vijest

0

Kako elitni klubovi nabavljaju lovu za najskuplje poslove

29.01.2020 10:46 | Germanijak

Ranije su se transferi odvijali po domino efektu, a ovakve tvtke brinu se da gigantski poslovi više ne ovise jedni o drugima...

Veličina slova A A A

Posljednjih nekoliko godina tržište nogometnih transfera eksplodiralo je, iznosi koji se danas plaćaju za nogometaše nemaju veze s onima koji su se plaćali prije samo nekoliko godijna, a revolucija u isplati ogromnih iznosa, sa sobom je donijela revoluciju pri nabavljanju istih.

Pitate se otkud klubovima stotnu ili dvije milijuna eura za dovođenje igrača? Posuđuju od jamca, lihvara ili kako želite... Naime, u Londonu, samo nekoliko kilometara udaljen od financijskog središta britanske metropole smješten je ured tvrtke koja nogometnim gigantima posreduje pri obavljanju elitnih poslova, odnosno najskupljih svjetskih transfera.

Joao Felix prošlo ljeto zatresao je zemaljsku kuglu kad je za 135.000.000 eura prešao iz Benfice u Atletico Madrid, a Cholo Simeone i društvo obavili su taj posao uz pomoć zajma koji je stigao iz elitne londonske četvrti Fitzrovia. Samo dva tjedna kasnije, tvrtka „Capital 23“ pomogla je Barceloni nabaviti 120.000.000 eura za transfer Antoinea Griezmanna.

„Imali smo puno posla ovo ljeto, bili smo dio nekih od najvećih transfera u nogometnoj povijesti,“ rekao je izvršni direktor i suosnivač tvrtke Jason Traub.

„Nazivamo se tvrtkom koja je jamac i daje riješenja za sport, glazbu i zabavu, u nedostatku boljeg izraza – mi smo banka za sportske klubove.“

„Pomažemo sudjelujući u nabavi novca, ali ne uplićemo se u prirodu poslova. Nemamo utjecaj na to kad će se transferi odviti, ali u svakom slučaju – posredujemo pri njihovom obavljanju.“

Traub, koji je 13 godina radio u Investec Banci i njegov partner Stephen Duval, Australac koji je nekoć radio u tvrtki Olympic Games and sports menagment, utjecali su drastično na protekli ljetni prijelazni rok. Naime, prošlo ljeto na nogometnoj tržnici okrenulo se rekordnih šest milijardi eura, a spomenuti dvojac bio je upleten u neke od najvećih transfera.

Spomenuli smo posredovanje pri transferu Joaa Felixa, a Atletico je lovu nabavio od Trauba i Duvala. Zahvaljujući njima, imao je sredstva za isplatu Benfici, iako još nije bio prodao Griezmanna.

Barcelona je zakucala na ista vrata kako bi dobila Griezmanna, a investitorima se javila uoči početka predsezonske turneje po Japanu i SAD-u, jer im španjolske banke nisu htjele više posuditi s obzirom kako već imaju dug od 600.000.000 eura podignut za renoviranje stadiona.

„Javili su nam se u najgore vrijeme, pritisak na nama je bilo nabaviti novac uoči starta predsezone, nije nam se to sviđalo jer nije lako nabaviti tolike iznose u kratkom roku, ali potrudili smo se jer smo svjesni kakav kreditni rejting ima klub poput Barce,“ priča Traub.

Zahvaljujući njima spomenuti transferi nisu imali utjecaj jedan na drugog i domino efekt, koji je obično normalan pri ovakvim poslovima, je izbjegnut.

„Takve situacije su otežavale transfere jer bi se pojedini igrači klubovima priključivali uoči starta nove sezone, bez odrađenih priprema, a ovako imaju više vremena za uigravanje s novim momčadima i ne moraju čekati ranije prodaje ili ovisiti o drugim poslovima na transfernoj tržnici,“ zaključuju investitori.

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka