vijest

0

Oreščanin: Dinamo? Imam emocije samo za Hajduk

09.12.2018 10:35 | Germanijak

Siniša Oreščanin je rođen kada je ljeta 72' Zebec preuzeo "bijele".

Veličina slova A A A

Ajmo malo unatrag... Zoran Vulić pravo je Hajdukovo "dite", bivši igrač, trofejni trener, "splitsko kolino", Željko Kopić talentirani strateg s bogatim iskustvom HNL-a, Joan Carrillo, pak, iskusni španjolski strateg s titulom prvaka Mađarske, Slovenac Marijan Pušnik radio je i u Japanu, pravi populist, koji se na razne načine dodvoravao pristašama "bijelih", Damir Burić bio je iznimno analitičan, Splićanin s njemačkim odgojem, Goran Vučević kombinacija je trenera i sportskog direktora, Igor Tudor iznimno veliko ime, kojemu su predodređene velike trenerske stvari, o šjor Stanku Poklepoviću suvišno je bilo što govoriti, Mišo Krstičević bio je rudar, koji je znao da samo krvavih koljena možeš naprijed, Krasimir Balakov stigao je s velikim igračkim pedigreom, trenerski nikoga nije uvjerio da je na nivou karijere igrača, Edoardo Reja majstor je talijanske škole nogometa, Ante Miše veliko Hajdukovo igračko ime... Toj trenerskoj niski, da ne idemo dalje u prošlost, priključio se Siniša Oreščanin, 46-godišnji Zagrepčanin kojemu je kruna nogometne karijere bilo igranje u kvalifikacijama za ulazak u Treću ligu s Maksimirom, a najveći trenerski doseg mu je treniranje druge momčadi Hajduka. Dakle, netko sasvim drugačiji, neiskusan u seniorskom nogometu, bez titula, bez pedigrea Hajduka, bez neke posebne slave.

Malo tko ozbiljan može Oreščaninov trenerski pedigre tražiti kroz vođenje U-23 momčadi Al-Nassrija u Saudijskoj Arabiji, a u Splitu mu nitko neće odati priznanje za odličan rad u Dinamovoj omladinskoj školi. Kažu oni koji ga poznaju da je bio odličan veznjak, ozbiljan, ako je suditi po kartonima u jednoj od sezona u Maksimiru i britak (9 žutih u 38 utakmica), karijeru je, osim u Maksimiru, proveo u Sesvetama, Dugom Selu, TŠK-u, ZET-u, Sesvetskom Kraljevcu, Lučkom, Studentskom gradu, a jedini međunarodni izlet bio mu je odlazak u Ljubuški. U potrazi za Oreščaninovim porivima uvijek je bio samo jedan odgovor - zanima ga samo nogomet.

„Njemu je nogomet doručak, ručak, večera, jutro, dan i noć. Teško je to sve pratiti. Čekao je svoj trenutak dugo, i vjerujte, spreman ga je dočekao“, kaže nam jedan od suradnika Hajdukovog trenera.

A da je tako potvrđuju i igranja na Kutiji šibica kad god može, pa aktiviranje u splitskoj veteranskoj malonogometnoj ligi. Kad ne trenira, onda igra.

Do preuzimanja Hajdukove klupe, uz rad u Saudijskoj Arabiji i u Dinamu, vodio je omladinske škole po Zagrebu, ali uvijek s prepoznatljivim rukopisom. Sve ono što je radio s mladima sada će gurati u seniorima, s jasnom idejom, pripremom i planom. Ono što je sigurno, nikada neće biti tip od skupih odijela, šminkerskog izgleda za utakmicu, po prvom dojmu teško nam je vjerovati da će ga "prebaciti" to što je na klupi prve momčadi.

„Bitno je imati plan A, ali i plan B i plan C da se nešto mijenja ako ne ide tijekom utakmice“, pojasnit će svoj dio trenerske filozofije Oreščanin.

Hajduk, to je definitivno, nije dobio trenera, koji će lupiti šakom o stol ili koji će reći "razbit ćemo sve do kraja", ali dobio je stručnjaka, koji neće tako lako odustati od svojih ideja. Ako ne vjerujete samo se prisjetite kako se već nakon par dana na klupi s lakoćom obračunao sa Saidom, igračem oko kojeg se dugo lome koplja i stalno je na relaciji "in-out". Oreščanin ga je jednostavno eliminirao, baš kao što će se vrlo skoro riješiti cijele plejade stranaca sumnjivih kvaliteta s unosnim ugovorima.

„Nisam klimavac, kad mi nešto ne odgovara to jasno i glasno kažem. Nisam poslušnik, ali sam kritički nastrojen, jer samo tako se može prema zacrtanom cilju“, u jednom od intervjua govorio je Oreščanin kada je opisivao sebe i Krešimira Gojuna, voditelja Hajdukove Akademije, koji ga je i doveo u Poljud vjerujući u njega.

Gojun i Oreščanin dugogodišnji su suradnici, bliski po trenerskim postulatima, ali i po geografiji, tamo između Trilja i Imotskog. Zajedno su trenerski stasavali u Zagrebu, Gojun je korijenima iz Ugljana, a Oreščanin je zet iz Aržana, dvadesetak kilometara udaljenog od Ugljana.

Pod Oreščaninom Hajduk će gurati mlade što nije njegov izum, već jednostavno potreba, jer je jasno da većina brojnih stranaca nije donijela kvalitetu. Ali, baš to forsiranje mladih može postati Oreščaninov forte, s njima je kao "riba u vodi", a ima priliku za nadogradnju svog rada u iskusnom ostatku momčadi. Iz nekoliko rečenica jasno je da je pristupio drugačije prema momčadi, uostalom na utakmici s Istrom igrači su trčali prema klupi i s njim slavili gol. Nije to baš često kada dođe novi trener, onako preko noći.

„Vidio sam želju kod momaka da poprave sliku o sebi. Imamo puno stvari za popraviti, vremena, treba nam vremena. To znači da sam sa stožerom došao do njih. Trebalo im je prići s ljudske strane, na jedan drugačiji način. Najbitnije je da oni prepoznaju ideju, da ima smisla ono što radimo, tako se dobije povjerenje“, kaže Oreščanin.

Zanimljivo, Oreščanin je rođen 1972. godine, vrućeg ljeta, istog ljeta kada je Branko Zebec kretao u pripreme s Hajdukom. Zebec, rođeni Zagrepčanin preuzeo je Hajduk, 46 godina kasnije opet je rođeni Zagrepčanin na klupi Hajduka... Ima nešto u tome... A Oreščanina za kraj polusezone čeka baš gostovanje u Zagrebu, derbi s Dinamom, evo Siniše u Maksimiru. Možda svrati i do Oboja, s druge strane šume, tamo gdje je njegov NK Maksimir.

„Dinamo? Dvije godine sam ovdje, imam emocije za Hajduk. Nitko sretniji od mene ne bi bio da uspješno završimo polusezonu. Bit će to utakmica, koja će nam dati dobar uvid što i kako dalje, kako se ušuljati u borbu za Europu“, kazat će Oreščanin.

Europa? Pa, niste valjda mislili da je bez ambicija. Uostalom, ulazak u Europu garantira mu produžetak ugovora. Tako kažu...

Piše: Ozren Maršić

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka