vijest

0

Skansi: Kasnije sam počeo s košarkom

05.05.2020 13:53 | Germanijak/V.R.

Jedan od najistaknutijih imena hrvatske i splitske košarke ovom je sportu posvetio cijeli život.

Veličina slova A A A

Legendarni hrvatski košarkaški trener i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije većinu je svoje igračke karijere proveo u Splitu, odnosno tadašnjoj Jugoplastici.

Sezonu je proveo u Trevisu, a većinu klupske trenerske karijere je također proveo u Italiji (Scavolini, Virtus, Fortitudo, Treviso), ali i u Hrvatskoj, Grškoj i Sloveniji. Domaća javnost ga ipak najviše pamti kao trenera koji je predvodio Generaciju 92 i vodio reprezentaciju u nezaboravnom olimpijskom finalu u Barceloni protiv Dream Teama.

Ovim je putem odgovorio na nekoliko brzih pitanja.

1.Jeste li  svojevremeno imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima osim košarke i kojim?
“Trenirao sam rukomet i vaterpolo. Sa košarkom sam počeo veoma kasno, kao Dražen Praja Dalipagić. Nikada nisam igrao za juniorsku reprezentaciju. Mislim da sam 1960. godine počeo igrati košarku, a poslije tri godine bio sam već članom seniorske reprezentacije”.  

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
”Moj prvi trener Branko Radović koji me je naučio košarkašku abecedu. Postavio je temelje košarke u Splitu. Igrao je za Zvezdu, Partizan i Industromontažu. Kao trener doveo je Jugoplastiku do prvog finala europskog Kupa prvaka 1972.”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Naravno, Jugoplatiku. Od talijanskih momčadi najljepše mi je bilo u Trevisu”.

4.Sportski događaj koji je vam ostao u sjećanju i koji ćete pamtiti cijelog života?
“Uh, bilo ih je puno. Posijle mnogih utakmica bio sam sretan, ali bilo je i tužnih trenutaka. Ipak, shvatio sam da čovjek mora stati u red i čekati svoju sreću. Pravi trenutak. I kad pobijediš, ali i kada izgubiš moraš da izvučeš pouku”. 

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka