vijest

1

EKSKLUZIVNO! HNS se urotio protiv Dinama, klubovi potvrdili: Ni mi nismo platili članarinu, Dinamo je nepravedno izbačen

03.03.2017 16:22 | Niko Rukavina

Samo je jedan klub iz Prve HMNL platio članarinu.

Veličina slova A A A

Futsal Dinamo jučer je saznao ono što je bilo i očekivano. Dobio je najveću i najrigorozniju kaznu koju jedan sportski klub može dobiti – izbačen je iz natjecanja. Zašto? Jer nije platio članarine za svoje igrače. No, HNS se našao u jednom velikom problemu – članarinu je platio samo jedan klub 1.HMNL! No, o tome malo kasnije.

Članak 74. HNS-ovog Pravilnika o sportskim natjecanjima nalaže: „Po prijavi neposredno ili posredno oštećenog kluba, prijavi delegata ili suca utakmice, nogometnog organa ili organizacije, kao i po službenoj dužnosti, nadležni natjecateljski organ će automatski oduzeti onoliko bodova koliko ih je klub osvojio na toj utakmici ako je klub učinio jedan od navedenih prekršaja: (…) nastupio sa igračem za kojeg nije plaćena članarina za tekuću sezonu“..

Na prvu se mislilo kako je razlog za izbacivanje Futsal Dinama iz kupa neovjeravanje iskaznica u ZNS-u. Međutim, HNS u svojoj odluci Komisije za žalbe kojom predsjeda Kristina Uroić jasno naznačuje kako neovjeravanje iskaznica nije razlog izbacivanja Dinama iz natjecanja:

„U odnosu na navode iz žalbe kako je nedostatak pečata u iskaznicama igrača bio samo manja administrativna pogreška, utvrđuje se da ista nije bila od presudne važnosti u ovom predmetu. Ključna činjenica za donošenje prvostupanjske odluke bilo je neplaćanje članarine za 2017. godinu“, stoji u HNS-ovoj odluci.,

Postoji i pravni temelj koji dokazuje da Futsal Dinamo ne može biti izbačen zbog neovjeravanja iskaznica -  u Pravilniku apsolutno nigdje ne piše kako se neovjeravanje iskaznica sankcionira na bilo kakav način. Postoji članak (93.) u Disciplinskom pravilniku HNS-a koji govori o zanemarivanje obveza, pod što se eventualno može smatrati ovaj Dinamov propust, a propisana kazna za to može biti: upozorenje, ukor ili novčana kazna.

Znači, Dinamo je izbačen jer nije platio članarinu. Legitimno, ali, već smo napisali, postoji jedan veliki problem. Članarinu za svoje igrače platio je, prema navodima predsjednika klubova 1.HMNL, samo jedan klub – MNK Square!

Potpredsjednik Futsal Dinama Juraj Čošić u svojem statusu na Facebook profilu objavio je fotografiju na kojoj se vidi kako je račun za članarinu za 2016. isporučen 31. ožujka 2016., a plaćen 10. svibnja.

Račun iz prošle godine s jasno vidljivim datumom

„Niti jedan malonogometni, a vjerojatno ni nogometni klub nema plaćenu članarinu za 2017., a pogađate, kažnjen je samo Futsal Dinamo! Znam to zato što još nema ni računa za članarine. Sama logika govori da nećeš platiti struju dok ne dobiješ račun za struju?! To bi čak bilo i kazneno djelo“, navodi Čošić u svojoj objavi na Facebooku za koju je dao dopuštenje da se prese u medijima.

Da članarinu nije platio ni prvoplasirani klub 1.HMNL Nacional, potvrdio nam je predsjednik kluba Ivica Đolo.

„Niti jedan klub koji igra Final Eight Hrvatskog kupa nije platio članarinu. Razlika je u tome što smo svi ostali imali udarene pečate, a Futsal Dinamo nije. Dinamo je napravio propust, ali je u pravu kada tvrdi da je neopravdano izbačen iz kupa. No, tvrdim da Futsal Dinamo nije izbacio HNS, nego komisija za futsal koja vodi natjecanje u kupu i ima svoja tijela koji odlučuju o ovakvim situacijama. Ovo je njihova odgovornost“, tvrdi predsjednik Nacionala.

 

„Mi imamo ovjerene iskaznice kod Zagrebačkog nogometnog saveza, ali još nemamo plaćenu registraciju. Naime, ZNS  vam naknadno pošalje račun, i tek ga onda možemo platiti. Za promociju futsala cijela je situacija jako loša. O hrvatskom futsalu se piše samo kada u prvi plan izlaze afere i prljavi veš, a jako rijetko o pozitivnim stvarima“, rekao nam je Žarko Opuhač, predsjednik Uspinjače, kluba koji je 1988. osvojio titulu prvaka Europe.

Iako su nam čelni ljudi Nacionala i Uspinjače jasno rekli da članarinu nisu platili, možda su to ipak napravili u nekom paralelom svemiru za kojeg niti ne znaju da postoji. Naime, pokušali smo od Zagrebačkog nogometnog saveza saznati tko se još nalazi među klubovima koji nisu platili članarinu za ovu godinu, a od njih smo samo dobili kratki odgovor:

„Svi klubovi koji se natječu u 1.HMNL i kupu imaju plaćenu članarinu. Nemamo daljnjih komentara“.

Za neki daljnji komentar nisu bili raspoloženi, a čudilo ih je i naše pitanje možemo li dobiti popis klubova koji su platili članarinu. Umjesto popisa dobili smo sljedeći odgovor prije nego su završili naš razgovor:

„Zašto bi vi trebali dobiti taj popis“.

Kada smo već otvorili Pandorinu kutiju, krenuli smo izvući i posljednju stvar iz nje. Nije nam bilo dovoljno da se uhvatimo samo zagrebačkih nogometnih klubova nego smo si dali truda i kontaktirali smo predsjednike svih hrvatskih prvoligaša.

Htjeli smo provjeriti je li takva praksa, u kojoj se prvo ovjeravaju iskaznice kao potvrda za plaćanje, pa se onda naknadno šalju računi, isključiva za Zagrebački nogometni savez. Stoga smo nazvali klubove koji se natječu pod okriljem Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

„Koliko ja znam u  Splitsko-dalmatinskom savezu, nitko u ovom trenutku još nije dobio račun za plaćanje članarine. Računi se otprilike šalju u dva ili tri navrata tijekom godine. Ne samo za članarinu, nego i za ostale ugovore. Savezi su malo sporiji i onda oni reagiraju na takav način. Nažalost po Dinamo, oni su napravili taj jedan propust neovjeravanja iskaznica. Ali, u pravilniku stoji da igrač ne može nastupiti ako nema plaćenu članarinu, ne ako nema ovjerenu iskaznicu. Taj netko tko je odlučivao o toj odluci je veći vjernik od Pape i postupio je na ovakav način. Po meni se takve stvari moraju rješavati na sportskom terenu, pogotovo u situaciji u kojoj se protivnik (Kijevo Knin koje je Futsal Dinamo pobijedio ukupnim rezultatom 14:4, op.a.) nije žalio“, rekao nam je predsjednik Novog Vremena Borislav Vuković.

Novo Vrijeme je domaćin završnice kupa iz koje je Dinamo izbačen.

„Prije mjesec dana u Makarskoj smo protiv Futsal Dinama odigrali fantastičnu utakmicu. Pobijedili smo 7:5, prenosila nas je televizija, a dvorana je bila ispunjena. Dinamo je član da tako kažem velike četvorke hrvatskog futsala i sigurno će faliti u završnici kupa u Makarskoj“, rekao nam je Vuković

Milan Čagalj, izvršni direktor MNK Split Tommyja rekao nam je sljedeće:

„Računi se plaćaju tek kada ih Županijski nogometni savezi izdaju. No, savezi često kaskaju jer ih nikada ne izdaju u prvom tjednu siječnja kada bi ih trebali. Kao i Futsal Dinamo, mi smo prošle godine platili članarinu tek krajem trećeg mjeseca. No, HNS se poziva na činjenicu što Dinamo nije pečatirao knjižicu. Međutim, kada stvarno pogledate pravilnik, onda ispada da Dinamo nije ništa prekršio. Jer tamo piše da se klub kažnjava ako nije platio članarinu. Mi smo svi na strani Futsal Dinama jer se to može svakome dogoditi. Laički mislim da je Dinamo u pravu, volio bih pročitati pravnu odluku saveza po kojoj je Dinamo izbačen. Jer, ako je stvarno istina da je izbačen jer nema plaćenu članarinu, onda sve nema nikakvog smisla jer nitko nema plaćenu članarinu“, direktan je bio Čagalj.

Nacional i Tommy također nisu platili članarine

Vrlo oštar u osudi ove odluke bio je predsjednik Vrgorca, Ante Mihaljević.

„Lakrdija! Ista je situacija kao i u svim savezima. Nismo dobili račun! Meni je prije svega žao zbog samog natjecanja, jer Dinamo neće nastupiti na turniru. Dinamova je greška što nisu udarili pečatom, ali ja u tome ne vidim nikakav problem jer po članku 74. Pravilnika, ako nije plaćena članarina, onda se klub kažnjava. Po tome bi svi klubovi trebali biti izbačeni jer nitko nije platio članarinu. Nadam se da će i ostali klubovi pokazati malo više respekta prema Dinamu i cjelokupnoj situaciji i da ćemo složno istupiti prema Savezu oko svega.“

Za mišljenje smo pitali i predsjednike klubova koji se natječu u ostalim savezima. Porazgovarali smo s predsjednikom Osijek Kelmea, Ivicom Vasiljem koji je ujedno i član Komisije za mali nogomet, koja je prema Ivici Đoli odgovorna za izbacivanje Dinama iz natjecanja.

Ja vam ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći jesmo li platili članarine ili ne. To moram detaljno provjeriti s računovodstvom. No, nemoguće je nešto platiti dok nismo dobili račune. Ja kao član komisije mogu reći da Dinamo nije imao ovjerene knjićice koja je znak jesi li nešto platio ili nisi. Ja sam kao član komisije bio protiv ove drastične mjere, no na kraju o svemu odlučuje disciplinski sudac. Kao predsjednik Osijeka mogu izraziti žaljenje zbog izbacivanja Dinama jer znam da se jako trudi i da kao i mi djelimo istu sudbinu. Dinamo je za mene jedan veliki kotač hrvatskog futsal i mislim da je velika šteta što ga nema na završnici kupa

Dragan Čubelić, predjednik Albone Potpićan, koja se nedavno suočila s kontroverzom oko mogućeg izbacivanja iz lige zbog, kako su neki izvori tvrdili, nepropisnog fuziranja dva kluba kazao je sljedeće:

„Mi smo ovjerili iskaznice u lokalnom savezu, ali još nismo platili članarine jer nismo dobili račun. Ako je logika Dinama ispravna, onda se ne bi bilo ni završnice kupa sljedeći vikend jer nitko nije platio račun. Račun dolazi tek krajem trećeg mjeseca i plaća se na proljeće. Vjerujem da niti jedan klub nije platio te članarine“, rekao nam je Čubelić.

Jedini klub koji nam je potvrdio da je platio članarine je MNK Square! Naime, predsjednik kluba Maro Konjevod uputio nas je na glavnog tajnika kluba Sinišu Bačića koji nam je rekao sljedeće:

„Članarina se plaća po igraču. Mi smo dobili račun i platili smo ga Ali to ovisi od saveza do saveza. No, znate o čemu je ovdje stvar. Kako biste dobili račun, prvo morate znati za koliko igrača račun treba biti poslan. A to nije obaveza saveza, da dolazi u klub nego obrnuto. Naša mlada momčad igrala je prvu godišnju utakmicu već 6. siječnja i povjerenik za natjecanje nas je upozorio da pazimo na ovjerene knjižice tako da smo mi sve odradili kako je trebalo“, rekao nam je tajnik Gospara. 

Navijači Squarea bi, po HNS-u, mogli slaviti titulu

Dva kluba su nam u neslužbenim razgovorima rekli kako su ovjerili iskaznice, ali kako nisu sigurni jesu li dobili i platili račun. Također, predsjednici oba kluba tvrde kako smatraju da Dinamo nije trebao biti izbačen iz kluba jer je po pravilniku Dinamo u pravu.

Zaključak je sljedeći. Sedam od 11 klubova službeno su nam rekla kako nisu dobili račun i nisu platili članarinu. Tri kluba, od kojih dva neslužbeno, rekla su nam kako nisu sigurni jesu li dobili račun, ali da su protiv radikalne odluke zbog koje je Dinamo izbačen iz kupa, dok je jedan klub izjavio kako je platio članarinu.

Postavlja se pitanje, što bi se dogodilo kada bi u hipotetskoj situaciji Square odlučio prijaviti sve klubove da se natječu iako nisu platili članarinu. Znači li to da bi svi klubovi bili suspendirani iz kupa i i bili bi im oduzeti bodovi u prvenstvu, te bi Square osvojio dvostruku krunu?

Hoće li HNS ili komisija za futsal, tko god da je već zaslužan za ovo izbacivanje Futsal Dinama kazniti i otsle klubove. Je li natjecanje neregularno? Članak 74. jasno propisuje  - tko nije platio članarinu gubi bodove. No, situacija je sljedeća – članarinu nije platio gotovo nitko, a kažnjen je samo jedan klub.

Zašto? Je li razlog tome što je Dinamo u nekoliko navrata stao otvoreno protiv garniture HNS-a, što vrednuje drukčije vrijednosti koje se temelje na transparentnosti i demokratičnosti, a najveća prednost su mu članovi i navijači. Sve suprotno od klijentelističkog HNS-a koji već dugi niz godina javno dobro koristi za svoj privatni interes.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell/Facebook)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

posljednji komentari1
Tin Gotovac

| 06.03.2017 08:42

"Mi smo svi na strani Futsal Dinama" - pa zašto onda sojim akcijama to i ne pokažu !?

prikaži sve

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka