vijest

0

Drugoligaši spremni kapitulirati: Nemamo za kruh, ovo je naša zajednička želja

29.04.2020 11:48 | Andrija Vuković

Većina drugoligaša ne vidi drugi izlaz iz ove situacije, nego prekidom prvenstva, ali opozicija unutar pojedinih klubova upire prstom u predsjednike i tvrdi "ovisni ste o pomoći lokalne zajednice i niste u stanju nabaviti ni lipe za svoje klubove."

Veličina slova A A A

Situacija s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj ide nabolje, počelo je popuštanje mjera, sve je manje oboljelih svakodnevno i život se polako, ali sigurno vraća u kakvu takvu normalu. Jedina posljedica svega ovoga bit će ekonomska kriza koja prijeti svim životnim sferama pa tako i lokalnom sportu.

Dio hrvatskih nogometaša od ovog tjedna počeo je s treninzima, uskoro bi se trebali vratiti u puni trenažni proces, a nakon 11. svibnja neće više biti zapreka za nastavak natjecanja. On se ipak neće dogoditi, nagađa se do 30. sljedećeg mjeseca.

Tog dana, naime, trebale su se nastaviti Prva i Druga HNL, međutim, danas je hrvatski medijski prostor prošarala objava koju je supotpisalo 13 od 16 klubova druge lige te u kojoj zahtijevaju od HNS-a otkazivanje tekuće drugoligaške sezone. Jedino su Dinamo, Hajduk i Osijek odbili potpisati, jer su izvan konkurencije i ne mogu u prvu ligu, ali su dali usmenu podršku ostatku lige.

„Gledajte, drugoligaši su veća sirotinja od četvrtoligaša,“ javio se Germanijaku predsjednik Kustošije Vladimir Babić. „Naša zajednička želja je prekid sezone, nemamo za kruh."

Jasno je kako domaći drugoligaši ionako teško žive, financiraju se uglavnom od članarina omladinske škole i od pomoći lokalne zajednice, a sad će ostati i bez tog novca. Grad Zagreb još plaća svoju pomoć klubovima iz metropole, ali ostali članovi druge lige neće moći računati na financijsku pomoć zajednice.

„Osijek, Dinamo i Hajduk bi željeli igrati jer imaju puno igrača koje trebaju razvijati. Mi bismo također htjeli da se sezona nastavi jer imamo mladu momčad, ali kad se sve zbroji i oduzme, moram priznati, najbliža opcija je prekid natjecanja. Prvoligaški klubovi razumiju našu želju i solidarizirat će se s ostatkom lige,“ kaže Babić.

„Klubovi su devastirani, nama je još lako, ali kako će, primjerice, Imotski organizirati gostovanje. Mi idemo jednom godišnje kod njih pa bi se još snašli za spavanje i ručak, ali kako će oni. Oni moraju šest puta godišnje u središnju Hrvatsku, samo 10 sati moraju putovati, ali gdje će se smjestiti, ako se ne stabilizira situacija sa smještajnim kapacitetima. A ne trebam ni spominjati kako će nam biti teško održavati potreban epidemiološki standard,“ dodaje.

„Moj prijedlog je da se otkaže prvenstvo i da se sljedeće sezone igra liga s 18 klubova, da nitko ne ispadne, a uđu trećeligaši koji zadovolje komisiju za licenciranje i imaju ambiciju igrati u drugom rangu.“

„Evo slučajno znam da Zmijavcima 16 tisuća kuna košta samo suđenje na jednoj utakmici, delegat, kontrolor i suci. Njima suci dolaze iz Belog Manastira, treba im pokriti troškove, nama sude splitski suci, tako da i na tome gubimo značajan novac.“

Danas bi se o svemu ovome trebalo raspravljati na sjednici ZNS-a pa će se prijedlog proslijediti HNS-u, a krovna domaća nogometna organizacija trebala bi konačnu odluku donijeti 4. svibnja.

Iako su se drugoligaši složili da je ovakav rasplet nužan, postoje pojedini koji neće biti zadovoljni tom odlukom, a ne sviđa im se ni način na koji se odnosi prema drugoligašima u ovoj situaciji. Zamjeraju, naime, državi što nije dozvolila treniranje i drugoligaškim nogometašima, jer će pauza od četiri i pol mjeseca, preciznije od 15. ožujka do 1. kolovoza, biti preduga za igrače drugoligaških klubova.

Pitaju se što će biti s njihovim mladim igračima koji će nešto manje od polovice godine biti bez treninga te ih brine što će nakon odluke o završetku sezone, vjerojatno ići odluka o raskidanju ugovora s nogometašima.

Također, optužuju predsjednike drugoligaških klubova da se prelako predaju u ovoj situaciji, jer su navikli na pomoć od lokalne zajednice, lovu od članarina i sad kad bi trebali pokušati izvući vlastite sredine iz ove situacije, potpisuju kapitulaciju, umjesto traganja za boljim rješenjem.

"To je sve ekipa navikla na lovu od lokalne zajednice i od članarina, nisu u stanju nabaviti ni lipe za svoje klubove pa okreću ovakvim rješenjima," komentirao je naš izvor iz drugoligaških krugova.

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

Eros s onoga svijeta

Ima brzinu, dribling i znanje za igranje u nekoj od lige petice, ali njegova arogancija i indiferentnost...

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka