vijest

0

OZREN MARŠIĆ: Mamićeva vožnja u rikvercu

05.03.2018 10:01 | Germanijak

Glavni čovjek Dinama u subotu je imao još jedno obraćanje javnosti.

Veličina slova A A A

Nisam se previše opterećivao, samo sam ukucao "Zdravko Mamić presica" i uvidio da je u posljednjih godinu dana imao minimalno šest sati monologa. U dalju prošlost, od straha zbog fascinantnih brojki, nisam išao... I onda ja, jedan od zagovaratelja bojkota "njegovih istina", jer to je čisto uzurpiranje javnosti i zgrozim se kad pročitam najavu "sutra u 12 sati obraćanje Zdravka Mamića", u nedjelju navečer odlučim pogledati 56-minutno izlaganje najvećeg paćenika i mučenika hrvatskog naroda kojeg mučki proganjaju. Čisti mazohizam, slažem se. Pa, i njegovo spominjanje drugi tjedan zaredom je previše. Ali, što ću, jače je od mene. I ne mogu sebi obećati da ću stati.

Prvo, razveselilo me da je sve manje novinara na "njegovim istinama", odnosno kako kaže Mamić "nema provokatora". Nekad ih je bilo više nego na posljednjem dvoboju Dinama, dvoboj protiv Slaven Belupa u milijunskoj hrvatskoj metropoli odgledalo je 150 ljudi. I to je jedno od Mamićevih ogledala.

Jednom sam napisao da bih Mamća volio vidjeti na izborima, puno puta me novinarski posao natjerao da razgovaram s njim i shvatio sam da najbolje zna kako voditi državu, kako voditi Vladu, kako voditi Ministarstvo, kako voditi tvrtke, kako voditi polijetanje na Mjesec, kako pomiriti Rusiju i Ameriku i što napraviti s Golanskom visoravni... Ali, neće Zdravko u politiku. Što će on tamo, politika je kod njega, financira je. Dakle, u prvoj minuti odmah šamar, kasnije sam sve odgledao, više slušao da ga ne vidim. Još kad je u 22. minuti izlaganja kazao "i samo bih još jednu stvar htio reći"... Naravno, odradio je još 34 minute monologa o propasti hrvatske države i svim neznalicama, koje podržavaju zlo upereno protiv njega. Branio Luku Modrića za što ima milijune šuštavih razloga. Nevjerojatno je da priča o aneksima i sporazumima. Pa, kaže kako je Luka Modrić imao aneks s Dinamom, a sporazum s Mamićem. U isto vrijeme kada je, kao i danas, Mamić bio jednako Dinamo. Ti aneksi i sporazumi su uvijek o raspodjeli novca, tako je i s ovim, daj Dinamu (čitaj Mamiću) dio, daj Mamiću dio. No, ne bih o tome, svi u nogometu znaju sve, "rikverc" je popularan termin u nogometnom svijetu nakon što se potpišu ugovori, aneksi i sporazumi...

Prva rečenica bila mi je dovoljna.

"Zajedno sa mnom se borite, kad se čini nepravda meni, onda budite sigurni da se čini jednom od vas... Ovo nije bitka Zdravka Mamića već svakog građanina RH kojem je stalo do boljitka. Vrlo često okrećemo glavu, jer to se nekom drugom događa, što me briga, nek' se peče", izrekao je Mamić.

Tu mi je u misli došao Hrvoje Maleš. Danas se rijetki sjećaju tog imena, radi u nekoj banci, totalno je anoniman. S tim da vjerojatno još uvijek pažljivo hoda i gleda hoće li ga tko zatući. Da, o nekadašnjem predsjedniku Hajduka je riječ, o Malešu, koji je žrtvovao sve i stavio se na raspolaganje Državnom odvjetništvu (istom protiv kojeg se sada bori Mamić). Razotkrio je nogometnu hobotnicu, u suradnji s USKOK-om dao 30 tisuća eura mita Željku Širiću. Tada je Mamić zgrožen Malešovim časnim postupkom pričao o žaračima, guzi i o tome kako se zna kako takvi kao Maleš završavaju.

"Ja to nikada u životu ne bih napravio, da mi staviš brigadu topova, mitraljeza, šmajsera, da mi gurneš onaj vreli žarač u guzu, razumiješ me, pa da mi još malo zakovrčiš, nikad u životu to ne bih napravio. I vrlo se dobro zna kako ljudi koji u jednom momentu su junaci, kako poslije završavaju",  kazao je Mamić u prosincu te 2011. godine.

Da, u pravu je, on to nikada ne bi napravio. Jer, je jedan od njih. Od onih u raspodjelama. Danas se Mamić osjeća "zakovrčen", to je očito iz ovih njegovih vapaja "kad se čini nepravda meni, onda se čini jednom od vas". Tada je Mamić, na vrhuncu moći, okrenuo glavu od Maleša, bila mu je to posljednja prilika da se možda vrati na pravi put, ali znao je on i tada da je već kasno. Svi aneksi i sporazumi su napravljeni davno prije i morali su doći na naplatu. Već godinama je vozio u "rikvercu", a kad je tako nema naprijed.

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka