno pet igrača koji će sljedeće sezone zaigrati u seniorima. Takvom sustavu rada težit ćemo i u budućnosti“.

Osobu koju je predsjednik Gerstner posebno htio naglasiti je Vladimir Vaclavek koji istovremeno obnaša funkciju trenera-igrača seniorske ekipe i voditelj je škole nogometa.

„Radi se o odličnom domaćem dečku koji ima trenersku A licencu. Iako ne bih htio nikoga posebno izdvajati, i svi su zaslužni za ovaj uspjeh, mislim da je Vladimir svakako zaslužio da ga se spomene“.

Garić ima i veteransku ekipu koja godinama dominira Županijskom ligom, kao i malonogometnu koja preko zimske i ljetne stanke nerijetko osvaja malonogometne turnire u okolnim mjestima.

„Veterani su 11 puta u nizu osvojili naslov Županije i jako smo ponosni na njih. Također, naša malonogometna ekipa s turnira u Bjelovaru, Kutini, Novskoj i okolnim mjestima stalno se vraća s medaljama i prvim mjestima. Dečki su stvarno jako dobri“.

Za kraj, upitali smo našeg sugovornika o navijačkoj skupini Garića koja nosi originalan naziv Gary-Guns.

„Naši Gary-Gunsi idu na većinu gostovanja, a na domaćim utakmicama naprave sjajni navijački ambijent. Na domaćim utakmicama imamo oko 200 do 300 gledatelja, od čega oko 100 prodanih karata budući da djeci i ženama ne naplaćujemo. No, sada je na finalu kupa protiv Bjelovara bilo više od 600 ljudi“, rekao nam je za kraj predsjednik Garešnice.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: NK Garić)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka