vijest

0

OZREN MARŠIĆ: Dobrodošli Vatreni 2, mit je srušen

08.07.2018 08:21 | Germanijak

Gotovo je, nema više, ova Hrvatska Zlatka Dalića ušla je u povijest, srušila mit o "vatrenima".

Veličina slova A A A

Negdje iza ponoći, dok su ulicama malene države navijači ludovali, dok se slavio veliki hrvatski trenutak, samo me zapitala "što ti je, čudno govoriš, nerazumljivo". Da, riječi su teško izlazile, grlo se stisnulo, srce bubnjalo, mozak se mutio... Ne od Kolindinog plesa, već od trenutka kojeg smo čekali dvadeset godina.

Danima trubim kako mi sve miriše na '98, pogledah malo kolumne u posljednje vrijeme. Naslovi se mijenjaju "Može li Dalić biti novi Ćiro", "Izbornik koji zna što radi", "Hrvatska noć iz snova"... U svakoj sam spominjao mir, tražio korak po korak, utakmicu po utakmicu, poniznost. Opet, uvijek je bilo neko zrnce euforije, uvijek je bila poneka usporedba s Francuskom i "vatrenima". I mogao bih se praviti pametan kako sam govorio smo top klasa i da pripadamo vrhu... Hm, pa i nije to sad neka pamet. Ma, moglo bi se štošta toga sada pisati dok srce bubnja, a mozak je još uvijek zamućen, opijen polufinalom Svjetskog prvenstva.

Gotovo je, nema više, ova Hrvatska Zlatka Dalića ušla je u povijest, srušila mit o "vatrenima". Takve stvari mogu se samo dogoditi u Hrvatskoj, vjerujte. Pa, jedna Amerika je imala Dream Team, onaj košarkaški i kasnije radila Dream Team 2, Dream Team 3,  ali na kraju balade uvijek je ostajao samo jedan Dream Team. Ali, samo u Hrvatskoj je moguće da nakon "Vatrenih" imamo "Vatrene 2", jednake, iste, još bolje... Sve su "Vatreni 2" napravili jednako, svladali velikana poput Argentine kao što su Boban i društvo razbili Njemačku, provukli se protiv Danske kao što su se Boban i društvo provukli protiv Rumunjske. Samo što su Modrić i "Vatreni 2" stalno korak ispred. Tamo '98 ispali smo od domaćina prvenstva, a u Rusiji 2018. smo ga izbacili. Sada nam ostaje dvoboj protiv prave nogometne nacije, baš kao i '98. Tada je Hrvatska svladala Nizozemsku, ovaj put pred sobom imamo Englesku. Tako gladnu povratka na scenu, imamo protiv sebe "new generation", mlade engleske lavove. No, "Vatreni 2", sada su taj nadimak legitimno prisvojili, jer nema više upitnika i priče o generaciji bez karaktera, imaju snage za taj iskorak, koji ih može gurnuti u besmrtnost.

No, većeg ispita za ulazak u besmrtnost nema od Engleske. Tamo na Otoku za kojeg će uvijek stajati ona o "kolijevci nogometa", jednostavno su poludjeli. Ako smo mi čekali 20 godina, i još se ljutili zbog tog dugog perioda što reći za Engleze. Davno je bila 1966. godina, 52 godine su prošle od titule svjetskog prvaka kojeg je Engleska osvojila kao domaćin. I još uvijek živi pitanje jesu li stvarni prvaci ili je to bio poklon, treći gol Geoffa Hursta u finalu protiv Zapadne Njemačke, postignut u produžetku i dan danas je upitan.

Ljudi iz kolijevke nogometa nikada prije, ni nikada poslije nisu bili u finalu. Svake četiri godine, već dugo neuspješno, pjevaju "it's coming home" ili "vraća se kući". Naravno, misle na pehar namijenjen prvaku svijeta. Međutim, sada je hit "Vatreni 2", u Hrvatskoj se pjeva "svijet voli pobjednike", a Subašić, Lovren, Rebić, Vida i društvo su, sada je to jasno, pobjednici. Generacija čija kvaliteta nikada nije bila sporna, ali koja je stajala u najvažnijim trenutcima, generacija kojoj je Rusija bila posljednji vlak u pravom je trenutku bila prava. Da, postali su "Vatreni 2", to je gotova priča, a sada ih korak dijeli od ulaska u besmrtnost.

Ne sumnjam da će Dalić smisliti kako se na pravi način suprotstaviti Englezima, koji će biti pod većim pritiskom, vrištave naslovnice "it's coming home" bit će breme Englezima. Hrvatska je, pak, svoje napravila, ali svi znamo da možemo još i više. No, sve to u ritmu mira i poniznosti, kako to voli Dalić reći. Neka euforije na ulicama i tribinama, a ona ne smeta ako je u svlačionici mir. A Dalić, koji je našao pravi balans i stekao poštovanje igrača, to drži, vidi se to u svakom trenutku, vidi se to u onom zagrljaju uoči izvođenja jedanaesteraca, vidjelo se to po izbornikovim suzama, koje nisu bile obične. Već tako tople, iskrene, baš kakve Hrvatskoj trebaju.

Germania Sport kladionica već ima tečajeve za polufinalnu utakmicu između Hrvatske i Engleske. Tečaj na pobjedu Hrvatske je 3,10, a više od 300 oklada na tu utakmicu pronađite OVDJE.

(Foto: Action Images)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka