vijest

0

Povijest se ponavlja

12.07.2017 10:29 | Germanijak/J.V.

Sve ovo oko prelaska Jamesa Rodrigueza u Bayern smo već vidjeli.

Veličina slova A A A

Sve smo ovo već vidjeli.

Dvadesettrogodišnji igrač koji je u Madrid doveden kao veliko pojačanje u veznom redu za ozbiljne novce brzo se etablirao u prvoj momčadi, prezentirajući svoje vještine u punom svjetlu. Playmaker koji je s vremenom postao jednako vičan igri s krila; zaigrani dribler koji je na širem prostoru jako teško zaustavljiv.

Nakon vrlo dobre prve sezone stigla je i druga, u kojoj je idila počela blijediti. Igra strpljenja često je krucijalna u nogometu, pogotovo na najvišoj razini; onoj u kojoj nogometna vještina ponekad manje znači po igračevu karijeru od onoga koliko je on marketinški isplativ. Oko kluba su se počela spominjati neka nova atraktivna pojačanja, kako i priliči Realovom renomeu, a naš junak se godinu dana pred početak Svjetskog prvenstva našao u debeloj sjeni. Tolikoj da mu je rečeno da mu prijeti rizik sjedenja na tribini ukoliko ne odluči da je transfer iz Madrida jedino rješenje. Praktički preko noći ukazao se bavarski velikan i stvar je nakon transfera bila na ponovnom početku.

Ne, protagonist iz ove priče nije samo James Rodriguez.

Riječ je o jednom od najboljih krilnih igrača u novijoj nogometnoj povijesti, Arjenu Robbenu, kada ga je tog ljeta 2009. godine stigla jednaka sudbina kao i talentiranog Kolumbijca. Robben je bio žrtva činjenice da je Florentino Perez opterećen onim što mu kritičari često predbacuju kao svojevrsnu "dječačku fiksaciju" igračkim pojačanjima. Opterećen imidžom Galacticosa, velikim teretom kojeg je sam natovario na leđa kluba na prijelazu milenija i koji je često podrazumijevao potpuno nelogične poteze iz perspektive logike sportske politike, Perez se ponašao kao razmaženo dijete koje pod svaku cijenu želi novu skupu igračku – makar takvih već ima u kutiji – da bi se nje vrlo brzo nastojao riješiti. Robbena je pozicije koštala činjenica da je Real tog ljeta spiskao gotovo 230 milijuna eura na četiri imena: Xabija Alonsa, Karima Benzemu, Kaku i – Cristiana Ronald;. Jamesa su s druge strane usporile ozljede, ali izgleda da mu je posljednji čavao u lijesu karijere u Realu činjenica da Perez po svemu sudeći ide svim silama na angažman nove hit-igračke: Kyliana Mbappea. To je naprosto taj rizik posla kod potpisa za Real; možete biti sjajni, konzistentni i korisni momčadi, ali to vam svejedno ne garantira da ćete i iduće sezone biti u svlačionici. Uostalom, sve je još kod Robbenove prodaje rekla Marca, Realova "kućna" novina, naslovnicom na kojoj je stajala igra riječi - "Bienvendidos!", a ne "Bienvenidos!".

"Dobra prodaja", a ne "Dobrodošao".

Louis van Gaal je te 2009. doveo Robbena kao jednog od svojih prvih pojačanja u Bayernu. Nije to bio tada toliko elitni klub u kontinentalnim okvirima kao danas; može se slobodno reći da je njihov uspon na pijedestal s Realom i Barcelonom krenuo upravo tog ljeta. Bayern je u narednih osam godina osvojio šest naslova prvaka Njemačke i naslov prvaka Europe; podvig koji nije uspio ponoviti nakon te 2013. iako je igrao još tri polufinala i jedno četvrtfinale. Čak je i rigidni van Gaal znao da nema smisla sputavati Robbena u njegovoj ulozi invertiranog krila na desnoj strani, a rezultat toga je vidljiv svima – njegov karakteristični trzaj i proboj u sredinu ući će u nogometnu povijest kao jedna od najpoznatijih nogometnih minijatura ikada. Već je.

Van Gaal je znao što može dobiti od Robbenove nove uloge iako ga nikada nije formalno vodio; Robben je za Nizozemsku debitirao 2003. godine, godinu dana nakon što je Van Gaal dao ostavku u svojoj prvoj inkarnaciji na klupi Oranja. S druge strane, Carlo Ancelotti je još dvaput sigurniji u ono što dobiva Jamesovim angažmanom iz jednostavnog razloga što je ovo drugi put da je za njega spremio izdašnu svotu novca. Kao trener Reala 2014. izdvojio je čak 80 milijuna eura s bonusima; sada je spreman vjerovati u sebe, ali i u samog Jamesa da iz njega može dobiti sve ono što je u sebi Kolumbijac imao tog ljeta kada je igrao na vrhuncu. Upravo je pod Talijanom James odigrao najbolju sezonu u Realu, onu kada je po dolasku zabio 17 golova, kojima je u 46 nastupa pridodao i 18 asistencija. Davno prošlo vrijeme?

U svemiru je redovita pojava da se galaksije sudaraju, gdje često onu na zalasku proguta ona mlađa. Iz takve kolizije, uvjetovane gravitacijom, izrodi se supergalaksija i započne novi život iz oblaka plinova. Možda je usporedba malo preslikovita pošto u Robbenu, a prošla je sezona i nešto konvencionalnija postavka od one Guardioline pokazala kako i u Riberyju ima još snage; ali Ancelottijeva namjera je jasna: James bi trebao ne samo revitalizirati svoju karijeru, već uz Komana dodatno prisvojiti i široku ulogu, gdje je konkurencija oslabljena odlaskom Douglasa Coste u Juventus te pomalo nelogičnom, ali prema izvještajima očekivanom posudbom novopridošlog Sergea Gnabryja, iza kojeg je sjajna sezona u Werderu.

Njegova polivalentnost koja ga je i profilirala na najvišoj razini ovdje bi mogla biti i od dodatne koristi. Dok je potpuno iluzorno očekivati da ga se ikada više, pogotovo u ovom Bayernu koji obiluje opcijama u srcu veznog reda, spušta dublje od međuprostora pred protivničkim šesnaestercem. Jamesov dolazak prilika je da vrati svoju karijeru na pravi put u optimalnim okolnostima, ali i da stvori pozitivnu konkurenciju u ofanzivnom dijelu. Ponajprije se to odnosi na Thomasa Mullera, koji je u svojoj raumdauter lutajućoj ulozi prošle sezone blago odlutao u daljine netipične čak i za njega. Iako to nije ni približno dramatično kako dio ljudi želi prikazati, Mullerova igra opala je u onom opipljivom dijelu: pogocima, što je posljedica smanjenog ulaska u gol-šanse. S prosječno čak tri udarca u okvir po utakmici prije dvije sezone Muller je lani spao na nešto više od dva, što je zamjetno. No, istovremeno je imao drugi najbolji učinak karijere po pitanju asistencija, što može značiti da je pod Ancelottijem prigrlio ponešto fiksniju ulogu koja može biti sasvim komplementarna s Rodriguezovom.

Dolazak Jamesa u Bayern naizgled je odličan posao kako za Bavarce, tako i za samog igrača. Stigao je u sredinu koja unatoč elitnom statusu nema taj luksuz da odbaci dokazane i konzistentne elitne igrače, pod palicu trenera koji ga je i uveo u svijet nogometa na najvišoj razini te pod kojim je pokazao da je spreman na toj razini i ostati. Ukoliko ga izbjegnu ozljede, James i Bayern bi mogli ispisati povijest.

Baš kao što je jedan odbačenik Galacticosa uspio napraviti kada je sa svežnjem pod rukom stigao u Munchen prije osam godina.  

(Foto: Action Images)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka