vijest

0

ČARI NOGOMETA: Prvi klub Dimitri Payeta prošao pola svijeta radi utakmice - Kupa Francuske?!

07.01.2017 16:03 | Germanijak/J.V.

Francuski kup ima svoje čari!

Veličina slova A A A

Kup Francuske po mnogočemu je osebujno natjecanje. U njemu ne sudjeluju samo ekipe s teritorija Francuske države, već i svih njenih prekomorskih teritorija, a kojih iz imperijalnog doba ima još uvijek mnogo – od Kariba preko Afrike do Indijskog oceana.

Od prve kvalifikacijske runde u natjecanje kreće više od osam i pol tisuća ekipa, što amaterskih što profesionalnih, a iako se do određenog trenutka forsira domaćinstvo isključivo slabije rangiranih ekipa kako bi im se dalo što veće šanse za prolazak dalje. Ali, ne uvijek.

Tako je primjerice u danas odigrana utakmica 1/32 runde Kupa Francuske, u kojoj su se susreli Lille i AS Excelsior; Lille je rutinski pobijedio rezultatom 4:1. Međutim, posebnost je u tome što gosti, za koje vjerojatno velika većina nas nikada nije ni čula, od svog Saint Josepha do Lillea imaju prevaliti gotovo 10 tisuća kilometara, za što im treba otprilike 16 sati letova s presjedanjima.

Ako već dosad niste guglali, Excelsior je klub koji igra na vulkanskom otoku Reunionu u Indijskom oceanu, udaljenom otprilike 1000 kilometara istočno od Madagaskara. Njihov stadion Raphael Babet prima 2000 ljudi, a ovo im je treće pojavljivanje u službenoj fazi natjecanja.

Ipak, bez obzira na golemu udaljenost, maleni je Excelsior na ovom najvećem susretu u njihovoj povijesti pratilo nekoliko autobusa navijača, mahom iz Pariza, koji su podrijetlom iz ove otočne države pod francuskom zastavom. Računa se da njih otprilike 100 tisuća živi u Francuskoj, stoga dio njih nije htio propustiti prigodu da sudjeluju u ovom svečanom trenutku za zemlju njihovih predaka.

Reunion je priliku da igra na stadionu na kojem se prije samo pola godine igrao Euro dobio tako što je u raspucavanju s bijele točke prošao petoligaša Avoinea te četvrtoligaša Mulhousea. Sada se nadaju da ih je sa tribina stadiona kapaciteta 50 tisuća ljudi pratio i njihov najpoznatiji igrač u povijesti, koji nosi i najčešće prezime na Reunionu. Uostalom, na tom je stadionu ovo ljeto igrao na Euru; pogađate, ime mu je Dmitri Payet.

Ali Excelsioru će osim podrške Dmitrija biti važna i forma drugog, manje poznatog prezimenjaka. Gael Payet je njihov najbolji igrač, koji se upravo danas vratio u sastav nakon ozljede. Troškove puta i smještaja za ove male ekipe snosi Francuski nogometni savez, a upravo time želi popularizirati nogomet na svim svojim prekomorskim teritorijima. Iako je Lilleu ovo ništa više nego trening-utakmica, ovim momcima nije teško provesti ni 16 sati u avionu kako bi dobili nagradu za ono čime se iz ljubavi bave čitavog života. Tko zna, možda neki od „drugih Payeta“ nasljedi ovog Bilićevog čovjeka...

(Foto: Action Images/Twitter)

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka