vijest

0

Reinsdorf je lažov, a to dokazuju i brojke

20.05.2020 10:10 | Germanijak/V.R.

Reinsdorf je tijekom snimanja dokumentarca iznio neke stvari koje su naknadno puštene Michaelu Jordanu.

Veličina slova A A A

Dokumentarni serijal The Last Dance o karijeri Michaela Jordana i Chicago Bullsima devedesetih završio je ovog ponedjeljka, a košarkaški i sportski svijet pun je dojmova.

Posebno je spektakularna zadnja, deseta epizoda, a u njoj se poprilično ‘’odmotalo klupko’’ po pitanju raspada te momčadi te objelodanilo kako je zapravo situacija oko sezone 1997./1998. bila puno zamršenija nego je inicijalno uvriježeno, ali i u odnosu na generalni konsenzus ove 22 godine.

Daleko od toga da se sve svodilo na riječi Jerryja Krausea da se ‘’Phil Jackson ne vraća sve i da Bullsi ostvare 82-0’’ jer se po završetku sezone uključio i vlasnik Jerry Reinsdorf. Bilo je tu dosta prepucavanja, Reinsdorf je odao kako je pokušao na kraju Phila nagovoriti na još jednu sezonu, no da je omiljeni Zen Master odbio mogućnost novih pregovora s riječima kako je već sve gotovo, odlučeno, a da se on pripremio već na život i karijeru poslije Bullsa.

Također, Jackson nije htio trenirati novu, mladu momčad u rebuildu, također i upitne konkurentnosti u NBA ligi, s obzirom da je Reinsdorf inzistirao na tome da je kostur rostera bilo nemoguće održati na okupu.

U jednom od konačnih objašnjenja Reinsdorfa koje je redatelj Jaseon Hehir prilikom snimanja dokumentarca video isječkom predočio Jordanu stoji:

„Sad nakon šestog naslova nama su ruke vezane. Bilo bi samoubilački potpisivati nove ugovore s Pippenom, Kerrom, Rodmanon i Harperom. Njihova vrijednost na tržištu bila bi prevelika. Morali bi preplatiti njihovu objektivnu vrijednost.“

Te je riječi izustio Reinsdorf vjerujući kako ova četiri igrača, u tom trenutku s ugovorima koji su istekli i vlasništvom tri naslova prvaka s Bullsima (odnoso šest u slučaju Pippena), imaju pravo potraživati puno veće ugovore nego zaista igrački vrijede.

No razvoj događaja odmah potom, odnosno usred lockoutom paralizirane naredne sezone ukazuju na suprotno. Najveće je pitanje bilo ono Scottieja Pippena koji je, kao drugi superstar dinastije, čekao priliku da napokon naplati svoju karijeru jednim velikim ugovorom, i to u kasnoj fazi karijere s 33 godine.

Jordan je vjerovao kako je bilo izvedivo krenuti u lov na još jedna naslov s jednogodišnjim ugovorima. Ugovori koje su ranije navedeni igrači potpisali nakon Bullsa zapravo mu daju za pravo.

Naime, Kerr, Harper i Rodman su u sezoni ‘’Posljednjeg plesa’’ 1997./1998. zaradili, redom, 0.7, 5.2 i 4.5 milijuna dolara. Naredne sezone potpisali su ugovore koji su im u sezonu 1998./1999. jamčili 1.7 (Kerr u Spursima), 2 (Harper u Lakersima) i 1 milijun dolara (Rodman u Lakersima).

Usporedivši zbroj, dolazi se do jednostavne računice da su ova tri igrača zapravo zaradila 5.7 milijuna dolara manje u sezoni novih ugovora u drugim klubovima nego zadnjoj u Bullsima (10.4 naspram 4.7 milijuna dolara).

Pippen je putem sign and tradea prešao u Houston Rocketse za 67.2 milijuna na pet godina koji mu je u prvoj godini garantirao 11 milijuna u prvoj godini, dok je u zadnjoj u Bullsima uprihodio 2.7 milijuna dolara.

Razlika između 11 i 2.7 je 8.3 milijuna dolara, a uzevši u obzir da bi se uštedilo gore navedenih 5.7 milijuna na novim ugovorima prije spomenute trojice igrača, dolazi se do jednostavne računice da je Reinsdorf trebao dodati svega 2.6 milijuna dolara u odnosu na prethodnu sezonu kako bi ova četiri igrača zadržao u Chicagu!

Naravno, puno je ovdje pretpostavki i špekulacija, prvenstveno radi toga jer je tadašnji CBA favoriozirao igrače koji ostaju u klubovima nakon isteka ugovora, a i činjenice da su drukčiji uvjeti pregovora kad se potpisuju višegodišnji ugovori u odnosu na jednogodišnje, no ne treba zaboraviti da je u pitanju realna šansa za još jednim naslovom. Također, i činjenicom da su očigledno ovi igrači bili zadovoljni ugovorima u novim klubovima. Inače ih ne bi ni potpisali.

Sve ovo upućuje na to da je raspuštanje šampionske momčadi bila isključivo Reinsdorfova odluka. Također, da je njegova tvrdnja kako bi morao preplatiti ove igrače čista laž.

Ili to, ili je njegov pojam preplaćivanja i prave vrijednosti ovih igrača u dijametralnoj suprotnosti sa manje-više svakim poznavaocem košarke zdravog razuma.

 

 

(foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka