vijest

0

ANALIZA: Dalić ima tri dvojbe za Nigeriju (GRAFIKA)

13.06.2018 10:00 | Germanijak

Nekoliko je potencijalnih varijanti

Veličina slova A A A

Za tri dana nas očekuje debi Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a trenutno se najviše priča o tome kojih će 11 igrača Zlatko Dalić poslati na megdan Nigeriji. I dok je veći dio sastava siguran i zacementiran, čini se kako izbornik još uvijek ima tri dvojbe.

Prva se odnosi na stopersku poziciju gdje su tri kandidata. Činilo se kako su Dejan Lovren i Domagoj Vida siguran tandem za prvenstvo, posebno iz razloga što je Vedran Ćorluka ove sezone odigrao tek 662 minute nakon oporavka od teške ozljede. Međutim, Ćorluka je kod Dalića nedodirljiv. Otkad se oporavio od ozljede, Hrvatska je odigrala četiri prijateljske utakmice, sve s Ćorlukom kao starterom. Indikativno je i da su stoperski tandem u dvije glavne provjere prije prvenstva (Senegal i Brazil) činili Ćorluka i Lovren. Nažalost, ne možemo reći da su pokazali veliku sigurnost i uigranost zbog čega se sve više razmatra opcija koja uključuje Domagoja Vidu u paru s Lovrenom.

Druga je dvojba oko Ante Rebića. Naš možda i najbrži igrač dugo je lutao po posudbama i tražio formu, sve dok ga pod svoje nije uzeo Niko Kovač. Odličnu je sezonu okrunio fantastičnim izdanjem u finalu Kupa kada je s dva krasna pogotka donio titulu u Frankfurt. S obzirom na formu, sve osim njegovog uvrštavanja u početnu postavu bilo bi nerazumljivo, posebno kada s druge strane prijeti Perišić i konačno imamo priliku napadati s dva vrhunska i prodorna krila, čega nam je u prošlosti dosta nedostajalo.

Ako bi se Dalić odlučio na varijantu s Rebićem i Perišićem, tada će jedan od dvojca Kramarić – Mandžukić na klupu. I tu dolazimo do treće dileme oko sastava. S jedne strane Kramarić je pokazao zavidnu formu protiv Senegala i u samo 45 minuta na terenu potpuno okrenuo igru u korist Hrvatske. Također, upravo je Kramarić golom u Ukrajini doveo Dalića u mogućnost da njegov mandat ne traje samo jednu utakmicu. S druge strane, Mario Mandžukić je igrač za velike susrete i nemali je broj puta zabijao važne golove za Hrvatsku.

Hoće li se Dalić odlučiti za iskustvo (Ćorluka, Mandžukić) ili igrače koji su u boljoj formi (Kramarić, Vida)? Opcija je mnogo, od one u kojoj Rebić ostaje na klupi, a poziciju desnog krila i napadača zauzimaju Mandžukić i Kramarić, do toga da Perišić ode na desno krilo, a Rebić lijevo gdje je daleko produktivniji. S obzirom da je u obrani samo dvojba oko pozicije partnera Dejanu Lovrenu, odlučili smo razraditi sve potencijalne opcije u napadačkoj liniji. 

Opcija 1 - Rebić ostaje na klupi, u postavi su Kramarić i Mandžukić koji po potrebi mogu lako mijenjati pozicije

Opcija 2 - Perišić i Rebić kao brza, prodorna i po gol opasna krila, u postavi je samo jedan napadač. Zbog vrhunske igre glavom tu bi Mandžukić možda bio bolje rješenje. Također, ne zaboravimo niti činjenicu da Mandžo radi vrhunski pritisak na obranu, a kod Nigerije je ona najslabiji dio momčadi. 

Opcija 3 - Najbrža i tehnički najpotkovanija naša postava s kojom bismo mogli krenuti u totalni napad i nadigravanje s Nigerijom. 

(foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka