vijest

0

Od prosjaka do prinčeva: Priča o Ostersundsu

14.11.2017 13:48 | Germanijak

Magični Potter čini čuda sa malenim švedskim klubom.

Veličina slova A A A

„Što vas dovodi u Ostersund?“

„Moj suprug je dobio posao kao nogometni trener.“

„Za koji klub?“

„Ostersunds.“

„Ja bih otišla doma, na vašem mjestu.“

Ova crtica iz nedavnog intervjua koji je britanski BBC odradio sa trenerom švedskog Ostersundsa najbolje dočarava situaciju u kojoj je engleski stručnjak započeo rad u Švedskoj.

Ukoliko pratite engleski nogometni diskurs, upoznati ste s nevjerojatnom skepsom i nepovjerenjem koje prate njihove mlade trenere. Nigdje drugdje se to nije bolje manifestiralo nego kada je Gareth Southgate, koji je do tada vodio niže engleske uzraste, imenovan novim izbornikom reprezentacije. Uz iznimku Eddieja Howea, koji godinama radi sjajan posao sa malenim Bournemouthom, Englezi, tvrdi se, nemaju modernog, taktički obučenog trenera.

Pa ipak, jedan mladi engleski trener, bez ikakvog prethodnog iskustva u struci, daleko od prezirnih očiju otočkog tiska, radi sjajan posao. Graham Potter, koji je kao bek igrao za Birmingham i Stoke City, doveo je maleni švedski Ostersunds do najvećih rezultata u klupskoj povijesti.

Englez već sada ispisuje povijest sa Šveđanima. Kada je, 2010., Potter preuzeo Ostersund, klub je bio u 4. švedskom rangu. Manje od pet godina kasnije, Potter ih je prvi put u povijesti doveo u prvu ligu. Uskoro je uslijedio i prvi trofej u klupskoj povijesti - pobjeda nad aktualnim prvacima Norrkopingom donijela im je Švedski kup.

Ubrzo nakon toga, klub za koji donedavno nitko nije znao niti u Švedskoj postat će poznat diljem nogometne Europe. Pobjeda u kupu otvorila je Potterovim nogometašima vrata Europe te im je, u drugom kvalifikacijskom krugu Europa lige, na megdan došao slavni turski Galatasaray. Nakon pobjede u prvom susretu, Ostersunds je šokirao Istanbul odigravši 1:1 i pobijedivši sa ukupnih 3:1. Tog dana turski navijači prvi puta su zapljeskali gostujućem timu.

Nitko više neće reći Potterovoj supruzi im je bolje vratiti se u Englesku.

 

Međutim, Potterov pristup bio je, u najmanju ruku, nekonvencionalan. Igrači Ostersundsa van terena sudjeluju u plejadi kulturno-umjetničkih aktivnosti - od plesa i kazališta do muzike i književnih radionica. Potter je u Švedskoj okupio bandu neželjenih i odbačenih, dao im zajednički cilj, identitet i osjećaj zajedništva. Rezultati su bili vidljivi preko noći. Nogomet je solidarizirao lokalnu zajednicu - kada je Potter preuzeo Ostersunds na utakmice je dolazilo oko 500 navijača, sada ih je u prosjeku 6000 i imali su priliku na domaćem travnjaku gledati Athletic Bilbao, Herthu iz Berlina i Galatasaray.

Graham Potter nije vratio nogomet u Ostersunds, on ga je stvorio. Od anonimusa do ekipe koja izbacuje Galatasaray iz Europe, priča o malenom švedskom klubu antonim je suvremenom nogometnom trendu arapskih milijuna, super-zvijezda i kupovanja uspjeha. Ponekad, nogometne bajke nisu samo moguće, one su i održive.

Ostersundsu je dovoljna jedna pobjeda u sljedeće dvije utakmice Europa lige da garantira prolaz u sljedeći krug natjecanja. Što je sljedeće? Ukoliko pitate Curtisa Edwardsa, Engleza koji igra za Ostersunds, samo nebo je granica.

„Liga prvaka? Zašto ne? Moramo nastaviti raditi i to bi bilo ostvarenje sna.“

(Foto: Action Images)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka