vijest

0

Kauboji izborili plasman na SP koje se igra u Africi, brojni velikani moraju u kvalifikacije

29.01.2020 08:03 | Ivan Mušlek

Sjajne vijesti za hrvatske rukometaše.

Veličina slova A A A

Hrvatska rukometna reprezentacija osvojenim je srebrom na netom završenom Europskom prvenstvu napravila sjajan zalog za budućnost. Doduše, on se ne tiče olimpijskih kvalifikacija koje nas čekaju u travnju i bit će vrlo zahtjevne, ali zato imamo odlične vijesti za naredne turnire. 

Naime, drugo mjesto u Europi donijelo nam je izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se za godinu dana igra u Egiptu. Bit će to prvo prvenstvo svijeta na kojem će umjesto 24 igrati 32 reprezentacije, a u ovom trenutku poznato nam je 18 selekcija koje će sigurno naći svoje mjesto na sjeveru Afrike. 

To su domaćin Egipat, branitelj naslova Danska, prve tri momčadi s EP-a (Španjolska, Hrvatska i Norveška). šest najboljih afričkih reprezentacija pored Egipta (Alžir, Angola, Kapverdski otoci, DR Kongo, Maroko, Tunis), najbolje četiri azijske momčadi (Katar, Južna Koreja, Bahrein i Japan), dok su iz Južne Amerike plasman osigurali Argentina, Urugvaj i Brazil.

Dva će mjesta zauzeti predstavnici Sjeverne i Srednje Amerike, deset mjesta popunit će se iz europskih kvalifikacija, dok IHF dijeli i dvije pozivnice, od čega će jedna sigurno ići za Australiju ili neku od reprezentacija iz Oceanije. 

No, vratimo se malo na europske kvalifikacije. U igri je deset mjesta, a kandidata ne manjka. Od velikana, tu će biti Francuska, Njemačka, Švedska, kao i niz sjajnih momčadi koje s pravom mogu računati na plasman - Slovenija, Mađarska, Island, Portugal, Makedonija, Češka, Austrija, Bjelorusija, Srbija, Crna Gora, Švicarska, Ukrajina i Nizozemska. To je 16 od 20 sigurnih članova, a preostale četiri reprezentacije dobit ćemo nakon razigravanja u kojem se treba ždrijebom odrediti četiri para. Nositelji će biti Latvija, Bosna i Hercegovina, Poljska i Rusija, dok će nenositelji biti Izrael, Litva, Rumunjska i Turska. 

Nakon toga ćemo dobiti 20 reprezentacija koje će također biti podijeljene na nositelje i one bez te privilegije. Sigurno je da nas čeka pregršt zanimljivih parova, a nije neuobičajeno da ove kvalifikacije budu kobne po neke od velikana. Primjerice, Slovenija je propustila prvenstvo prošle godina nakon što su ispali od Mađarske, a isto se našim susjedima dodoilo i za prvenstva 2009. te 2011. S druge strane, Slovenci su bili kobni po Norvežane koji su trebali propustiti prvenstvo 2017. godine, ali su tada naknadno ubačeni na temelju pozivnice. 

Dobrim vijestima za hrvatski rukomet tu nije kraj. Naime, srebrno odličje nam je donijelo i izravan plasman na Europsko prvenstvo za dvije godine. Ono se igra u Mađarskoj i Slovačkoj, a detalje o tome objavili smo jučer. 

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 

novinar

Andrija Vuković ,
Andrija Vuković ,

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka