vijest

0

Izborna skupština HNS-a trebala bi se održati krajem godine, postoji li kandidat za promjenu?

14.11.2017 17:02 | Germanijak/N.R.

Damir Vrbanović je sinoć potvrdio kako bi se izborna skupština HNS-a trebala održati do kraja 2017.

Veličina slova A A A

Sinoć su u emisiji Otvoreno na HRT-u gostovali bivši izbornici hrvatske reprezentacije Miroslav Blažević i Ante Čačić, nogometni trener Nenad Bjelica, televizijski komentator Stjepan Balog i izvršni predsjednik HNS-a, Damir Vrbanović.

Emisija je bila prilična „kamilica“, sjećamo se puno vatrenijih sučeljavanja, a najzanimljivija rečenica iskazana je u posljednjim sekundama programa kada je Vrbanović izjavio kako bi se izborna skupština HNS-a trebala održati do kraja tekuće godine.

Raniji termin izborne skupštine dakako ide u korist aktualnom vodstvu HNS-a na čelu s Davorom Šukerom, dok će se eventualni protukandidati, od kojih je najizgledniji Dario Šimić, trebati prilično pomučiti ne bi li u kratkom vremenu uspjeli prikupiti dovoljno delegata kako bi „skinuli“ aktualnog i u javnosti nimalo popularnog predsjednika Šukera.

Podsjetimo, HNS je nedavno morao uskladiti statut sa Zakonom o sportu i promijeniti mehanizme izbora novog predsjednika. Prema prijašnjem sistemu svaki županijski savez je delegirao dva do pet članova, a takav sustav je ocijenjen neadekvatnim i prilično nepouzdanim jer je bio podložan korupciji.

Nova skupština imat će 10 članova više, a umjesto 49, Županijski savezi imat će samo 21 delegata, dok će 20 delegata pripasti prvoligašima, dva drugoligašima, tri trećeligašima i 10 niželigašima. Po jedan predstavnik dolazi iz redova Nogometnog sindikata, jedan je predstavnik trenera i jedan ženskog nogometa.

Tako da prema novom sustavu nogometni klubovi dobivaju puno veća prava pri izboru predsjednika, čak 35 glasova od ukupno 59.

S obzirom na to da aktualno vodstvo HNS-a cijelo vrijeme neuspješno pokušava osporiti novi Zakon o sportu, očito je da im on ne ide na ruku i smatraju kako je ugrožena njihova pozicija na krovu hrvatskog nogometa.

No, Šuker i kompanija i dalje su u velikoj prednosti u odnosu na konkurente, pogotovo ako će se izborna skupština održati već početkom prosinca, a na ruku im ide i nedavni rezultat reprezentacije koja je izborila Svjetsko prvenstvo.

Doduše, ovdje se postavlja pitanje je li za taj plasman zaslužan Savez, ili je Savez razlog zašto je ova nikad talentiranija reprezentacija Hrvatske došla na prag nekvalificiranja u Rusiju, a Savez su iz „sosa“ izvukli ti klasni igrači i na brzinu postavljeni izbornik Zlatko Dalić.

Ono što je sigurno, novi predsjednik HNS-a morat će imati podršku politike. Poznato je kako su se i Vlada i Predsjednica polagano počeli odmicati od „Mamićevog lobija“ koji vlada HNS-om, ali je isto tako većini jasno kako je Zdravko Mamić bio dugogodišnji politički sponzor HDZ-a i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ako Dario Šimić zaista ima namjeru kandidirati se za predsjednika HNS-a, navodno uz pomoć još nekih legendarnih bivših reprezentativaca, onda bi trebao što prije izaći s kandidaturom i programom te po cijeloj državi krenuti u skupljanje glasova. I, dakako, prihvatiti pomoć politike koja je  postavila aktualno vodstvo na čelo HNS-a i bit će glavni faktor u njegovom rušenju.

Mnogi tvrde kako je pozitivna atmosfera oko reprezentacije jedino što nedostaje ovoj supertalentiranoj generaciji kako bi napravila novi rezultatski iskorak kojeg čekamo već 20 godina. Iako je protiv Grčke na Maksimiru atmosfera bila prilično dobra, ona se i dalje ne može usporediti s atmosferom koja je vladala oko reprezentacije prije deset godina, o razdoblju 90-tih i početku 2000-tih da ne pričamo.

Veliki broj navijača hrvatske reprezentacije i dalje gaji animozitet prema aktualnom vodstvu HNS-a među kojima je recimo izvršni predsjednik Vrbanović optužen na teški gospodarski kriminal, a u glavu cijele te operacije je, barem medijski, prometnut Zdravko Mamić, donedavni dugogodišnji član Izvršnog odbora HNS-a.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka