vijest

0

HNL od 2022. u novom ruhu: Prva liga postaje „Elitna“, prvi put jedinstven treći rang...

04.07.2020 08:59 | Germanijak

Hrvatske lige zvat će slično kao one u Engleskoj, a HNS se pravda lakšim brendiranjem...

Veličina slova A A A

Hrvatski nogomet ponovo će se mijenjati, Natjecateljska komisija Prve HNL usvojila je prijedlog da se kroz sljedeće tri sezone izmijeni sustav natjecanja u domaćem nogometu, a sad sve treba amenovati Izvršni odbor...

Od 2022. godine Prva liga se više neće tako zvati, nego bi trebala promijeniti ime u Elitna liga, a konačan naziv dobit će po generalnom sponzoru. Činit će ju 10 klubova i to se neće mijenjati, a njezino staro ime „Prva HNL“, sad će nositi drugi rang natjecanja u kojem će biti 12 klubova, prenose Sportske novosti.

Samo jedan klub ispasti iz elitnog ranga, a posljednji kub „Prve HNL“, odnosno drugog ranga natjecanja, ispadat će izravno u Drugu HNL, to jest treći rang. 11. klub iz Prve lige razigravat će s drugim u Drugoj ligi, odnosno trećem rangu natjecanja koji će prvi put u hrvatskoj povijesti biti jedinstven.

Dakle, od 2022. godine hrvatski nogomet će prvi puta imati jedinstvenu treću ligu koju će činiti 16 klubova.

Ispod njih bilo bi pet nominalno trećih, ali formalno četvrtih liga, iz jedinstvene druge ispadalo bi po dva kluba, s 14. na tablici i prvaci trećih liga trebali bi igrati po dvostrukom kup sustavu za tri mjesta u Drugoj ligi.

Ove sezone napravit će privremene preinake pa će se sezona 2020/21. igrati s deset klubova u prvoj ligi i ispast će samo posljednji. U Drugoj ligi će ih biti 18, ali će ispasti tri najlošija, a pet trećih liga imat će različiti broj sudionika, s 12, 14 ili čak 16 klubova...

Hrvatski nogomet od sezone 2022/23.

Elitna liga - 10 klubova (prvi rang)
PPrva liga - 12 klubova (drugi rang)
Druga liga - 16 klubova (treći rang)
Pet trećih liga (četvrti rang)

(foto: Matija Habljak/PIXSELL)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka