vijest

0

Kalinićev učitelj: Ovo nas je otrijeznilo, a Lovre će svejedno biti najbolji golman svijeta

12.09.2018 16:02 | Germanijak/I.G.

Vratarska legenda o povijesnom porazu Hrvatske.

Veličina slova A A A

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je hladan, nahladniji mogući, tuš u prvoj utakmici Lige nacije.

Vatreni su poraženi u Elcheu od domaćina Španjolske sa velikih 6-0, što je javnost – opijena pobjedama otprije dva mjeseca sa Svjetskog prvenstva – poprilično teško 'progutala'. Ruku na srce, tri bitna kotačića Dalićeve srebrne momčadi, Mario Mandžukić, Danijel Subašić i Vedran Ćorluka, oprostili su se od najdražeg dresa - uz izostanak ozlijeđenih Lovrena, Rebića, Kramarića i Strinića - ali ovoliki poraz bio bi iznenađujući i za puno slabije nacionalne vrste od hrvatske.

ODIGRAJ > Gent - St. Truiden

Svjestan lošeg rezultata je i vratarska legenda splitskog Hajduka i hrvatske reprezentacije Tonči Gabrić, koji spušta loptu na tlo.

„Ne mogu reći da je poraz bio očekivan, pogotovo ne ovakav, ali s obzirom da je dosta igrača bilo ozlijeđeno i da smo išli u goste izrazito motiviranoj Španjolskoj, dogodio se poraz koji je odjeknuo“, započeo je Gabrić sa prvim dojmovima za Germanijak pa dao svoje viđenje utakmice: „Mi smo u prvih 20 minuta igrali fenomenalno, možda i najboljih 20 minuta Hrvatske (pod Dalićem op.a.) koju, na žalost svih nas, nismo uspijeli kapitalizirati u dvije velike šanse. Nakon nepažnje i jedne nesmotrenosti u obrani primili smo prvi gol, što nas je poljuljalo. To je takva utakmica – njima je kasnije sve ulazilo, a nama ništa nije polazilo 'za nogom“.

Ipak, Gabrić vidi i svojevrsnu 'sreću u nesreći'.

„Možda je poraz prevelik, da je bilo 2-0, pa i 3-0, ne bi toliko odjeknulo. Ali ovako velik poraz na kraju može odlično ispasti po reprezentaciju. Dobro će nam doći da se malo otrijeznimo i hladne glave vidimo gdje smo trenutno“, rekao je nekadašnji vratar grčkog PAOK-a i 'član posade' Vatrenih na EURO-u 1996. u Engleskoj.

Pojasnio je zašto, unatoč povijesnom porazu, otriježnjenje u ovom trenutku jest pravovremeno.

„Ovo je prva utakmica Kupa nacija. Novo je natjecanje i koliko god bilo respektabilno, kao i protivnici, toliko je i nevažno natjecanje. Rezultat je ispao 'nezgodan', ali Dalić je uspio isprobati neke stvari poput uvođenja Roga na njemu neprirodnoj poziciji, ali na tome se uči i ovo nam je dobra opomena“.

U javnosti se dosta diskutira o umoru hrvatskih igrača koji su iznijeli Mundijal na svojim leđima te se raspravlja o Dalićevoj odluci da od prve minute pošalje vidno umornog Modrića i ostatak srebrne garde. Gabrić - koji je skupio 9 nastupa za Vatrene u vrijeme neprikosnovene Ćirine 'jedinice' Ladića - podsjeća da nije sve 'crno-bijelo'.

„Španjolska, ipak, ima puno širi roster i veći fond igrača koji igraju u velikim svjetskim klubovima, pa tako i može više rotirati. Mi s druge strane imamo četiri igrača koji igraju u belgijskoj ligi što se ne može usporediti s jednim Premiershipom ili drugim, najjačim, ligama“, pojasnila je legenda splitskog Hajduka dodajući potom: „Naši igrači su vjerojatno bili i mentalno ispražnjeni nakon povijesnog uspjeha u Rusiji, dok su Španjolci koji su ispali ranije od očekivanog bili vrlo motivirani protiv svjetskih viceprvaka“.

Tonči Gabrić je poprilično 'zadužio' hrvatsku nogometnu reprezentaciju i nakon igračke mirovine. Pod njegovim mentorstvom stasale su posljednje dvije reprezentativne 'jedinice', Stipe Pletikosa i Danijel Subašić, a trenutni prvi vratar Lovre Kalinić, pored naučenih vratarskih vještina, uvijek je naglašavao Gabrićevu prijateljsku i motivacijsku ulogu u svom procesu sazrijevanja.

Kalinić je primio 'pola tuceta' iz sedam španjolskih udaraca u okvir, iako objektivno gledajući nijedan gol Furije ne ide na njegovu dušu. Lovrin mentor nikada nije primio šest komada, ali zna kako je Kali nakon utakmice i ne sumnja da će imati prilike pokazati da može biti – kako Gabrić kaže – najbolji vratar na svijetu.

„Znam kako mu je sada, ja ga znam najbolje. Bez obzira što nije uspio nešto obraniti, nije ništa kriv – dogodio se takav dan. Svima se to dogodi u karijeri, njima je ušlo sve što su gađali, a gledajući cjelokupno, ovo će mu biti dobra škola“, kaže Gabrić i naglašava da je nova 'jedinica' Hrvatske mentalno davno sazrijela: „Nema problema za njega. Ja sam već to rekao i prije – on će biti najbolji vratar na svijetu."

Razgovarao: Ivan Grubišić

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka