vijest

0

FIFA-ina revolucija – mijenja format Mundijala u Kataru i Svjetskog klupskog prvenstva

15.03.2019 19:37 | Germanijak/I.G.

Velikani bojkotiraju.

Veličina slova A A A

Čelništvo FIFA-e ovih dana u Miamiju na svojim sastancima raspravlja o novitetima u natjecanjima koja su pod njenom organizacijom. Predsjednik krovne nogometne organizacije Gianni Infantino najavio je promjene u nekoliko segmenata, ali dvije se posebice ističu.

Prva stvar tiče se Svjetskog prvenstva koje će se održati u Kataru 2022. godine. Iako je bilo planirano da Mundijal u toj maloj Zaljevskoj državi bude posljednji na kojemu će biti 32 države, došlo je do zaokreta u priči te FIFA sada planira povećati broj sudionika na čak 48 država.

Organizacija kojoj je na čelu Infantino, razmatra mogućnost povećanja broja sudionika, a The Associated Press došao je do kopije izvješća na 81 stranici koje razmatra tu opciju na političkoj, logističkoj i pravnoj razini. Kako prenose inozemni mediji, FIFA je pregledala stadione u susjednim državama Bahreinu, Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te dio utakmica planira preseliti u jednu od navedenih zemalja.

Uz to, došli su do zaključka kako je pravni rizik kod 'dodavanja' još jedne države domaćina vrlo nizak te da je FIFA-ino vijeće u načelu pristalo na ovo proširenje. Ipak, konačna odluka doći će u lipnju ove godine.

Osim Svjetskog prvenstva za države, dotaknuli su se i Svjetskog klupskog prvenstva, koje je već podiglo popriličnu prašinu.

Gianni Infantino namjerava proširiti navedeno natjecanje na 24 kluba, a startalo bi se od 2021. godine.

„Klupski nogomet evoluira na različitim razinama, različitom brzinom u različitim dijelovima svijeta. Mi želimo imati uzbudljivo, prestižno i inkluzivno natjecanje, a to ćemo imati s ovim Svjetskim klupskim prvenstvom od 2021. godine“, rekao je predsjednik FIFA-e.

Europsko udruženje klubova, na čelu s predsjednikom Andreom Agnellijem (također i predsjednikom Juventusa), već je obznanilo da će bojkotirati navedeno natjecanje. Oni su poslali pismo FIFA-i, koje su potpisali čelnici 15 europskih velikana, uključujući između ostalih Manchester Uniteda, Barcelone, Ajaxa, Real Madrida, PSG-a i Bayerna.

Iako je FIFA već donijela odluku da starta sa Svjetskim klupskim prvenstvom sa 24 sudionika od 2021. godine, vidjet ćemo kako će reagirati nakon najavljenog bojkota.

 

 

 

(Foto: Reuters)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka