vijest

0

Kvartovski NBA u Zagrebu: Igrače iz naše lige prate Cibona i Cedevita

27.06.2017 10:32 | Germanijak

CroHoops liga amaterska je kopija NBA-a, biraju MVP-a, igraju All Star utakmicu, imaju komesara, a stigli su testirati i liniju za četiri poena.

Veličina slova A A A

Amaterska košarkaška CroHoops liga od 2010. godine okuplja ponajbolje zagrebačke amaterske košarkaše, a projekt koji je započeo kao ideja košarkaških entuzijasta danas s ponosom nosi nadimak 'Kvartovskog NBA-a' uz jasno izražen slogan na web stranici crohoops.com – 'Players First'.

„U samom početku na otvorenim terenima ŠRC 'Mladost' misija nam je bila da ponovo u natjecateljski sustav uključimo sve one igrače koji su na neki način odustali od košarke, bilo da su se okrenuli isključivo haklu ili su se razočarali u sustav koji je na neki način od mnogih Košarkaša otuđio ono što najviše vole - Košarku. Svima njima smo željeli dati iskrenu šansu za novi početak,“ otkrio je Crnogaj.

„Preuzeli smo dosta značajki NBA lige, igra se četiri puta 12 minuta čiste igre, dikvalificirajuća je šesta osobna pogreška, biramo MVP-a sezone, All-Star igrače, šestog igrača. Prošle smo godine čak održali i pravi-pravcati draft a u predsezoni smo testirali i liniju za četiri poena, o kojoj ozbiljno razmišljaju i u najsnažnijoj košarkaškoj ligi svijeta, koja nam je naravno uzor, NBA ligi,“ rekao nam je voditelj CroHoops lige Marjan Crnogaj kojeg igrači od milja znaju osloviti i 'Komesare'.

Crnogaj i njegovi najbliži suradnici, od kojih su većina samo voditelji ekipa koje nemaju klasične trenere, zagrebački su Boćarski dom, u kojem se igraju utakmice, pretvorili su u pravi košarkaški raj. Iako je iskonski riječ o amaterskoj ligi, zbog kvalitete košarke koja se igra i te dobrog timskog ozračja meu igračima ekipa, i profesionalci nisu rijetko viđen gost na FIBA certificiranom parketu Boćarskog doma, neki kako bi ostali u formi za inozemne angažmane, a neki zbog dodatnog treninga.

„Bilo je odličnih igrača, nekih bivših profesionalaca, nekih budućih… Uglavnom su to dečki iz A1, A2 lige koji imaju što za pokazati, bivši centri Cibone Ivan Grgat i Alen Trepalovac…Dečki koji igraju kod nas uglavnom su amateri, ali zna se dogoditi da i profesionalni igrači koji raskinu ugovore u inozemstvu, igraju u ligi kako bi ostali u formi dok čekaju novi angažman. Do sada nismo imali limita što se tiče kvalifikacija igrača, mogli ste dovesti i Jordana, ali od iduće sezone ih uvodimo.“

„Želimo biti razvojna liga otvorena svima, nuditi svim igračima koji nisu dobili adekvatnu prigodu za dokazivanje da se u našim okvirima dokažu i pokažu što znaju i umiju, bili oni iskusni profesionalci ili mladi igrači željni dokazivanja. Otvoreni smo i za suradnju za velikim imenima poput Cibone i Cedevite da se uključe u naš projekt u košarkaškom segmentu, sa svojim juniorskim ekipama koje bi kroz naš sustav na jednom mjestu uz minorne troškove dobile odličnu prigodu za usavršavanje znanja, vještina i umijeća. I dalje se širimo tako da su već tri nove ekipe najavile sudjelovanje iduće sezone a neki će klubovi iz A1 i A2 lige poslati na kaljenje svoje rezervne ekipe. Prva i osnovna prednost igranja kod nas su standardiziranost i unificiranost propozicija i pravila, visoka kvaliteta suđenja, sistematiziranost statistika i HD videa, te eliminiranje troškova putovanja.

 „Kvaliteta košarke je za amatersku košarku na izrazito visokoj razini. Čvrsto sam uvjeren kako bi kombinirana selekcija ovosezonskih finalista, novih prvaka Jankomir Transformersa i trostrukih prvaka Savica City, koje su sama krema hrvatske amaterske košarke, bila u nekakvom hipotetičkom sustavu poraziti primjerice selekciju sastavljenu od prošlosezonskih igrača sa Cibonine klupe.“

Derbi Savica - Jankomir u finalu doigravanja ponudio je sjajan odgovor na pitanje zašto CroHoops neki od milja nazivaju „haklerskim NBA-om“, uz pomalo opuštenije obrane, trice su upadale sa svih strana, a Jankomir je na koncu zasluženo slavio u finalu te prekinuo trogodišnju dominaciju Savica Cityja.

Savica City svojom je pojavom 2013. podignula natjecateljsku kvalitetu lige i visoko podignula ljestvicu. Sastavi poput Invicte, Zadra, Bjelovara pokušali su i pokušavaju to slijediti. No jedna je ekipa uspjela prekinuti dominaciju Savice na pobjedničkom tronu i za to joj je trabalo točno tri sezone. Naravno radi se o Jankomir Transformersima u čije zajedništvo i kvalitetu ogromnu energiju i zalaganje ulaže sjajni voditelj Enio Šandrić. Svoje je poteze na putu do vrha vukao strpljivo i staloženo, uvijek promislio dvaput-tripu prije bi doveo nekog novog igrača, vodeći pri tome naravno odnosa o dimenziji njihove kvalitete ali prije svega o meuljudskim odnosima. Stvorio je sjajnu timsku 'Kemiju' koje se iskreno ne bi posramili niti Popovichevi San Antonio Spursi.

Je li uložio kakav novac?

„Hahahaha nije naravno, kod nas stvari ne funkcioniraju na taj način. Igrači igraju iz gušta, zato jer vole Košarku i adrealin, dobro druženje za vrijeme i poslije utakmice. Znači nema tu nikakvih honorara, ali ritual je postalo druženje uz piće poslije tekme i noćni roštilj u 'Sakatoj nemani',“ kaže Crnogaj.

Znaju li Cibonini i Cedevitini skauti da se četiri, pet tranvajskih stanica od Draženovog doma igra odlična košarka?

„Naravno. Sve je danas dostupno na Internetu - statistike i HD video. Nitko vam naravno neće priznati da je skaut ili agent ali znam da ih i nedjeljom zna biti na tribinama Boćarskog doma.“

Navodno su neki od sažetaka završili i na ekranu laptopa novih stratega Cibone i Cedevite.

„Moguće. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da jedan od naših igrača završi na njihovom trening kampu. Niti u tom segmentu ništa ne prepuštam slučaju, postoji inicijativa.“

 To neće biti izdvojeni slučaj.

„MVP lige u sezoni 2012/13, play Nenad 'Milky' Milković, vjerojatno najbolji play bez profesionalnog angažmana u cijeloj Hrvatskoj, išao je na probu u KK Cedevita gdje je nekoliko tjedana trenirao sa drugom momčadi. Zadovoljio je ali je na kraju ipak odustao – igranje i treniranje profesionalne košarke ogromna je žrtva, gubite slobodno vrijeme i privatni život. Naravno postavlja se pitanje 'Koja je cijena?'. U njegovom slučaju cijena je bila previsoka.“

Za kraj Crnogaj rezimira stanje na domaćem tržištu igrača.

„Samo je jedna razlika između top igrača CroHoops lige i igrača na Ciboninoj klupi – oni na Ciboninoj klupi imaju agenta. Karte su podijeljene. No kad kao gledatelj platiš kartu da bi odgledao neku od utakmica Cibone shvatiš kako igrač koji igra 20 minuta za 'Cibose' nije ništa bolji od igrača iz naše lige. To naravno treba mijenjati, u najboljim klubovima trebaju igrati najbolji igrači,“ zaključio je Crnogaj.

(foto: CroHoops liga)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka