vijest

0

Prva žestoka reakcija: Uprava Dinama nekorektno je igrače i trenera izložila osudama i medijskom linču

26.03.2020 18:40 | Germanijak

Oštra reakcija nakon posljednjih događaja na Maksimiru.

Veličina slova A A A

Veliki sukob rasplamsava se u Dinamu. Prenijeli smo ranije ovog tjedna kako je Dinamo odlučio 'skresati' plaće svim svojim zaposlenicima, pa tako i igračima za dvije trećine iznosa, od čega jedna trećina trajno ne bi bila isplaćena. Igrači, koji su u Hrvatskoj drugačije pravno regulirani u odnosu sa klubovima, ne moraju prihvatiti taj prijedlog, stoga je nastala kavga. 

Ovu je situaciju komentirao i Nogometni sindikat, koji je, jasno, stao na stranu igrača Dinama. Kako prenose u svojem priopćenju, "Uprava Dinama je vrlo nekorektno i nepravedno igrače i trenera izložila moralnim osudama i medijskom linču. Teško se oteti dojmu da je to učinjeno zato da bi se dodatno pritisnulo igrače i trenere kako bi prihvatili nametnutu odluku."

Sigurno je da će ova trakavica u Maksimirskoj 128 i narednih dana, ako ne i tjedana, puniti medijske stupce u Hrvatskoj. Dinamo je na ljestvici Prve HNL uvjerljivo vodeća momčad lige, doduše iz borbe za Rabuzinovo sunce ispali su četvrtfinalnim porazom od Rijeke, no naizgled idiličnu sezonu naprasno je prekinuo sukob oko smanjenja plaće. Pored svega, treneru Nenadu Bjelici klub je zabranio da istupa u javnosti, o čemu smo pisali ranije danas.

U iščekivanju daljnjih poteza i reakcija iz Maksimira, prenosimo priopćenje Nogometnog sindikata.

"Prije par dana odaslali smo javni apel da se klubovi i svi akteri nogometa suzdrže od jednostranih poteza kojima se narušavaju potpisani ugovorni odnosi. To smo učinili temeljem očekivanja da će biti onih klubova koji će aktualnu pandemiju COVID 19, odnosno njezine posljedice, koristiti kao povod za svojevoljnu odluku da bez ozbiljnije utemeljene analize oduzmu nogometašima, trenerima i osoblju dio ugovorenih prihoda.

Upravo zato što smo svjedoci da je nogometna industrija u svijetu u jedinstvenim problemima, presedan zbog kojeg je teško ad hoc predviđati stvari i još teže donositi važne odluke, pledirali smo i to još činimo, da ne bude ishitrenih jednostranih akcija. Nažalost, prvi klub koji je tako postupio je onaj koji je u hrvatskoj nogometnoj stvarnosti financijski najbogatiji. GNK Dinamo je odlučio bez suglasnosti trenera i igrača uskratiti im prava po ugovoru. GNK Dinamo je po proizvoljnoj računici odredio koliko će im se prihoda uskratiti te ih je doveo pred gotov čin.

Jednostranom objavom u javnosti, koja je ovog trenutka zbog posljedica pandemije, a u Zagrebu i posljedica potresa razumljivo iznimno osjetljiva, Uprava Dinama je vrlo nekorektno i nepravedno igrače i trenera izložila moralnim osudama i medijskom linču. Teško se oteti dojmu da je to učinjeno zato da bi se dodatno pritisnulo igrače i trenere kako bi prihvatili nametnutu odluku. Sada odjednom akteri sjajnih Dinamovih rezultata, igrači na koje su svi ponosni, više nisu pozitivci nego krajnji negativci. Zar zato što nisu htjeli bez dijaloga i pravedne analize tek tako odreći se ugovorenih primanja?

Upravo je u tome i bit onoga na što smo upozoravali. Nije stvar u tome da svi akteri nogometa moraju solidarno podnijeti posljedice pandemije. Znaju to igrači i treneri, koji uvijek beru javne komplimente kada javno iniciraju i sudjeluju u mnoštvu humanitarnih aktivnosti. Znaju to oni i onda kada doniraju svoj novac za potrebite, a da ne žele javno to isticati. Prozivati za nemoralnost igrače koji su osvjedočeno davali maksimum za klub i na štetu svog zdravlja, ostajali vjerni klupskim bojama, iako su imali unosne ponude, nije pošteno. I licemjerno je pozivati ih zbog primanja koja su nemjerljivo veća od onih koje prima tzv. običan čovjek. Nogometaši Dinama su uz struku donijeli svojim rezultatima ogroman novac u blagajnu svog kluba, osigurali su nastupima u Europi velik novac i za sve druge klubove Prve HNL, a svojim transferima donose ogromne novce klubu za visoke standarde kojima se Dinamo diči.

Jesu li ti nogometaši i treneri zaslužili da se barem raspravi o modalitetima štednje, a ne da im se jednostrano nametnu odluke i onda ocrni u javnosti?

U Europi, kako možemo vidjeti, još nije definirano kako će se pristupiti borbi za saniranje posljedica blokade nogometa zbog koronavirusa. Ima klubova u kojima je postignut dogovor između uprava i igrača. Ima klubova u kojima su momčadi same inicirale da im se umanje primanja. Postoje i klubovi gdje se pokušalo igračima nametnuti jednostrane odluke, ali su uprave odbijene.

Ugovori su predmet volje dviju strana i kao takvi se ne mogu tretirati kao namet jedne strane. U bilo kojem takvom slučaju jednostrano kršenje ugovora je kažnjivo.

Nogometne institucije upravo iz tog razloga potiču dijalog i izbjegavanje jednostranosti. Kako je blokada nogometa na snazi tek par tjedana i ne zna se točno kada će se aktivnosti nastaviti, zasada nije moguće utvrditi koja je šteta nastala za klubove. Kada se to bude moglo jasnije odrediti, tada se u dijalogu socijalnih partnera, može doći do pravednog stava kako i koliko svaki od njih treba podnijeti za saniranje štete."

(Foto: Pixsell)

 

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka