vijest

0

Potpuni kaos - pet klubova unutar jednog boda, ali samo jedan ispada iz prve lige

16.04.2018 14:37 | germanijak.hr

Neizvjesna borba za ostanak u švicarskoj Super League.

Veličina slova A A A

Iako je borba za prvaka Švicarske praktički završila jer Young Boysi imaju 13 bodova prednosti pred drugoplasiranim Baselom sedam kola prije kraja – vrlo neizvjesna borba vodi se za ostanak u prvom rangu.

U ligi koja broji 10 klubova, čak pet njih iz donje polovice se stisnulo u razmak od jednog boda razlike, ali dobra stvar za većinu njih je što će samo jedan 'nesretnik' ispasti u drugu ligu. Po 32 boda imaju Grasshoppers, Thun i Lugano, dok bod manje imaju Sion i Lausanne, a do kraja prvenstva ostalo je sedam kola. Iako samo jedan klub ispada iz prve lige, bit će vrlo interesantno pratiti ovu izjednačenu borbu za opstanak.

Švicarska Super League suočena je s konstantnim padom gledanosti. 2012. godine prosječna gledanost je bila gotovo 12 i pol tisuća ljudi po utakmici, dok je prošle godine to palo na malo ispod 10 tisuća ljudi. Inače Švicarska se nalazi na 12. mjestu FIFA-ine ljestvice i spada među europske lige sa najmanjim prihodima od TV prava. Prema podacima od prošle godine, klubovi u Švicarskoj prosječno od TV prihoda zarade 1.2 milijuna eura, što čini samo 6% njihovih prihoda.

Za usporedbu sa sličnim državama po veličini, Belgijom (4.1 milijun eura što čini 21% ukupnih prihoda klubova) i Nizozemskom (3.9 milijuna – 16%) osjeti se velika razlika. Švicarci se nadaju - iako je riječ o borbi za ostanak, a ne za prvaka – kako bi ovo moglo podignuti gledanost njihovog nogometa.

Dodajmo još da Young Boys marširaju prema jedanaestom naslovu, prvom nakon 1986. godine. Bit će ovo vrlo vjerojatno kraj još jedne dugotrajne dominacije – naime, Basel je u posljednjih 14 sezona, otkad se igra u ovom formatu, ligu osvajao 11 puta, od toga posljednjih osam godina zaredom.

(Foto: Action Images)

 

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka