vijest

0

Nekad jedan od najuzbudljivijih igrača NBA u najboljim godinama ide igrati u Kinu

07.11.2019 10:30 | Germanijak

Pomalo tužan rasplet karijere za The Manimala.

Veličina slova A A A

Kenneth Faried najsvježija je, i možda najzornija žrtva današnje NBA lige i postulata igre koje su je preuzele praktički preko noći.

Košarkaš koji je prije pet do sedam godina bio poprilično osvježenje, odličan atleta, vrhunski skakač i igrač reketa koji je ujedno fantastičan u tranziciji i uvijek iza leđa protivničke obrane u kontrama, sa 29 godina potpisao je za Zhenjiang Lionse.

Koliko je to nepovoljan ishod, više od toga da je napustio najbolju ligu svijeta da bi išao igrati u košarkaški egzotičnu zemlju svjedoči činjenica o tajmingu – u ovo vrijeme američkim košarkašima s NBA pedigreom otići igrati u tu zemlju znači da je nešto baš pošlo po zlu, znamo i zašto.

Jednostavno, Farieda je ''progutalo'' to što, za visokog igrača, nije vrhunski u dva obilježja koja jednostavno mora imati da bi egzistirao u NBA, a to su vanjski šut i obrana. Kako samo čuvanje reketa tako i mobilnost, odnosno rotacije i preuzimanje i branjenje mismatcheva.

U sedam godina s Denver Nuggetsima imao je svojih zvjezdanih trenutaka, bio na rubu All-Star utakmice, a sa američkom je reprezentacijom 2014. osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. U sezoni 2012./2013. s Nuggetsima je ostvario odličan omjer u regularnoj sezoni 57-25, no jednostavno nije se uspio prilagoditi današnjim potrebama igre.

Iako je mirisalo na happy end – nakon mučenja i pokušaja u Brooklynu, pridružio se Rocketsima. Prošle je sezone izgledao kao da bi zajedno s Brazilcem Neneom tvorio tandem energičnih, brzih igrača reketa, te je čak i pogodio neke trice – ne puno, ali u odnosu na svoj prime, kada mu šut izvana nije bio ''ni u peti'', to je bila određena naznaka njegove postepene prilagodbe.

No od toga nije bilo ništa, te će daljnju sreću u karijeri, u najboljim godinama, potražiti u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka