vijest

0

NK Amater s profesionalnim ambicijama: Sve što nam se ponudi, prihvatit ćemo

14.05.2017 09:29 | Germanijak

Amaterski klub iz Slavonskog Broda dobio reflektore, a ove sezone želi izboriti prvu županijsku ligu.

Veličina slova A A A

Nastavno na seriju tekstova o hrvatskim klubovima iz nižih liga koji su se istaknuli svojim sportskim uspjesima ili zanimljivom pričom, danas je na red došao slavonskobrodski šestoligaš. Sigurno ste upoznati s pričom o Sheffield FC-u, prvom nogometnom klubu na svijetu, osnovanom 1957. Naime, „The Worlds First“ je cijelu svoju povijest proveo u amaterskom rangu, odbijao se prilagoditi tekovinama modernog nogometa i postati profesionalni klub. Odbili su sudjelovati u višim rangovima čak i kada im je to zbog njihove tradicije i marketinškog potencijala u nekoliko navrata bilo ponuđeno.

Sheffield FC, prvi klub u povijesti nogometa je istinski predstavnik svih amaterskih klubova na svijetu, a mi ćemo danas pisati o jednom hrvatskom amaterskom klubu koji se zove znakovito – NK Amater.

Klub iz Slavonskog Broda službeno je osnovan 1965. i cijelu karijeru je igrao u nižim rangovima. Najveći uspjeh u povijesti ostvarili su u sezoni 1996./97. kada su izbacili NK Zagreb iz hrvatskog kupa, a tada su dogurali i do druge Hrvatske lige.

Nas se uvijek tretiralo kao treći klub u Slavonskom Brodu. Prva je bila Marsonija, drugi Željezničar, iako smo znali biti bolji od njih tako da mogu reći kako smo se sa Željom kroz povijest izmjenjivali na drugom i trećem mjestu gradskoga kluba. Prije dvije godine proslavili smo 50. obljetnicu, a bilo je i teških razdoblja kada je opstojnost kluba došla pod znak pitanja. Poslije rata smo ušli u kriznu fazu, no uspjeli smo osvježiti klub, polagano se dizati, a danas se nalazimo na zavidnom nivou“, rekao nam je predsjednik kluba Ilija Marić.

Zovete se NK Amater. Jeste li kroz povijest uvijek poslovali sukladno svojem imenu i identitetu kao amaterski klub ili je bilo razdoblja kada ste imali ljude na plaći? Na koji način uopće posluje klub?

„Mi smo potpuno amaterski klub i potpuno amaterski poslujemo. Nemamo niti sponzore niti donatore, već sve radimo na volonterskoj razini. Sve što smo postignuli, napravili smo vlastitim radom. Do sada smo se najviše fokusirali na školu nogometa. Imamo jaku nogometnu akademiju koja broji 180 do 200 djece. Treba napomenuti kako su nam juniori posljednjih pet godina osvojili naslov županijskog prvaka, a često organiziramo i međunarodne turnire za limače!“

NK Amater se trenutno nalazi na prvom mjestu Druge županijske lige Brodsko-posavske županije regija Centar. Četiri kola prije kraja ima dva boda prednosti ispred prvog pratitelja Svačića iz Starog Slatnika i sedam više od Svjetlosti iz Lužana. Amateri također imaju najlakši raspored do kraja, dok njegovi konkurenti moraju odigrati i međusobni dvoboj.

„Da, vjerujem da ćemo osvojiti Ligu Centar i plasirati se u doigravanje za Prvu županijsku ligu. U doigravanju igramo u ligaškom sistemu protiv prvaka regije Istok i Zapad. Dvije momčadi prelaze u viši rang, a vjerujem da ćemo ostvariti svoj cilj“.

Još je prerano pričati za takav scenarij, a što ako jednoga dana prerastete razinu županijskog niželigaša i otvori vam se mogućnost da postanete profesionalni klub. Hoćete li kao Sheffield FC ostati vjerni svojem imenu, identitetu i tradiciji i odustati od profesionalnog statusa ili će u toj hipotetskoj situaciji NK Amater postati profesionalac?

„Ako nam se u budućnosti pruži prilika da igramo u višem, profesionalnom rangu prihvatit ćemo je, neovisno o našem imenu Amater. Postat ćemo profesionalni klub. Sve što nam se ponudi, prihvatit ćemo. Sada nam je cilj plasirati se u Prvu ligu, a ako nam se i kasnije ukažu rezultat ići ćemo dalje. Dokle god možemo.“

Ono po čemu se NK Amater ističe u odnosu na ostale amatere iz njihovog ranga je odličan gradski stadion na kojem bi zavidjele i mnoge profesionalne momčadi.

„Imamo dva prava profesionalna igrališta, a nedavno smo dobili i reflektore. radi se o odličnom objektu sa četiri svlačionice i tuševima za oba terena, na razini hrvatskih drugoligaša. Stadion je gradski, no na njemu trenutno igramo samo mi“.

Kakva je uopće situacija s publikom na vašim utakmicama, koliko imate gledatelja?

„Na naše utakmice dolazi oko 100 do 150 gledatelja, na derbijima i više. Nedavno nam je gostovao glavni konkurent za prvu ligu Svačić iz Starog Slatnika. Utakmica se igrača po noći i došlo je oko 700 ljudi. Pobijedili smo 2:1 i stvorila se prava nogometna atmosfera.“

Na internetu se može pronaći zaista malo informacija o NK Amateru. Internetska stranica nije u funkciji na Wikipediji stoje krivi i šturi podaci o klubu, a Facebook stranica je prilično siromašna, bez adekvatnih informacija u „o nama“ sekciji. Kako uopće radite na svojoj promociji i jeste li razmišljali poboljšati svoj marketing čime biste privukli više gledatelja, a posredno i sponzora, kvalitetnijih igrača…?

„Da, marketing nije najbolji. Prije utakmica znamo objavljivati statuse i pozive na utakmicu na našem Facebook profilu, pozivamo ljude i preko plakata koje lijepimo po gradu…“

Slavonski Brod od 2004. nema nogometnog prvoligaša i situacija nije dobra. Reinkarnirana Marsonia 1909 danas se nalazi na 6. mjestu 3. lige Istok, a Željezničar se nalazi na 11. mjestu Međužupanijske lige Slavonije i Baranje (četvrti rang hrvatskog nogometa).

„Situacija u Slavonskom Brodu je općenito jako loša, a za to su po meni odgovorni iz županijskog vrha. Moram reći kako smo mi klub u koji politika nije umiješana. Odnosno je, ali u našem izvršnom odboru sjede predstavnici svih relevantnih političkih stranaka. U slobodno vrijeme svatko radi za svoju stranku, no kada je u pitanju klub, onda smo zajednički i radimo bez uplitanja politike u njega. I za sada nam ide prilično dobro“, rekao nam je za kraj Marić.

Imate zanimljivu priču o vašem lokalnom nogometnom klubu? Javite nam se na e-mail adresu novinari@germaniasport.hr ili putem naše Facebook stranice, a naši novinari će vam se javiti nakon toga.

Napisao: Niko Rukavina

(Foto: NK Amater)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka