vijest

0

Hrvatska nogometna zbilja: Treba li se radovati povratku rebrandirane Prve lige na terene?

14.07.2017 07:46 | Germanijak

Radujte se narodi, jer veliko natjecanje se vraća!

Veličina slova A A A

I to u novom ruhu. Omiljena nam Hrvatska nogometna liga u novu sezonu ulazi danas, s rebrandiranim nazivom i povećanom konkurentnošću; spremna da pokaže svim kritičarima kako Hrvatski Telekom Prva liga zaista predstavlja jedno uređeno natjecanje na koje možemo biti ponosni.

U Zaprešiću kreće 27. sezona 1.HNL!

Bez pretjerane ironije sada, HNL zaista ima i dobrih strana. Liga je poligon za mnoge zanimljive igrače, čak i van one uobičajene kvote mladih igrača koje klubovi – više silom prilika nego strateški – profiliraju u prvim momčadima. Stabilizacijom Hajduka i novim kapitalom u Osijeku liga je dobila na dodatnoj konkurentnosti, a Rijeka je svoj projekt dovela do vrhunca tako što je prekinula Dinamovu jedanaestogodišnju dominaciju.

Priča tu otprilike staje.

Ne zato što je u pitanju nekakva agenda, pretjerani pesimizam ili orjunaška zavjera protiv našeg najelitnijeg nogometnog natjecanja. Veliki dio problema koji su duboko ukorijenjeni u hrvatski klupski nogomet taksativno smo nabrojali u tekstu, ili bolje rečeno opomeni onima koji su se pohitali narugati fijasku predstavnika iz regije u europskim natjecanjima. Hrvatska nogometna liga pati od kroničnih organizacijskih te infrastrukturnih problema, a na kraju krajeva ni regularnost natjecanja nije često na razini. Do zadnjeg dana se ne zna koja momčad ima pravo plasmana u Prvu ligu, što je samo vrh piramide koja se po istom principu urušava odozgo preko katastrofalno ustrojenog sustava licenciranja. Upravo se u tom segmentu krije veliki problem, pošto je taj praktički proizvoljni sustav dao krila onima koji misle da je u redu da se nakon mjeseci neisplate plaća igračima nekakvim „posebnim ugovorima“, kako je to nazvao Istrin Michael Glover, „pronalaze rješenja“.

Nastavno na to slučajevi RNK Splita, kojeg od ove sezone nećemo gledati u Prvoj, već u Trećoj HNL služe kao Pedro koji je u konačnici i zaslužio da ga se objese. Nažalost, njegova lešina na vrućem trećeligaškom suncu neće biti upozorenje da su takve stvari iznimka, a ne pravilo; štoviše. Cibalia je poprilično blizu takvog scenarija iako još glavu drže iznad vode, Istra ih dobrano prati, a nedavno istraživanje pokazalo je da pola lige posluje u gubitku. Oni koji nisu gubitaši ili žive od nagradnih fondova UEFA-e (Dinamo), od donacija iz centrale (Lokomotiva) ili od transfera (prva četvorka). Dok dvije trećine lige nema adekvatne uvjete za trening i odigravanje utakmica, Hrvatski nogometni savez mudro čuva milijune na svojim računima i zaziva pomoć ionako prezadužene države pri izgradnji nečeg za što je jasno da je stvar njihove ingerencije. Ipak, kada vidimo tko onako tek kozmetički stoji na čelu Saveza, stvar postaje u toj domeni jasnija.

Možemo se mi stoga i dalje praviti zaboravni, to je ionako u modi, pa reći da će pojačana konkurencija u vidu Hajduka i Osijeka donijeti novo ruho prvenstvu, kao da je to na bilo koji način zasluga onih koji to sada prezentiraju kao njihov uspjeh. Štoviše, njihov intervencionizam ponovno se ogledao u najboljem ruhu kada je uoči početka sezone smijenjen disciplinski sudac Prve i Druge HNL Saša Pavličić-Bekić. Čovjek koji je bio relativno ugodno osvježenje po pitanju neselektivnog obračuna sa svim strujama unutar hrvatskog nogometa. Je li ga glave došao „slučaj Soudani“ ili činjenica da se upravo on spominje kao potencijalni pretendent na čelo Hrvatskog nogometnog saveza, zapravo je manje bitna stvar. Njegova smjena i postavljanje Darka Kolesarića, kuma dopredsjednika Izvršnog odbora HNS-a Ante Vučemilovića Šimunovića dovoljno je jasna poruka da se unutar sustava malo toga promijenilo.

Ako vam je teško popratiti sve te tužne i zakulisne igre koje u konačnici generiraju opću sliku našeg klupskog nogometa, ne bi vas trebalo ni kriviti. Na kraju krajeva, organizacijski propust je i sama činjenica da prvenstvo započinje u jeku kalendarskog ljeta, a da se radi katastrofalnih uvjeta na terenima ne može nastaviti ni prije početka ožujka, što nas svrstava među lige s ponajvećom zimskom pauzom u Europi. Kad domaći nogomet izgubi i ono malo glamura koje dobije detaljima na početku sezone, njegovo realno stanje ispluta na površinu kao kakav kostur pokriven snijegom. Kada se povuče kaljuža tamo po početku proljetnog dijela ostane tek hrpa blata, a to je onda najbolja i najvjerodostojnija slika realnog stanja našeg nogometa.

Ispod sloja čistog i bijelog snijega, koji predstavlja (iskrivljeno) viđenje nogometa od strane establišmenta, leži ono stvarno: mulj kroz koji lopta teško prolazi. A u tom mulju samo najjači mazohisti opstaju.

1. HNL danas u Zaprešiću otvaraju Inter i Cibalia. Utakmica počinje u 20 sati. Očekuje se da domaćini ostvare pobjedu, na što je tečaj u Germania Sport kladionici trenutno 1,75. Na iznenađenje gostiju je čak 5,10, a na neriješeni ishod 3,50. Igrati možete OVDJE.   

*** Tečajevi su bili aktualni u vrijeme pisanja ovog teksta i skloni su promjenama. Aktualne tečajeve možete pronaći OVDJE.

(Foto: Pixsell)

novinar

Juraj Vrdoljak ,
Juraj Vrdoljak , Za sebe voli reći da nije klasičan novinar, već bloger, a mi mu vjerujemo makar ne znamo što taj pojam točno podrazumijeva. Bilo kako bilo, Juraj se kao pravi romantik nakon godina bavljenja glazbenom kritikom odlučio vratiti svojoj prvoj ljubavi, sportu, s naglaskom na nogometu. Pa je tako pisao za nekoliko domaćih i stranih portala, gdje je izbrusio svoju kolumnističku crtu. Nada se da će svojim pisanjem i široj javnosti predstaviti taj pojam blogerstva. A nadamo se i mi.

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka