vijest

0

Ovaj podatak otkriva zašto je Rakitić propustio zadnje utakmice Vatrenih

11.08.2019 09:53 | Germanijak

Sve ima svoje granice.

Veličina slova A A A

Početak lipnja ujedno je bio označio i kraj klupske sezone diljem Europe, no još se trebao odigrati jedan reprezentativni ciklus. Termin je to kojeg igrači najmanje vole jer su mnogi od njih vrlo umorni poslije teške i duge sezone. Tako je sudjelovanje na dvobojima protiv Walesa i Tunisa otkazao Ivan Rakitić, pravdajući se nakupljenim umorom.

Naravno, odmah se pojavilo skeptičnih komentara koji su tražili skandal i neke druge razloge koji su Raketu nagnali na taj potez, no činjenice su na njegovoj strani. 

FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je studiju pod nazivom „Na granici“ (At the limit) u kojoj upozorava kako klubovi pretjerano iskorištavaju igrače. Neki od njih odigrali su gotovo 80 utakmica u sezoni, skupivši preko 100.000 kilometara putujući sa svojim klubovima i reprezentacijama.

Sindikat je proveo istraživanje među 500 elitnih nogometaša, a među petoricom koja služe kao ogledni primjer pretjeranog igranja naveo je 31-godišnjeg veznog igrača Barcelone i Hrvatske. Rakitić je prošle sezone, u razdoblju od 25. svibnja 2018. do 13. lipnja 2019., odigrao 68 utakmica. Od toga je 14 bilo s reprezentacijom s kojom je proputovao 30.000 kilometara. Međunarodni sindikat pritom upozorava kako je Rakitić odigrao 72 posto svojih utakmica bez poštivanja odmora od pet dana među njima. Pet dana pauze između utakmica nužno je razdoblje kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kratkom i dugom roku. Ono što je posebno problematično kod njega je činjenica da zbog produženog nastupa na Mundijalu nije imao potreban odmor uoči nove sezone, tako da je potpuno normalno bilo da u nekom trenutku dođe do zamora materijala. 

„Svakim danom sve konkurentnije lige i međunarodni turniri dovode do toga da igrači imaju sve kraća razdoblja odmora“, upozorava sindikat te dodaje:. „U nekim slučajevima nogometaši imaju manje od dva tjedna ljetnog godišnjeg odmora. Fizičko i psihičko iscrpljivanje igrača sve je izraženije.“

Na popisu igrača s najvećim brojem odigranih utakmica nalaze se i Heung-Min Son (Tottenham, Južna Koreja), Lasse Schöne (Ajax, Danska), Alisson Becker (Liverpool, Brazil) i Sadio Mané (Liverpool, Senegal).

(foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka