vijest

0

Kraj Lige prvaka kakvu znamo – mijenja se format, vrijeme održavanja, broj klubova…

27.03.2019 14:07 | Germanijak/I.G.

UEFA podržala ideju o Superligi.

Veličina slova A A A

Posljednjih mjeseci naveliko se priča o uvođenju ekskluzivne Europske superlige. Natjecanje je to koje bi od 2024. godine trebalo naslijediti Ligu prvaka, a u njemu bi se natjecali samo najelitniji europski klubovi.

Na glavnoj skupštini Udruženja europskih nogometnih klubova (ECA) u Amsterdamu odlučeno je da se počne konkretnije raditi na oformljavanju Superlige koja bi počela za pet godina. Predsjednik Udruženja – ujedno i predsjednik Juventusa – Andrea Agnelli još ništa nije konkretno iznio u javnost, osim činjenice kako su određene frakcije unutar spomenute udruge klubova za to da se europske utakmice igraju vikendom, a nacionalna prvenstve sredinom tjedna. Zasad se tome protive samo španjolski klubovi.

S druge strane, predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, podržao je planove o Superligi, a 'male' klubove van liga petica bi uspio 'kupiti' proširenjem Europske lige u kojoj bi trebala nastupiti 64 kluba.

Predsjednik ECA-e Agnelli, zalagat će se da Superliga bude uspostavljena po principu nacionalnih liga, s mogućnošću ispadanja i promoviranja, ali model prema kojemu bi se to trebalo uspostaviti joše nije utvrđen. Prema posljednjim informacijama, Superliga bi trebala brojati 16 najelitnijih europskih klubova koje bi činili Real Madrid, Barcelona, ​​Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, City, Liverpool i AC Milan, uz  Atletico, Borussiju Dortmund, Inter, Romu i Marseille kao svojevrsne 'goste'.

Treba dodati kako je ECA protiv održavanja Svjetskog klupskog prvenstva, dok su ipak pojedini europski velikani za njegovo održavanje.

Ipak, svi ovi planovi nisu službeno dogovoreni, ali sve upućuje na to, da ćemo do 2024. godine pratiti Ligu prvaka kakvu smo do sada znali, jer klubovi imaju do tada potpisane ugovore koje moraju ispoštivati u tom formatu. Ali nakon toga, vrlo je izvjesno će se promijeniti lice i naličje europskog klupskog nogometa.

 

(Foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka