vijest

0

NEMA MILOSTI Lani igrali francusku prvu ligu, prije četiri bili u finalu Kupa, a danas su izgašeni

07.12.2016 17:13 | Germanijak

Evian je plesao samo 9 godina.

Veličina slova A A A

Nije dugo trajala priča oko Eviana. Klub iz malog grada Thonon-les-Bains osnovan je 2007. godine na ostavštini FC Gaillarda, kluba koji je osnovan 1924., te egzistirao do 2003. Tada se ujedinio s klubom Ville-la-Grand te ponio ime Football Croix-de-Savoie 74. Igrao je u četvrtom rangu francuskog nogometa, imao amaterski status, a kada je 2007. došlo do novog ujedinjenja, ovaj put s klubom Olympique Thonon-Chablais, krenulo je zlatno razdoblje za nogomet u toj regiji.

Iza kluba je stajao konglomerat Danone, a Evian se brzo uspinjao francuskom nogometnom piramidom. Odmah su, 2010. godine, po prvi put u povijesti ostvarili plasman u Ligue 2, a dio utakmica su morali igrati u igrali u 30-ak kilometara udaljenoj Ženevi jer njihov stadion nije odgovarao uvjetima Nogometnog saveza Francuske.

Uspon je nastavljen – u sezoni 2010./11. su u Kupu Francuske izbacili Marseille, aktualnog prvaka države, a iste godine su osvojili i drugoligaški naslov te ušli u Ligue 1.

U prvoj ligi su plesali četiri ljeta, najveći uspjeh imali 2012. kada su osvojili deveto mjesto, a godinu dana kasnije su igrali u finalu Kupa Francuske protiv Bordeauxa. Izgubili su 3:2, a odlučujući gol u 89. minuti im je zabio Cheick Diabate.

No, vrlo brzo je krenula propast kluba. U sezoni 2014./15. su zauzeli 18. mjesto u Ligue 1 što je značilo ispadanje u drugu ligu, a u javnosti su počeli isplivavati veliki financijski problemi. Oni su nastavljeni u Ligue 2 gdje su također zauzeli 18. mjesto koje vodi u treću ligu. No, Nogometni savez Francuske ih je administrativno preselio u četvrtu ligu zbog financijskih problema. No, to nije bilo sve. Evian je suspendiran, nije im dopušteno da igraju u ovoj sezoni, a upravi kluba je dano određeno vrijeme da pokušaju riješiti cijelu situaciju. Pojavile su se vijesti oko preuzimanja kluba, ali do toga nije došlo pa je danas donešena odluka o konačnom gašenju kluba.

Regionalni sud u Thonon-les-Bainsu je donio odluku po kojoj se zabranjuje djelovanje kluba na svim nivoima, pa je tako ukinuta i nogometna akademija koju je klub imao na nekoliko lokacija. Pokušali su u Evianu spasiti barem mlade selekcije, ali nisu uspjeli te je ime ovog kluba otišlo u povijest.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka