vijest

0

NK Vinogradar: Najbolja smo momčad trećih liga, ali grad nam ne želi dati novac za 2.HNL

10.06.2017 08:41 | Germanijak/Niko Rukavina

Još jedan prvak treće lige ne ide u viši rang.

Veličina slova A A A

 

Posljednjih tjedana puno se pisao o novom prvaku HNL-a, NK Rijeci. Nešto manje medijskog prostora posvećeno je NK Rudešu, prvaku 2.HNL i novom prvoligašu. No, malo se toga pisalo o prvacima trećih liga. Naslov 3. lige Istok osvojilo je Međimurje, 3. lige Zapad Vinogradar, a 3. lige Jug Hajduk II. No, od svih prvaka trećih liga, samo je Hajduk II izborio promociju u viši rang.

Stoga smo odlučili napraviti priču o prvacima trećih liga, njihovim razlozima zašto su se odlučili igrati drugu ligu, zašto nisu, a na primjeru Međimurja smo mogli vidjeti i zašto im promocija nije dozvoljena.

>> NK Međimurje: HNS nam ne dozvoljava ulazak u Drugu ligu, ako treba ići ćemo i do Čeferina

Međimurje je već četiri sezone u nizu izborilo plasman u Drugu ligu, međutim, HNS im uporno odbija izdati licencu za istu. Iz čakovečkog prvoligaša tvrde kako imaju sve uvjete za promociju, ali im HNS ne dozvoljava prelazak u viši rang zbog – nepodobnosti. Više o razlozima zašto Međimurje nije dobilo licencu pronađite na ranije postavljenom linku.

Danas ćemo predstaviti priču prvaka Treće lige Zapad, NK Vinogradar. Njihov razlog zašto neće u ligu više nije HNS, već zato što - ne mogu. Razlog je lokalna samouprava, koja se maćehinski odnosi prema popularnom klubu iz Jastrebarskog.

„Razlog zašto ne možemo u Drugu ligu je grad Jastrebarsko koji nam ne želi pomoći. Mi smo im zadnja rupa na svirali. Godinama smo najbolji klub u gradu, a u posljednje četiri godine srezali su nam velika financijska sredstva iz potpore sportu. Tako se naš grad odnosi prema najuspješnijem sportskom klubu u gradu“, rekao nam je član uprave i najveći sponzor kluba, Ivan Rubinić.

Vinogradar je klub osnovan 1973. Dugi niz godina nastupali su uspješno u Drugoj HNL, da bi 2013., unatoč osvojenom šestom mjestu, odlučili istupiti iz Druge lige i krenuti od četvrte. Vinogradar je ekspresno izborio plasman u Treću ligu Zapad, a sada su je osvojili premoćno s 12 bodova prednosti ispred drugoplasirane Kustošije koja će sljedeće sezone igrati 2.HNL.

„Kada nas usporedite s ostalim pravcima Trećih liga, mi smo svoje prvenstvo ostvarili najuvjerljivije. Što se Kustošije tiče, po meni je smiješno da ideš igrati Drugu ligu, a nemaš vlastitu infrastrukturu i moraš igrati na tuđem igralištu. Mi smo izašli iz Druge lige svojevoljno jer nismo imali potporu Grada. Ali, dokazali smo kvalitetu i vratili se odmah u Treću ligu, a sada smo na terenu izborili i Drugu. No, smatram kako je od rezultata bitnija infrastruktura“.

 

Osim po dobrim rezultatima u Drugoj ligi i nacionalnom kupu (u kojem su tri puta dogurali do četvrtfinala), Vinogradar je poznat po „Celticovim“ dresovima i bojama te po jedinstvenom stadionu okruženom vinogradima i motocorss stazom.

 „Uredili smo dva stadiona u Jastrebarskom, sada uređujemo i treći. Svake sezone dodatno ulažemo u infrastrukturu, naša trava je bolja nego na Maksimir, imamo rasvjetu… Stadion u Mladini nam izgleda kao „apoteka“. Puno djece trenira u našoj omladinskoj školi. Imamo sve uvjete da zaigramo 2. HNL. Licencu bi dobili „žmirečki“. Problem je što su naša sredstva premala za tu ligu i treba nam potpora grada. No, budući da nismo politički podobni, nje nema“.

Kakva je situacija s igračkim i trenerskim kadrom. Nije li za njih frustrirajuće što su najbolji u ligi, na terenu su izborili plasman u viši rang u kojem ne mogu igrati zbog „više sile“?

„Naši igrači cijene i poštuju upravu kluba iz razloga jer smo mi pošteni prema njima. Ono što je dogovoreno, mi ispoštujemo u miligram. Ti dečki radije igraju treću ligu za ono što se dogovore, nego drugu, a onda im kasne plaće. Kod nas ne dobiju neke velike novce, ali ono što se dogovorimo, mi ispoštujemo. Zato se ne bojim da će svi igrači iz ove sezone ostati i sljedeće u kojoj se ponovno borimo za prvo mjesto! Hoćemo li tada imati mogućnosti ulaska u Drugu ligu? Vidjet ćemo.“

Postoji li neki drugi način da sakupite financijska sredstva dovoljna za igranje Druge lige, javljaju li vam se nekakvi ulagači, sponzori?

„Svatko tko želi pomoći klubu je dobrodošao. No, opet ponavljam, oni koji nisu politički podobni, kod nas mogu jako malo. Nažalost je to realnost hrvatskog sporta, sve se vrti oko politike. Kod nas, u upravnom odboru sportske zajednice Grada Jastrebarskog recimo niti jedna osoba nije iz nogometa, a najviše se djece bavi upravo nogometom. To je sramotno“, rekao nam je za kraj Rubinić.

Tako će Vinogradar, iako je premoćno osvojio Treću ligu Zapad i sljedeće sezone igrati isti rang „pojačan“ Zagrebom i Hrvatskim Dragovoljcem koji su ispali iz 2.HNL i Španskom koje je napredovalo iz jedinstvene zagrebačke županijske lige.

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka