vijest

0

Indijanski sport se igra i u Hrvatskoj - opremu im donirao Bill Belichick, a svaki trening plaćaju sami

16.04.2018 13:13 | Germanijak

Priča o lacrosseu u Hrvatskoj.

Veličina slova A A A

Lacrosse je sport koji se u Hrvatskoj slobodno može svrstati u „egzotične“ sportove s malom bazom igrača i još manjom klubova. Riječ je o momčadskom sportu sa štapom na koji je pričvršćena mrežica i loptom, a igraju ga dvije momčadi s 10 igrača odnosno devet igrača u polju i golman. Utakmica se igra 60 minuta, a podijeljena je na četiri četvrtine po 15 minuta. Utakmice se igraju na otvorenom, travnatom, terenu dimenzija sličnih nogometnom igralištu (100x50 metara), gol je dimenzija 180x180 i cilj je teškom gumenom loptom postići gol. Osim field lacrossea postoji i box lacrosse koji se igra na ledu, ženski lacrosse te intercrosse.

Indijanskom plemenu Irokeza lacrosee je „nacionalni“ sport koji ima i snažno vjersko značenje, a prvi zapisi o igranju lacrossea datiraju iz 11. stoljeća. Danas je popularan uglavnom u Sjevernoj Americi, SAD-u i Kanadi, gdje je raširen na sveučilištima, dok je u Europi popularan u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Sport je bio na Ljetnim Olimpijskim igrama 1904. i 1908., a posljednje najave idu u smjeru da će se opet naći na programu Olimpijskih igara.

Lacrosse je kombinacija hokeja na ledu i travi, košarke, rukometa i američkog nogometa“, u glas govore Domagoj Hećimović i Ivan Sever, igrači lacrosse kluba Zagreb Bulldogs i hrvatski reprezentativci. Domagoj igra na poziciji midfieldera, reklo bi se spone između napada i obrane, a Ivan je goalie kako se službeno naziva pozicija u lacrosseu, iako dodaje da je igrao na svim pozicijama.

Zagreb Bulldogs su prvi hrvatski lacrosse klub, osnovan 19. rujna 2011. godine, a Domagoj se ubrzo priključio klubu. Ivan je došao nešto kasnije, 2012. godine i u ovih šest-sedam godina prošli su sve i svašta.

Lacrosse se može igrati bilo gdje, no riječ je o skupom sportu. Koliko se kreće cijena opreme?

Oprema po igraču košta 400-450 eura, ona malo bolja je 600 pa na više eura“, započeo je Sever.

Tu govorimo o kacigi, palici, rukavicama, štitnicima za prsa, laktove, koljena, bubrege, kopačke itd. Kopačke nisu kao za nogomet već su posebne za lacrosse i nazivaju se cleats. Ako govorimo o osnovnoj opremi to su kaciga, palica, rukavice i kopačke, a plastron je bolje imati nego nemati“, dodaje Hećimović.

Hrvatski lacrosse je pažnju na sebe skrenuo zbog donacije velikog Billa Belichicka, trenera NFL momčadi New England Patriotsa. Kako ste uopće došli do njega?

Kada je došao Marko Duvnjak u hrvatski lacrosse sve se promijenilo i ta je donacija direktno njegova zasluga. Marko je preko svojih veza u SAD-u došao do Belichicka. Ne znam da li znate, ali njemu je lacrosse druga ljubav i kada je čuo za nas odlučio nam je pomoći“, ističe Hećimović.

Belichick je dao novčanu donaciju koju smo mi iskoristili da kupimo 26 palica, od kojih je svaka vrijedila oko 100 dolara. Dakle, velika investicija koja nam je jako pomogla“, objasnio je Sever.

S obzirom da je sport nije previše raširen izvan Sjeverne Amerike i nekoliko europskih zemalja tko su vam bili treneri i tko vam je sad trener?

Imali smo neke američke trenere, najčešće ljude koji su boravili u Zagrebu, ali to je to. Nismo imali niti jednog hrvatskog trenera, a sve što radimo na treninzima radimo sami. U zadnje vrijeme, izbornik Dino Mattessich i suigrač Ryan Gorup nam pošalju par taktika, par drillova koje radimo na treningu i to je to“, otkrio je Domagoj Hećimović.

Golman je specifična pozicija u bilo kojem sportu, pogotovo hokeju gdje pločice lete velikom brzinom prema golu pa nije čudno da se kaže da budeš golman moraš biti „totalni luđak“. Ivane ti si goalie, kolikom brzinom loptice lete prema tebi?

U našoj ligi loptice lete brzinom od 110 do 130 kilometara na sat. Kad smo bili na europskom festivalskom turniru imao sam udarce po 150-160 kilometara. Što se tiče same pozicije više se ide na pozicioniranje, ne ide se toliko na lopticu koliko na „čitanje“ igre. Naravno, nije ista reakcija kad prema tebi ide udarac od 100 kilometara na sat s par metara ili s 10 i više.“

Domagoj je midfielder koji je možda i ključna pozicija u lacrosseu.

Ukratko, moj zadatak je prenijeti loptu iz obrane u napad i iz napada u obranu. Obrana je obrana, napad je napad, a midfielder je sve“, kroz smijeh govori Domagoj.

Lacrosse se naziva najbržim sportom na dvije noge“, ubacio se Ivan i nastavio. „Uzmeš loptu u palicu kod jednog gola i trčiš prema drugom i ako ti nitko ne izbije lopticu možeš zabiti gol. Mi kad smo počinjali kao klub znali smo primiti šest-sedam golova u 35 sekundi.

Nezaobilazna tema je financiranje. Da li imate neke sponzore, kako financirate putovanja, treninge?

Sponzora trenutno nemamo, to je zapravo najveći problem za lacrosse u Hrvatskoj. Na razini Saveza situacija je nešto bolja jer se ipak radi o instituciji dok je na klupskoj razini situacija jako, jako loša. Kada smo domaćini turnira mi taj teren odnosno termin sami plaćamo, kao i sve štop se tiče organizacije“, požalio se Sever.

Sve financiramo sami, a upravo zbog toga dosta je ljudi odustalo od lacrossea“, dodao je Domagoj.

Prvenstvo Hrvatske se igra po turnirskom principu. Iza Zagreb Bulldogsa je prvo kolo, a domaćin prvog turnira je bio Split. Ivane, ako nije tajna koliko su vas ispala dva dana u Splitu?

Kao ekipu nas je sve ispalo oko 2000 kuna s prijevozom, smještajem, participacijom i ostalim troškovima.“

Spomenuli ste Hrvatski lacrosse savez, kakva je tu situacija?

Što se tiče dogovora klubova Savez je osnovan prošle godine, ali formalno je osnovan prije mjesec dana tako da je sve još u ranoj fazi“, otkrio je Ivan Sever.

Prva službena sezona hrvatskog prvenstva u lacrosseu odigrana je prošle godine, a prvaci su postali Zagreb Patriotsi koji su u odlučujućoj utakmici bili bolji od Zagreb Bulldogsa s 4:2 koji su pak osvojili trofej namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske.

Osim Bulldogsa i Patriotsa tu su još dva kluba - Varaždin Royals i Split Legion. Kako je koncipirano prvenstvo, od kad do kad se igra?

Prvi dio prvenstva se igra od ožujka do lipnja, onda slijedi stanka, a drugi se dio igra od rujna do studenog. Svaki klub ima jedno domaćinstvo u polusezoni, a svaki vikend odigramo dvije utakmice odnosno dva kola“, objašnjava Ivan.

Jako je teško igrati dvije utakmice u istom danu i zato igramo dvaput po 20 minuta umjesto četiri puta po 15“, nadovezao se Domagoj Hećimović.

Ipak, jedan od većih problema su treninzi odnosno nedostatak termina i prostora za iste. Jako bolna točka za naše sugovornike jer ne dobivaju nikakvu pomoć i sve sami financiraju.

Ivan je na tu temu rekao.

Treniramo posvuda, nalazimo terene i termine gdje god možemo jer nemamo financijskih mogućnosti. Preko zime treniramo u balonu na Trnju, ali to nije problem već su problem termini na vanjskim terenima. Bilo je puno situacija kada smo preskakali obiteljska okupljanja, rođendane ili takve slične stvari jer bi uspjeli dobiti termin i skupiti novce. Najbolje smo uvjete imali na terenu NK Trnje, ali nakon što se povećala cijena najma više to nismo mogli plaćati. Treniramo jednom tjedno, nekad smo trenirali triput, ali tada smo imali osiguran teren.“

Termine plaćamo sami, to nisu veliki novci, ali kroz mjesec i godinu se skupi zavidna svota koju dajemo samo da bi trenirali. Sada smo za reprezentaciju dogovorili teren u Dugavama, na NK Zelengaj. Tamo smo igrali turnir s Austrijom i Slovenijom i stvarno je bilo dobro za igrati“, dodaje Hećimović.

Pred našim gostima i ostatkom reprezentacije je Svjetsko prvenstvo u lacrosseu koje se održava u izraleskoj Netanyi od 12. do 21. srpnja. Ovo je prvo SP koje se održava izvan SAD-a, Australije, Kanade i Engleske, a sudjelovati će čak 48 reprezentacija te je najmasovnije u povijesti. Reprezentacije su podijeljene u skupine, šest najjačih reprezentacija je u elitnoj „Blue“ skupini dok su ostale raspoređene u 14 skupina po tri, a Hrvatska je u skupini s Novim Zelandom i Španjolskom.

Što se tiče ovogodišnjeg SP-a nije bilo kvalifikacija već je uvjet bio financijski odnosno plaćanje participacije“, govore naši reprezentativci uz opasku da je svaki igrač sam sebi financirao odlazak u Izrael, a na popisu su 23 igrača plus izbornik Mattessich i pomoćnik Boyle.

Po osobi je ispalo između 9 i 10 tisuća kuna, a pretpostavka je bila da će iznos ići do čak 17 tisuća“, ističe Ivan Sever.

Moramo pohvaliti i zahvaliti se Bartulu Maruniću koji je sve organizirao u dogovoru s našim izbornikom Matessichem“, dodao je Domagoj Herćimović.

Osim Severa i Hećimovića iz Bulldogsa u reprezentaciji su još Lovro Nucak, Filip Habeković, Kruno Cvitaš i Joško Car, a zastupljeni su igrači svih hrvatskih klubova. Brian Mattessich, Ryan Gorup, Bobby Duvnjak i Manny Bussanich su igrači hrvatskog podrijetla iz SAD-a dok je Adrian Morency Amerikanac koji živi i radi u Splitu.

Očekivanja na Svjetskom prvenstvu?

Novi Zeland je apsolutni favorit skupine s obzirom da su na zadnjem SP-u prije četiri godine zauzeli odlično 12. mjesto od 38 reprezentacija. Španjolci i mi su tu negdje, i kod njih je lacrosse novi sport, međutim njihova je prednost to što su bili na zadnjoj smotri i osvojili 30. mjesto. Ipak, imamo bolje šanse protiv Španjolske nego protiv Novog Zelanda“, priznaje Sever.

Što se tiče plasmana mislim da je realističan cilj da budemo 24. ili 25., dakle na polovici poretka“, ističe Hećimović.

Hrvatsku će voditi Dino Mattessich, trener hrvatskog podrijetla, koji je 1973. postao NCAA lacrosse prvak dok je 2006. izabran za najboljeg trenera u jednoj od konferencija sveučilišne lige u lacrosseu.

Posebna priča lacrossea su Irokezi, sjevernoameričkom pleme koje ima svoju reprezentaciju i nastupaju na svjetskim natjecanjima, a Ivan je objasnio razloge za to.  

„Irokezi se smatraju začetnicima sporta i oni lacrosse ne vide kao sport već kao ritual i tradiciju. Lacrosseom su rješavali sporove između sebe kroz stoljeća, a s obzirom da su oni osnivači Svjetska lacrosse federacija (FIL) im je dopustila da imaju svoju reprezentaciju.“

Za kraj smo ostavili mogućnost daljnjeg razvoja lacrossea u Hrvatskoj, a Ivan Sever je pobliže objasnio korake koji su već napravljeni.

„Oko 60 ljudi se bavim lacrosseom u Hrvatskoj, ali razvijam plan širenja lacrossea, trenutno samo na razini Grada Zagreba, ali interes su pokazale tri osnovne škole iz Velike Gorice. U zadnjih par godina smo upoznali dosta ljudi koji rade u lacrosseu, u SAD-u i Engleskoj, i ponudili su nam mogućnost stipendiranja i studiranja za kvalitetne igrače. Nedavno je jedan Nijemac dobio stipendiju na sveučilištu Vermont i postao je prvi Europljanin koji je dobio stipendiju za studij preko lacrossea.“

Dečkima možemo poželjeti sreću na predstojećem Svjetskom prvenstvu, ali i u popularizaciji lacrossea u Hrvatskoj. Dobre volje, želje, entuzijazma i predanosti im ne nedostaje, samo malo više podrške od ostalih (bitnih) čimbenika.

Piše: Adnan Softić

(FOTO: Privatna arhiva, croatia-lacrosse)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka