vijest

0

Jedan od najvećih talenata obavijestio Barcu da odlazi, Chelsea dao najbolju ponudu

19.05.2020 18:43 | Germanijak/I.G.

Jedan od mnogih nezadovoljnika na Camp Nou u posljednje vrijeme, uskoro bi trebao pojačati europske rivale.

Veličina slova A A A

Barcina škola La Masia već je neko vrijeme pod kritikama jer ne uspijeva proizvesti nositelje igre za seniorsku momčad. Međutim, ne valja smetnuti s uma kako su brojni igrači, mahom velike nade, odlučile preseliti s Camp Noua te su pojačali izravne rivale i grade budućnost drugih velikana europskog nogometa.

Politika Barcine uprave veći je problem od La Masije, a razlog leži u prevelikoj orijentaciji ka gotovim proizvodima, naravno, pod utjecajem konstantnog pritiska da se bude u borbi za sve trofeje u natjecanjima koje igraju.

Tako igrači poput Danija Olma, Xavija Simonsa, Pabla Morena, Erica Garcije ili Grimalda, moraju svoje talente preseliti u redove nekog drugog kluba, a posljednji u nizu su primjeri posudbi Carleza Pereza, Carlesa Alene ili Moussse Waguea.

Međutim, ovaj trojac je barem još u vlasništvu Blaugrane, dok su ranije spomenuta imena poput Olma, ili pak Kuboa (Real Madrid), Bernabea ili Povede (City) postali igrači izravnih konkurenata za domaće i inozemne naslove.

Istim receptom uskoro bi trebao krenuti i još jedan talent i jedan od stožernih igrača U19 momčadi koja se natječe u juniorskoj Ligi prvaka (UEFA Youth League).

Riječ je o Xavieru Mbuyambi, stoperu koji je prošlog ljeta stigao u Kataloniju iz Maastrichta. Mladi nizozemski reprezentativac, koji je zadnjim danom prošle kalendarske godine postao punoljetan oduševio je nastupima u juniorskoj momčadi, kako u Ligi prvaka, tako i u domaćem juniorskom prvenstvu koje je Barca i osvojila.

Štoviše, potencijal je prepoznao i novi trener Quique Setien koji ga je povremeno priključivao treninzima seniorske momčadi, ali čini se kako je igrač sam svjestan kako ubrzo neće dobiti priliku zaigrati s Messijem i društvom.

Prema napisima Voetbala, igračev agent Carlos Barros, u nekoliko je navrata tražio od struke i uprave Barcelone da im predstave plan i program razvoja za Mbuyambu. Međutim, do danas ga nije dobio, zbog čega su agent i 18-godišnji nogometaš odlučili da je najpametnije za njih dignuti sidro, poglavito jer Barcu uskoro očekuju izbori za novo vodstvo, što znači da bi mogla doći kompletno nova postava s različitim idejama od aktualnih.

Prema spomenutom izvoru, za Mbuyambu interes su pokazali europski giganti poput Bayerna, Reala, Juventusa i Chelseaja, ali jedan od njih se ističe.

Londonski 'Bluesi' već su otvorili preogovore s agentom i predstavili su, prema njegovom priznanju, najbolju ponudu, kako financijski, tako i u smislu razvoja samog igrača. Prema tom planu, Frank Lampard ga vidi u seniorskom sastavu, a možda već i u početnoj jedanaestorci u roku od dvije godine. Osim toga, mladić je prošle godine bio na probi na Stamford Bridgeu, a Chelsea bi ga i potpisao da nije imao zabranu potpisivanja novih igrača od UEFA-e, zbog čega je u konačnici završio u Barceloni.

Osim ovih klubova, spominje se i Ajax, s obzirom da bi u Amsterdamu najprije mogao dobiti seniorsku minutažu, kao i AZ Alkmaar. Ipak, Chelsea drži pole position, a Barca se suočava s odlaskom još jednog dragulja.

(Foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka