vijest

0

Oman, Panama, N.Zeland, Etiopija - pogledajte tko bi sve igrao na SP-u u Brazilu da se igralo s 48 reprezentacija

11.01.2017 16:29 | Germanijak

FIFA je jučer potvrdila kako će se Svjetsko prvenstvo 2026. igrati s 48 reprezentacija.

Veličina slova A A A

Velike promjene u sustav natjecanja najvećeg ne samo nogometnog natjecanja na svijetu je uveo Gianni Infantino. On je proširenje SP-a s 32 na 48 reprezentacija najavio još prije nekoliko mjeseci, a jučer je FIFA i službeno podržala tu ideju.

Tako će sustav s 32 reprezentacije trajati 28 godina. Prvi put je natjecanje u 8 skupina s po 4 momčadi uvedeno u Francuskoj 1998. godine. Taj se sustav pokazao uspješnim, a tek ćemo vidjeti što će donijeti ovo proširenje.

Ono što je već sada jasno je da će se igrati u 16 skupina s po 3 reprezentacije iz kojih će se prolaziti u osminu finala. Nije još jasno hoće li se izvoditi jedanaesterci u slučaju remija u utakmicama u skupinama, kao što je postojao prijedlog, ili će se u slučaju kruga s istim brojem bodova i gol-razlikom u obzir uzimati FIFA-in ranking, kao što se također predlaže.

Što se kvota po kontinentima tiče, Europa bi umjesto 13 trebala imati 16 reprezentacija. Afrika će imati 9 fiksnih mjesta (do sada 5) te još jedno potencijalno iz dodatnih kvalifikacija. Azija će imati 8+1 mjesto (do sada 4), Sjeverna i središnja Amerika 6+1 (do sada 4), Južna Amerika 6+1 (do sada 5), a Oceanija 1 (trenutno bez sigurnog mjesta).

Novi sustav dat će priliku i manjim reprezentacijama da sudjeluju na SP-u, a kako bi to izgledalo da je ovaj sustav bio aktualan i za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu pokazuje popis reprezentacija koje bi tamo igrale, a koje su u sustavu s 32 momčadi ostale izvan natjecanja:

Afrika: Etiopija, Senegal, Tunis, Egipat

Azija: Uzbekistan, Jordan, Oman, Katar

Europa: Island, Švedska, Ukrajina

Oceanija: Novi Zeland

Sjeverna i Središnja Amerika: Panama, Jamajka

Južna Amerika: Venezuela, Peru

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka