vijest

0

Kad "lijepa priča" krene krivo: Klub navijača Porta prijetnjama došao do praga Treće lige!

27.10.2016 13:39 | Germanijak

Canales, klub koji je sastavljen od najžešćih navijača slavnog Porta, izazvao je pravu pomutnju u Portugalu!

Veličina slova A A A

Niže nogometne lige uglavnom su sinonim za onaj iskonski, grassroots nogomet; lišen komercijalizacije, marketinga, preplaćenih zvijezda i kazališne publike. Amaterski nogomet jedna je od rijetkih oaza izvornog nogometa, zato ga ljudi i vole.

Međutim, izgleda da takvo što nije posrijedi u Portugalu. Ovih dana iz općine Porto stiže čudna priča vezana uz izvjesni klub Canelas 2010., koji nastupa u lokalnoj „Seriji 1 Divisao de Elite“ Porta, što je primjerice ekvivalent prvom razredu županijskog nogometa u Hrvatskoj (četvrta liga).

Canelas 2010. je klub koji je sastavljen od članova „Superdragoesa“, ekstremne navijačke skupine slavnog Porta. Kapetan ekipe, izvjesni Fernando Maduereira – poznatiji kao „Majmun“ – ne mari mnogo za romantično viđenje omiljene igre. Tip je to koji, sudeći po izjavama, osigurava da Canelas prijetnjama i zastrašivanjem prisili njihove protivnike u ligi na predaju utakmica, često na način da se – uopće ni ne pojave!

Takva „strategija“ Canelasa prisilila je ostatak momčadi na radikalnu reakciju; nakon što su nekoliko puta pojedinačno pokušavali bojkotirati susrete, sada se u akciju uključila – čitava liga.

„Jedini način da se zaustave prijetnje i nasilje je jednostavno – prestati igrati. To je užas, čak se i suci boje, jer i kad se utakmice odigraju, oni zbog pritiska ne sude objektivno“, izjavio je za portal JN jedan od čelnika klubova.

Po pravilniku, ekipa je kažnjena registriranjem utakmice 3-0 za protivnika i 750 eura kazne za momčad koja se ne pojavi na utakmici. Zasad se nisu pojavili Oliveira do Douro te Varzim B.

Iz Canelasa odbacuju optužbe, a njihov voditelj Bruno Canastro tvrdi kako o navodnim prijetnjama „ne znaju ništa“, te kako Canelas „redovito pruža sve uvjete za igru protivnika“.

Canelas je trenutno na prvom mjestu u prvenstvu, sa šest pobjeda i jednim remijem u sedam utakmica. Ako ovako nastave, pogotovo s obzirom na „bojkot“, ni krivi ni dužni će izboriti ulazak u National, treću portugalsku ligu. Bizarno…

(Foto: Action Images)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka